Ekonomi

Bokat med Norwegian? – så drabbas du vid konkurs

De som bokat med Norwegian får anstränga sig för att få tillbaka pengarna vid en konkurs. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Läget blir alltmer ekonomiskt ansträngt för Norwegian. En konkurs kan svida för resenärer som bokat en flygbiljett.
PREMIUM

Onsdagens besked om en ansökan gällande konkursskydd har fått aktiekursen att rasa. Norwegian meddelar samtidigt på sin hemsida att verksamheten kommer att fortgå i den utsträckning som är möjligt under coronatider och att resenärer kan ha fortsatt förtroende för bolaget.

En eventuell bolagskonkurs, oavsett om det skulle handla om Norwegian eller något annat resebolag, kan dock innebära att biljetter och ersättning går förlorade, säger Johan Westergren, juridisk rådgivare vid ECC Sverige som är en del av Konsumentverket:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

"Inte läge vänta ut krisen"

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) uppmanar arbetslösa att studera. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Hundratusen fler arbetslösa och generösare stöd. Men det är inte läge att luta sig tillbaka och övervintra krisen.
– Som minister vill jag inte uppmana någon att vänta. Att vara passiv länge är farligt, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Omkring 450 000 personer är i dag arbetslösa, enligt statistiken, runt 100 000 fler än när coronapandemin slog till i våras. Massiva stödåtgärder i form av bland annat högre a-kassa sattes in för att hjälpa åtminstone några av dem som helt plötsligt stod utan jobb.

Samtidigt finns många yrken där arbetsgivarna skriker efter folk. Och flera bedömare ser som en möjlig utveckling att många av de gamla jobben inte kommer tillbaka. Risken är då uppenbar för stora matchningsproblem när krisen väl är över, med många arbetslösa och en stor arbetskraftsbrist samtidigt.

Satsar på utbildning

Eva Nordmark pekar på att regeringen satsat stora resurser på utbildningssystemet, med bland annat kunskapslyftet, yrkeshögskolan och arbetsmarknadsutbildningar.

– Det är oerhört viktigt att vi passar på att rusta oss i den här tiden vi befinner oss i nu, säger hon på en pressträff där regeringen vill visa på vad den gör för att mota arbetslösheten.

På TT:s fråga om regeringen kan vara tuffare för att styra arbetslösa dit där jobben finns, som hårdare regler i a-kassan, svarar Nordmark att det är viktigt att utbildningarna nu styrs mot yrken där det finns jobb, som exempelvis vården.

– Det handlar väldigt mycket om att motivera individer som blivit arbetslösa och se till att det finns tillgång till utbildningsplatser. Men som svar på din fråga, ja, det finns ett krav på individen att göra allt i sin makt att göra sig anställningsbar.

Uppmanar till rustning

TT: Med alla stödåtgärder, förstärkt a-kassa skulle ju kunna leda till människor sitter och väntar på att den här krisen är över, och när krisen är över ser arbetsmarknaden annorlunda ut?

– Som arbetsmarknadsminister vill jag inte uppmana någon att sitta och vänta, att man tar alla chanser som finns till studier, att man rustar sig under den här tiden. Det är min starka uppmaning till alla, säger hon.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Färre nya jobb än väntat i USA

Nya sysselsättningssiffror för den amerikanska arbetsmarknaden har presenterats. Arkivbild.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nya restriktioner och ett stigande antal covid 19-fall påverkar på nytt den amerikanska arbetsmarknaden. Antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med 307 000 i november enligt ny statistik från löneadministratören ADP. Siffran var betydligt lägre än analytikernas förväntningar på 410 000.

Statistiken kommer traditionellt två dagar före den officiella arbetsmarknadsrapporten som släpps på fredag. Där ligger förväntningarna på 587 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn att jämföra med oktobersiffran 906 000.

Ekonomi

Volvochefen vill förbjuda bensinbilar

Volvos vd tror att ett förbud mot bensin- och dieselbilar skulle vara rätt väg att gå. Arkivbild.
Foto: Volvo/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett förbud mot bensin- och dieselbilar vore en bättre lösning för att få bilister att gå över till elbilar än olika former av subventioner, anser Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Ett välkommet uttalande, tycker Per Bolund, finansmarknadsminister och språkrör för Miljöpartiet. Att politikerna har börjat peka med hela handen, har bilindustrin uppenbarligen förstått, resonerar Bolund.

– Från 2030 kommer det inte att vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige. Det är ju jättebra att industrin ser det här som en möjlighet, säger han och påminner om överenskommelsen i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

Mer effektivt

Håkan Samuelsson säger så här till tidningen Financial Times inför en konferens om framtidens bilar:

– Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affärsverksamhet genom incitament. Medan tillfälliga incitament kan uppmuntra industrin att gå i rätt riktning kan det vara mera effektivt för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en elektrisk framtid, säger Samuelsson.

– Ju fler alternativ som hålls öppna ju långsammare kommer det att gå, säger Samuelsson i en webbsänd intervju med tidningen.

Om det i dag dyra priset på elbilarna:

– Om fem år kommer en elektrisk bil ligga på samma nivå som en motsvarande bil i dag, säger han.

Tidsfråga

Frågan är om Sverige kan gå före EU och förbjuda försäljning av fossildrivna bilar. Den utredning kring förbudet 2030 som ska presenteras 1 februari ska bland annat titta på den frågan.

– Utredningen kommer att titta på möjligheten att agera på nationell nivå och att agera på EU-nivå. Men vi ser ju att det är ett stort antal länder som tagit ett liknande steg som vi har tagit, säger Bolund.

– Så jag tror det är tidsfråga innan även EU-kommissionen kommer med ett sådant här förslag, fortsätter han.

Volvo Cars har målet att 50 procent av företagets bilmodeller ska vara helt elektriska 2025 medan övriga 50 procent är så kallade hybridmodeller. I nuläget har man dock bara en helt elektrisk bil, en variant på modellen XC40, i sortimentet.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Stockholmsbörsen pendlar kring nollan

Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen har återhämtat sig något och OMXS-index pendlar vid 13.30-tiden kring nollan.

Bland OMX30-bolagen faller Volvo tyngst, ned 1,5 procent. Traditionellt defensiva bolag som Essity, upp 0,6 procent och Tele 2, upp 1,3 procent, går i motsatt riktning.

Prylkedjan Clas Ohlson faller tydligt, minus 3,6 procent, efter morgonens delårsrapport.

Balder stiger 2,2 procent efter att ha meddelat att man förvärvat fastighetsbolaget Masmästaren med fastigheter i bland annat Falun och Borlänge. Beståndet omfattar 250 000 kvadratmeter med ett fastighetsvärde på cirka fem miljarder kronor.

På de ledande Europabörserna är utvecklingen blandad. Parisbörsen och Frankfurts motsvarighet faller 0,3 respektive 0,4 procent. I London går däremot FTSE100-index mot strömmen och stiger 0,3 procent. Under förmiddagen har det kommit besked att att Storbritannien godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 och planerar att inleda vaccinering om bara en vecka.

Ekonomi

LO säger upp bemanningsavtal

LO:s förhandlingschef Torbjörn Johansson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi LO-förbunden säger upp avtalet med Kompetensföretagen. Detta efter att förhandlingarna om villkor för de bemanningsanställda har strandat kring frågan om bemanningsanställda ska erbjudas samma villkor som ordinarie personal.

"Det ska vara samma kostnad och villkor att ta in bemanningsanställda som ordinarie personal. Detta vill inte kompetensföretagen gå med på. Därför ser vi ingen annan lösning än att säga upp avtalet", säger LO:s förhandlingschef Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarorganisationen Almega är av en annan åsikt:

"LO vill i denna förhandling inte följa den tecknade pensionsöverenskommelse om avräkning på kostnaden för införande av avtalspension som har ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och LO. De vill därmed ha mer än alla andra på den svenska arbetsmarknaden. Vi har en överenskommelse på arbetsmarknaden om lönenivå, det så kallade märket, men detta är tydligen inte tillräckligt för LO", säger förbundsdirektör Patrik Eidfelt i ett pressmeddelande.

Avtalet löper ut om sju dagar om ingen ny överenskommelse nåtts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Ekonomi

Andra vågen slår mot Volvo i Europa

Volvo Cars ökade försäljningen under november – men inte i Europa. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo sålde fler bilar globalt förra månaden än man gjorde under november ifjol. Men i Europa sjönk försäljningen nästan elva procent.
– Europa är mer påverkat av den andra coronavågen, säger presschefen Christina Zander.

Volvo Cars globala försäljning växte med 6,4 procent i november, jämfört med 2019. Ökningen drevs upp av starka siffror i USA och Kina, enligt Volvo.

Men i Europa är bilden mörkare – och splittrad.

– Det ser olika ut på olika marknader, beroende på hur man påverkats av pandemin och vilka restriktioner länderna haft. Frankrike, Belgien och Österrike har drabbats hårt, säger Christina Zander, presschef på Volvo Cars.

– Vissa återförsäljare har säkert behövt stänga, tillägger hon.

Volvo får glädjas åt övriga världen i stället.

– I USA har man hämtat in hela förlusten från tidigare i år, när det var nerstängt, påpekar Christina Zander.

Försäljningen av 18 032 bilar i Kina är den högsta siffran Volvo noterat hittills under någon månad på den marknaden.

Totalt under årets elva första månader har Volvo sålt 7,6 procent färre bilar i år än under samma tid 2019. Minskningen ligger huvudsakligen i Europa.

De eldrivna modellerna utgör en allt större del av Volvos försäljning. Drygt 16 procent av bilarna som sålts hittills i år har varit hybrider eller helt eldrivna. Det är mer än en fördubbling jämfört med förra året, om man ser till andelen av den totala försäljningen.

I Europa är nästan 28 procent av Volvobilarna som sålts under januari till november helt eller delvis eldrivna.

Micke Larsson/TT

Ekonomi

Varsel om strejk på Ikea-restauranger

Tre Ikea-restauranger omfattas av ny strejkvarslet. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslar om strejk på tre Ikea-restauranger, dels i Stockholm, dels vid varuhuset i Västerås. Detta efter att förhandlingarna mellan HRF och Svensk handel gällande kollektivavtalet för restaurang- och caféanställda inom handeln slutat i oenighet.

"Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser", säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Svensk handel poängterar att man accepterar kraven på en låglönesatsning men att den ska finansieras inom kostnadsramen för industrins märke på totalt 5,4 procent över 29 månader.

"Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll", säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Strejken och blockaden bryter ut den 11 december klockan 11 om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess.

Ekonomi

Norge vill strypa gränshandeln

Gränshandeln i värmländska Töcksfors har varit stillsam under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Norges styrande partier vill minska norrmännens inköp i svenska butiker längs gränsen. De norska avgifterna på typiska gränshandelsvaror, som godis och tobak, tas bort eller minskas.

Det framgår av den budget som regeringen kommit överens med Fremskrittspartiet om. Målet är att norrmän ska avstå från inköpsturer till Sverige även när gränsen så småningom öppnas igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL