Lagfarter Nsk

Hus på 182 kvadratmeter sålt i Vinslöv

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Linnéa Hansson, 27, och Oskar Månsson, 28, har köpt huset på adressen Skolgatan 8 i Vinslöv av säljaren Charlotte Brosten. Köpesumman blev 1 470 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i november 2020.

Tidigare under året såldes en fastighet ett par hundra meter bort, på Södra Järnvägsgatan 35. Priset för den blev 1 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Brynäs poängdrottningar sänkte Leksand

Katerina Mrazova och Lara Stalder i en match med Brynäs förra säsongen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Brynäs 8–2-seger mot Leksand fick effekt både här och där.
Gävlelaget klänger sig tack vare trepoängaren fast som etta i SDHL-tabellen – och Katerina Mrazova och Lara Stalder toppar seriens poängliga.

Det var ingen skräll att Brynäs körde över Leksand i klassikermötet och det var inte heller någon stor överraskning att poängdrottningarna Katerina Mrazova och Lara Stalder hade var sitt finger med i spelet på isen.

Både tjeckiska Mrazova och schweiziska Stalder hann göra mål redan i första perioden och efter 20 spelade minuter var matchen i praktiken avgjord – Brynäs ledde med 4–0.

Katerina Mrazova gjorde två mål och två assist och toppar därmed SDHL:s poängliga på 42 poäng (19+23), lika många som Lara Stalder (17+25), som stod för två mål och tre assist mot Leksand.

Brynäs har spelat 19 matcher och har 48 poäng, två fler än tabelltvåan Luleå som har en match mindre spelad. Norrbottningarna fick slita något hårdare för sin seger hemma mot Modo, men efter en mållös förstaperiod vann Luleå odiskutabelt med 3–0 efter 53–20 i skottstatistik.

Målskyttar: Josefine Persson, Pernilla Forsgren och Vivi Vainikka.

Inrikes

Amnesty kritiserar snabbavvisningar

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill återinföra ett snabbspår för asylsökande från länder med liten chans att få stanna. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa en lista med säkra länder för att kunna snabbavvisa asylsökande som uppenbart saknar asylskäl.
Förslaget är inte rättssäkert, kritiserar Amnesty.

I maj vill regeringen att de nya reglerna ska vara på plats.

– Det är en stor grupp som kan komma att omfattas av de nya reglerna, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

På torsdagen beslutar regeringen om en lagrådsremiss med regler om säkra ursprungsländer. Migrationsverket får då rätt att klassa en asylansökan som uppenbart ogrundad om den kommer från ett land på listan.

Ser ökad risk

Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige, dömer ut idén med listor över så kallat säkra länder.

– Vi insisterar på att det ur ett rättssäkerhetsperspektiv och ur ett asylrättsligt perspektiv är fel med listor. Det skulle ytterligare ökar riskerna från att man inte utgår från individen utan från vilket land personen kommer när man prövar skyddsbehov, säger hon till TT.

Hon varnar för att fler ansökningar kommer att bedömas som "uppenbart ogrundade" när situationen i ett land på grova grunder anses vara bra.

– Rent asylrättsligt kan man förstås aldrig utgå från det enbart. Det kan alltid finnas enskilda individer som är i behov av skydd.

Få får stanna

Exakt vilka länder det handlar om står inte i lagrådsremissen. Det är Migrationsverket som senare ska sammanställa en lista.

Men statistik från Migrationsverket över avgjorda ärenden kan ge en fingervisning. Från vissa länder får mindre än fem procent bifall. Morgan Johansson nämner Uzbekistan, Ukraina, Albanien, Mongoliet och Georgien som exempel.

Hittills i år har exempelvis 1 038 ärenden från asylsökande från Uzbekistan avgjorts. Endast 21 av dem fick uppehållstillstånd.

– Om man skulle leka med tanken att Uzbekistan skulle komma med på en sådan här lista skulle det vara ganska anmärkningsvärt med tanke på hur situationen ser ut där, säger Madelaine Seidlitz och pekar på ett land utan rättsstatsprinciper där till och med tortyr förekommer.

Provats innan

Tidigare har Sverige haft ett snabbspår som främst användes för asylsökande från västra Balkan. Men en EU-dom 2018 satte stopp för det.

– Nu återinför vi det systemet. När vi hade den här ordningen tidigare kunde man komma ner på en handläggningstid på 20–30 dagar, säger Morgan Johansson.

I dag tar det flera månader att handlägga ett ärende.

Morgan Johansson uppskattar att uppemot en tredjedel av de asylansökningar som kommit in hittills i år skulle ha kunnat omfattas av de nya reglerna.

De innebär också att den som fått avslag kan avvisas omedelbart, även om man överklagar beslutet.

– Det är det som är problematiskt. Listan gör då att en ansökan anses som uppenbart ogrundad och då väntar en snabbprocess, säger Madelaine Seidlitz.

Förutom att överklagande inte prövas får den asylsökande i en snabbprocess inte heller rätt till ett offentligt biträde.

– Det är en stor och allvarlig brist, tycker Madelaine Seidlitz.

Listor i EU

Morgan Johansson ser ingen risk att asylrätten inskränks. Även om snabbspåret införs ska alltid en individuell prövning göras. Och den som har särskilda asylskäl har alltid rätt att få dem prövade.

– Vi har haft det här systemet tidigare och det fanns inga starka rättssäkerhetsproblem med det, säger han.

Förteckningen över säkra länder kommer att uppdateras med jämna mellanrum, eftersom förhållanden kan ändras snabbt.

Flera EU-länder har i dag listor över säkra länder, vilka bygger på EU:s asylprocedurdirektiv.

Ett land ska, enligt EU-direktivet, kunna betraktas som säkert om det utifrån ett demokratiskt system och allmänna politiska förhållanden framgår att det inte förekommer förföljelse, tortyr eller förnedrande bestraffning.

Maria Davidsson/TT

Lars Pedersen/TT

FAKTA

Fakta: Härifrån får många avslag på asylansökan

Exempel på länder med låg bifallsgrad på beviljade asylansökningar. Gäller avgjorda ärenden jan–okt 2020, genomsnittlig handläggningstid inom parentes:

Albanien: 7 av 299 (genomsnittlig handläggningstid 131 dagar)

Armenien: 4 av 93 (307 dagar)

Bangladesh: 14 av 220 (427 dagar)

Belarus: 1 av 72 (117 dagar)

Bosnien: 0 av 42 (179 dagar)

Colombia: 6 av 282 (156 dagar)

Egypten: 30 av 373 (372 dagar)

Georgien: 0 av 397 (84 dagar)

Indien: 2 av 100 (261 dagar)

Kazakstan: 11 av 263 (159 dagar)

Kirgizistan: 11 av 123 (174 dagar)

Kosovo: 2 av 93 (135 dagar)

Marocko: 10 av 217 (157 dagar)

Mongoliet: 12 av 346 (133 dagar)

Nordmakedonien: 2 av 111 (82 dagar)

Serbien: 1 av 135 (101 dagar)

Ukraina: 5 av 475 (146 dagar)

Uzbekistan: 21 av 1 038 (373 dagar)

Som jämförelse blev det bifall i 23 procent av det totala antalet avgjorda ärenden hittills i år. I genomsnitt var handläggningstiden 292 dagar.

Källa: Migrationsverket

Inrikes

Ipsos: Svenskarna alltmer oroade för corona

Svenskarnas oro för coronaviruset ökar, enligt DN/Ipsos novembermätning. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Svenskarnas oro för coronaviruset ökar, enligt DN/Ipsos novembermätning . I undersökningen framgår att 82 procent är mycket eller ganska oroliga för belastningen på sjukvården, som är det högsta sedan mätningarna började i mars.

Undersökningen visar också att andelen med stort förtroende för myndigheterna generellt har minskat till 42 procent, från tidigare 55 procent, skriver Dagens Nyheter.

Det framgår även att 44 procent är bekymrade för att myndigheterna inte vidtar tillräckliga åtgärder, jämfört med 31 procent oktober. En annan ökning är att 34 procent oroar sig för att själv smittas av viruset, mot 27 procent i oktober.

– Det är alldeles uppenbart att den ökade smittspridningen, i kombination med de åtgärder som myndigheterna har vidtagit, har skapat en kraftigt ökad oro, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Utrikes

Attack mot oljetanker i Saudiarabien

Oljetankern Agrari. Arkivbild.
Foto: Morten Weesgaard via AP/TT
Utrikes
Utrikes

En oljetanker har utsatts för ett misstänkt attentat i Saudiarabien.

En explosion skakade det maltesisk-flaggade fartyget Agrari på onsdagen strax efter det att det lämnat hamnen i al-Shuqaiq vid Röda havet, norr om Jemens gräns.

Enligt oljetankerns grekiska rederi TMS Tankers inträffade explosionen omkring en meter ovanför vattenytan och orsakade ett hål i skrovet. Händelsen beskrivs av rederiet som "en attack".

Explosionen uppges ha orsakats av en mina eller granat.

Ingen skadades i det förmodade dådet.

Den saudiskledda militärallians som strider mot Huthirebeller i Jemen uppger att en terrorattack mot fartyget avstyrts, rapporterar det saudiska mediebolaget al-Arabiya. Det brittiska säkerhetsbolaget Ambrey hävdade i sin tur inledningsvis att fartyget skadades av en mina.

För ett par dagar sedan utsattes en oljedepå, som drivs av det statliga saudiska bolaget Saudi Aramco, för ett robotangrepp. Huthirebeller tog på sig den attacken.

Sport

AIK kryssade i Bollnäs – Saik ny tabelletta

AIK, med Johan Esplund i laget, spelade 2–2 borta mot Bollnäs. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Efter succéstarten på säsongen har AIK tappat sin första poäng i bandyns elitserie. Bollnäs ordnade sent 2–2 i en regnig match på Sävstaås.

AIK har spetsat truppen rejält med en storsatsning inför den här säsongen, men kom till spel utan både Daniel Andersson och Erik Pettersson i bortamötet med Bollnäs. Trots stjärnduons frånvaro, av okänd anledning, var AIK nära att få lämna Hälsingland med en seger.

Efter att Christian Mickelsson gett Bollnäs ledningen kvitterade AIK genom William Arvidsson strax före paus, innan Alan Dzjusojev satte 2–1 för gästerna i 73:e minuten. Men Bollnäs fick sista ordet när Samuli Helavuori gjorde 2–2 i 87:e minuten, i en match som enligt Bandypuls stördes av såväl snöblandat regn som störtskurar under andra halvlek.

AIK hade inlett säsongen med två storsegrar – 11–3 mot Hammarby och 14–3 mot Frillesås – men tappar nu serieledningen till Sandviken. Ett tidigt 0–2-underläge stoppade inte Saik som tog lagets tredje raka seger, 11–6 hemma mot Vetlanda. Sandvikens Hannes Edlund och Vetlandas Joakim Andersson blev båda tremålsskyttar.

Onsdagens övriga resultat i elitserien: Motala-Tellus 10–2 och Sirius-Vänersborg 2–4.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Ekonomi

Priser höjs — för att rean ska verka större

Det kommer finnas stora problem med bluffreor udner årets Balck Friday, enligt Nicklas Storåkers, vd på prisjämförelsesajten Pricerunner. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Ekonomi
Ekonomi Black Friday är på ingång och många gör sig redo för att fynda. Men på mängder av varor har priserna höjts närmare 30 procent under hösten — för att prisskillnaden ska verka större på den stora readagen.

Jämförelsesajten Pricerunner har under hösten följt prisutvecklingen på omkring 38 000 produkter från de 50 största nätbutikerna på den svenska marknaden. Undersökningen visar att på 13 procent av produkterna har priset ökat med 29 procent mellan den 11 september och 19 november.

— Det är en ordentlig höjning. Att höja priserna är inte förbjudet. Men att smyghöja priserna för att sänka dem för ett särskilt tillfälle är olagligt, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

Tre kriterier måste enligt marknadsföringslagen uppfyllas för att en prissänkning ska få kallas rea. Produkten måste finnas i det ordinarie sortimentet, prissänkningen ska vara märkbar och erbjudandet får endast gälla under en begränsad period.

Varnar för bluffreor

Men det finns många fall där rean överdrivs enligt Storåkers.

— Om en butik under hösten har höjt priset på en vara från 1 000 kronor till 1 300 kronor, för att sedan sänka det till 900 kronor under Black Friday, kan de säga att prisskillnaden är större än vad den egentligen är, om man jämför med priset på varan för några månader sedan, säger han och fortsätter:

— Nu har Black Friday inte varit än i år, men jag kan säga med all säkerhet att det kommer att finnas stora problem med bluffreor. Det ser ut att vara en bättre deal än vad det faktiskt är.

Under förra årets Black Friday var 27 procent av alla erbjudanden på de 50 största nätbutikerna bluffreor enligt Pricerunner.

Stora prishöjningar har i höst noterats på bland annat tv-apparater, diskmaskiner, spishällar, fitnessprodukter, dam- och träningskläder samt skönhetsprodukter.

Ypperligt tillfälle

Med det sagt är Black Friday ändå årets billigaste dag enligt Storåkers.

— Det är väldigt bra priser rent generellt den dagen. Och det är jättebra att tillfälle att slå till, särskilt om du ska handla julklappar exempelvis. Men det är precis samma visa i år igen: vi ser att priserna höjs under hösten och det är ingen slump. Det är ett utbrett problem, säger han.

Storåkers tipsar om att göra en lista på vad som ska köpas innan man ger sig ut på nätbutiker eller i fysiska affärer — och hålla sig till listan för att inte lockas av de röda prislapparna.

— Det är ett utmärkt tillfälle för att köpa det som är planerat att köpa, men det är så klart lätt att lockas till att köpa mer, bara för att det är billigare just vid det tillfället. Det kan vara smart att jämföra priser i olika butiker och titta på hur priset har utvecklats den senaste tiden, säger Nicklas Storåkers.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Största prisökningarna under hösten

1. Pussel

2. Fitnessprodukter

3. Studsmattor

4. Skivmaterial

5. Båttillbehör

6. Gardiner och tillbehör

7. Juicepressar

8. Nagelprodukter

9. Skidkläder och skidutrustning

10.Inredningsdetaljer

11.Torktumlare

12. Skor

13. Soundbars och hemmabiopaket

14. Damkläder

15. Spishällar

16. Leksaker

17. Tv-apparater

18. Diskmaskiner

19. Träningskläder

20. Barnskor

Källa: Pricerunner

Inrikes

Äta vitaminer eller inte – så ska du tänka

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper tar extra vitaminer, exempelvis äldre över 75 år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Försäljningen av vitaminer och kosttillskott fortsätter att öka – och apoteken misstänker en viss coronaeffekt.
Men hur mycket hjälper egentligen den där lilla tabletten multivitamin? Och kan det bli för mycket?

Försäljningen av vitaminer och mineraler har ökat stadigt hos Kronans Apotek sedan coronapandemins början. Framför allt är det vitaminer som B, C och D som har blivit allt mer eftertraktade under året.

Även Apoteket och Apotek Hjärtat ser en liknande trend. De senaste veckorna har försäljningen av D-vitamin hos Apoteket ökat med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.

Kompensera inte

Vad det beror på är svårt att slå fast, men Apoteket tror dels att det handlar om den stundande vintersäsongen, dels att coronapandemin kan spela in.

Men vem behöver egentligen extra vitaminer? Och hjälper det?

– Om man har brist är det viktigt att ta tillskott, eller om man hör till en grupp som har stor risk att få det, men inte annars. Att generellt ta tillskott kan vara att lura sig själv. Det går inte att kompensera för dåliga matvanor genom att ta ett piller, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket rekommenderar extra vitaminer till vissa grupper, exempelvis D-vitamin till alla som är äldre än 75 år och D-droppar till barn upp till två år. Tillhör man ingen riskgrupp så finns det generellt inget behov att stoppa i sig extra vitaminer, anser myndigheten.

Olika åsikter

– Vi får oftast i oss det vi behöver. Vitaminbrist eller mineralbrist är inte vanliga problem. Vissa får det av olika anledningar, men då kan det bero på att man har en sjukdom som gör att man inte tar upp vitaminer tillräckligt bra, säger Åsa Brugård Konde.

Hon får medhåll av Susanne Rautiainen Lagerström, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet, som menar att det finns för lite evidens kring om extra vitamintillskott har någon bevisad effekt på personer som inte har någon brist. Just D-vitamin är ett omdebatterat ämne i forskarvärlden, där åsikterna går isär.

– Vi vet en del, men det är mycket vi inte vet om D-vitamin, säger hon.

Enligt Livsmedelsverket går det att under vinterhalvåret råda bot på bristen på sol genom att äta livsmedel rika på D-vitamin. För några år sedan ökade man även berikningen i vissa livsmedel efter att en undersökning visat att intaget av D-vitamin var lågt bland delar av befolkningen.

– Man är i dag väldigt försiktig med att rekommendera tillskott. En välbalanserad kost räcker gott och väl, så länge du inte har en dokumenterad brist, säger Susanne Rautiainen Lagerström.

Tänka ett varv

Höga doser av vitaminer kan även utgöra en fara för kroppen, enligt Livsmedelsverket.

– Börjar man äta mycket av enskilda vitaminer eller mineraler kan det rubba balansen i kroppen så att man får mindre av något annat i stället, säger Åsa Brugård Konde.

Man ska alltid vara noga med att undersöka mängden man stoppar i sig. Äter man exempelvis multivitamin kommer man inte upp i skadliga halter – om man håller sig till en sort och inte överdoserar.

Rådet till den som funderar på att äta till exempel extra D-vitamin är att tänka ett varv kring varför man skulle behöva det.

– Hur ser mitt kostintag ut? Finns det luckor där? Har man funderingar kring det ska man kanske konsultera med någon som är kunnig, i stället för att ställa en diagnos på sig själv, säger Susanne Rautiainen Lagerström.

Malin Johanson/TT

FAKTA

Fakta: D-vitamin

Under sommarhalvåret är solens strålar på huden den viktigaste D-vitaminkällan. D-vitamin kan sedan lagras i kroppen och även täcka en del av vårt behov under vinterhalvåret.

En nationell undersökning gjord av Livsmedelsverket över vuxnas matvanor 2010-2011 visade att 20 procent av deltagarna i en grupp i studien hade en D-vitaminnivå som var under den optimala nivån.

Livsmedelsverket har sedan dess höjt kraven för D-vitaminberikning och de nya reglerna trädde i kraft i maj 2018.

I dag rekommenderas kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

Alla barn upp till två år.

Vuxna över 75 år.

Barn och vuxna som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat.

Barn och vuxna som inte exponeras för solljus på sommaren.

Källa: Livsmedelsverket

Hässleholm

Nu rivs möbelfabriken

På onsdagen anlände arbetsmaskinerna till fastigheten, som numera ägs av kommunen. Med grävmaskinen rensar man marken runtom byggnaden från bråte för att kunna komma åt.
Foto: Teodor Dimblad
Hässleholm
Bjärnum Under våren 2019 köpte kommunen Mattssons möbelfabrik i Bjärnum för en krona, i syfte att jämna den med marken. Nu har rivningen satt igång.

Runtomkring Mattsons gamla möbelfabrik ligger både verksamma och nedlagda industrier. Flera av byggnaderna är nedgångna och fasaderna nedklottrade. En förbipasserande Bjärnumsbo tycker det är hög tid att den gamla fabriken, som fram till 1982 tillverkat möbler, nu rivs.

– Sedan verksamheten lagt ner står den ju bara där och förfaller, säger mannen.

Han påpekar även att nyfikna personer som tar sig tar sig in i byggnaden riskerar att vara med om en olycka ifall den får stå kvar.

Ulf Martinsson, som är ansvarig för FASAB:s rivning av fastigheten, håller med:

– Från det att jag först besökt fastigheten till nu, kan vi se hur saker blivit sönderslagna av människor som haft det som tillhåll, säger han.

Nu är FASAB:s medarbetare i gång med att rensa fastighetens omgivning, för att komma till på platsen. När det är gjort ska eternittaket på den gamla möbelfabriken saneras.

– Kommunen har ombesörjt en miljöinventering, där de har gått igenom byggnaden och tagit prover på fastigheten för att få fram eventuella miljörisker. Den inventeringen rättar vi oss efter när vi gör punktinsatser tillsammans med auktoriserade firmor, säger Ulf Martinsson.

När taket sanerats väntar en invändig rensning av fastigheten. Papper, keramik, el, glas och metall ska sorteras och föras vidare till avfallsstationen i Vankiva. Därefter är det dags att riva den gamla fabriken.

– Rivningen beräknar vi ska komma igång under nästa vecka och sedan hålla på till jul, säger Ulf Martinsson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL