Annons

Max åtta får samlas - begravningar undantas

Regeringen har beslutat om att införa en maxgräns för åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Men regeringen gör undantag för begravningar, som får ha 20 personer.
Publicerad 20 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Regeringen undantar begravningar.
Regeringen undantar begravningar.Foto: Lise Åserud

– Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer att bli allvarligt sjuka, fler kommer att dö. Alla måste begränsa sitt sociala umgänge, fullständigt minimera socialt umgänge och det nu, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Flera remissinstanser med Svenska kyrkan i spetsen har begärt ett undantag från maxregeln, så att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet. Detta har regeringen lyssnat till.

Annons

– Det blir möjligt att hålla begravning eller urnsättning med max 20 personer, oavsett religionsutövning, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP).

Behåller undantag

Tunga remissinstanser som landets länsstyrelser och smittskyddsläkare har varit kritiska till att regeringen vill behålla ett undantag som gör det möjligt med sittande publik på upp till 300 personer under vissa villkor.

De har efterlyst ett nationellt beslut från regeringen.

Trots kritiken behåller regeringen undantaget för sittande publik.

– Det är en ganska teoretisk diskussion, de har möjligheten att fatta det beslutet och de har gjort det i stor utsträckning. Vi förväntar oss att länsstyrelserna tar sitt ansvar och fattar de beslut som är nödvändiga utifrån smittläget lokalt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Normerande

Förbudet gäller till exempel demonstrationer, religiösa möten och kultur- och sportevenemang

Rent juridiskt kan regeringen inte införa förbud för privata fester, butiker, gym och andra platser där människor möts, men förhoppningen är att max åtta personer ändå ska bli normen.

– Normeringen är att vi inte ska träffas i några sammanhang utanför familjen, vi har ett allvarligt läge och vi vill bryta smittspridningen, säger Mikael Damberg.

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons