Inrikes

Max åtta får samlas - begravningar undantas

Regeringen undantar begravningar.
Foto: Lise Åserud
Inrikes
Inrikes Regeringen har beslutat om att införa en maxgräns för åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Men regeringen gör undantag för begravningar, som får ha 20 personer.
PREMIUM

– Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer att bli allvarligt sjuka, fler kommer att dö. Alla måste begränsa sitt sociala umgänge, fullständigt minimera socialt umgänge och det nu, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Flera remissinstanser med Svenska kyrkan i spetsen har begärt ett undantag från maxregeln, så att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet. Detta har regeringen lyssnat till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Jackelén om 20-gränsen: Betyder mycket för många

Ärkebiskop Antje Jackelén. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Ärkebiskop Antje Jackelén uttrycker lättnad efter regeringens beslut att göra undantag för begravningar och höja taket från åtta till 20 personer.
– Att ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, säger Jackelén till TT.
PREMIUM

Svenska kyrkans ärkebiskop är nöjd med regeringens undantag för begravningar, som gäller under den tid som deltagargränsen för allmänna sammankomster sänks till åtta personer.

– Att ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, inte minst i kristid. Samtidigt behövs det förstås ett fortsatt gemensamt ansvarstagande för att begravningar ska vara så smittsäkra som möjligt, säger Jackelén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Övergång där dödsolycka skedde nedprioriterad

På söndagen körde ett tåg på ett skoterekipage i Söråker utanför Timrå – två flickor omkom i samband med olyckan.
Foto: Niclas Thunborg/TT
Inrikes
Inrikes Järnvägsövergången där den svåra dödsolyckan skedde utanför Timrå finns på en lista med övergångar där säkerheten behöver förbättras. Men korsningen har inte prioriterats av Trafikverket.

Personal från Trafikverket har under måndagen varit och tittat på övergången där två tonårsflickor förolyckades på söndagen.

Myndigheten har ett uppdrag att fram till 2026 förbättra säkerheten vid uppemot 1 000 obevakade järnvägsövergångar i Sverige.

Den aktuella övergången har en lampa som lyser dygnet runt och slocknar när ett tåg ska passera.

– De första indikationerna är att det verkar som att allting har fungerat som det var tänkt på själva plankorsningen i sig. Det är ett siktdjup så man ska se ordentligt att det kommer ett tåg till exempel, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket.

Plankorsningen är gammal och upprättades enligt Olsson redan på 1950-talet för den lantbrukare som äger marken. Lampan har varit en speciallösning som ägarna ska ha känt väl till. Om det var allmänt känt i tätorten kan Bengt Olsson inte svara på.

– Det var egentligen tänkt att det bara var dem som bor i den aktuella fastigheten som skulle använda korsningen. Där har man under åren gjort särskilda informationsinsatser.

Vill bygga bort

Trafikverket vill bygga bort den typen av äldre plankorsningar som finns kvar på ett antal ställen i landet. Ungefär 800 meter från olycksplatsen ligger en annan järnvägsövergång med bommar.

– Oskyddade plankorsningar per definition är osäkrare. Vi har ju i storleken 3 500 sådana i Sverige och 6 000 plankorsningar totalt. Det är en kvarleva av hur det var en gång och det är något vi jobbar intensivt med att få bort. För går det att göra det planskilt eller sätta upp bommar så gör vi det gärna, säger Bengt Olsson.

Efter ett regeringsuppdrag upprättade Trafikverket 2018 en lista på 180 säkerhetshöjande insatser som behöver göras vid järnvägsövergångar.

Listan uppdateras allteftersom åtgärder genomförs, men där har den aktuella övergången inte funnits med.

– Den har inte legat uppe på någon prioriteringslista däremot är vi medvetna om att den finns, säger Bengt Olsson.

Han kan inte svara på när eventuellt plankorsningen skulle kunna byggas om. "Den stora bromsklossen" handlar om vem som äger marken, enligt Olsson. Sedan 2018 har 134 insatser gjorts vid järnvägsövergångar.

TT: Är du nöjd med det arbetet?

– Man kan aldrig vara nöjd när det inträffar olyckor. Vi berörs väldigt illa, alla som jobbar inom trafikledning av tåg och underhåll av sådana här anläggningar. Men tyvärr finns det många säkerhetslösningar som vi måste jobba med i Sverige.

"Inget uppsåtligt brott"

Polisen har under måndagen inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död i två fall samt grov vårdslöshet i trafik.

Den svåra dödsolyckan på söndagen skedde vid 13.20-tiden i den lilla tätorten Söråker strax öster om Timrå. Vädret var klart och sikten god.

På skoterekipaget satt utöver de två tonårsflickorna som omkom en äldre man och en pojke som klarade sig utan allvarliga skador. Polisen bekräftar att det var kälken som träffades av tåget.

Josef Wiklund, polisområdeschef i Medelpad, säger att ingen är delgiven misstanke om brott men han tror ändå att man kommer att kunna peka ut en person eller aktör.

– Ja, det tycker jag ändå det lutar åt. Det är alltid en tragik i olyckor, det är inte ett uppsåtligt brott men att någon eventuellt kommer att kunna ställas till svars, det är vårt jobb att utreda. Därför är de här brottsrubriceringarna upprättade, säger han.

Av utredningsskäl kan och vill polisen i nuläget inte kommentera hur olyckan gick till. Vad man kan berätta är att det inte finns någon misstanke om att föraren var berusad eller narkotikapåverkad. Man har under dagen gjort en ytterligare kontroll på olycksplatsen och inlett den tekniska undersökningen av skotern.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Sju män dömda för "sugardejting"

Sju män dömdes i Stockholms tingsrätt för köp av sexuell handling av barn. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes Sju män har dömts för köp av sexuell handling av barn.
Målet handlar om så kallad sugardejting – "lite som den nya tidens prostitution" enligt Martina Hildebrand vid polisen.

Totalt tio män i åldrarna 37–57 åtalades, misstänkta för att ha betalt en minderårig flicka för sexuella handlingar. Männen spårades tack vare offrets mobiltelefon och sju av dem har nu dömts i tingsrätten.

"Vi ser i vårt jobb ute att denna problematik ökar bland unga, det hör vi bland både unga tjejer och killar vi möter. Det här rör sig om hänsynslöst utnyttjande av barn och unga där dessa män med löften om pengar och prylar lurar unga in i sexhandeln", säger Martina Hildebrand vid Stockholmspolisens människohandelssektion enligt polisens hemsida.

Männen, som anses komma från ordnade förhållanden, kom i kontakt med offret på en internetsida för så kallad sugardejting. Det är ett fenomen där företrädesvis äldre män betalar yngre kvinnor i utbyte mot umgänge och – oftast – sexuella handlingar. I detta fall var offret minderårig.

Martina Hildebrand ser det som viktigt att de sju männen blev dömda för köp av sexuell handling av barn och inte köp av sexuell tjänst.

"Det är viktigt för det framtida arbetet. Det här är lite som den nya tidens prostitution och det är uppenbart att denna typ av sidor är inkörsporten för många unga människor in i prostitution. Även om det är 18-årsgräns så är det inget som kontrolleras", säger hon.

De sju männen dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 5 000–14 000 kronor. En av männen dömdes dessutom 75 timmars samhällstjänst.

FAKTA

Fakta: Sugardejting

Ett kontraktlikt arrangemang där pengar och andra värden som kläder, resor och middagar erbjuds i utbyte mot intimitet och sex. I det typiska fallet handlar det om en ung, vacker ”sugar baby” och en äldre, välbeställd ”sugar daddy”. Det kan också vara en äldre kvinna (sugar mama) som inleder en relation med en ung kille (toyboy).

I höstas fick Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utvärdera sexköpslagen och specifikt hur rättsväsendet hanterar så kallad sugardejting.

– Sugardejting är en omskrivning för prostitution och de här tjejerna far otroligt illa, sade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) då.

Källa: Sofia Strid, Stockholmspolisen

Inrikes

Nya besked om coronaåtgärder på gång

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade flera nya coronaåtgärder den 18 december. Flera av dem upphör på söndag. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Flera coronaåtgärder upphör efter helgen, om de inte förlängs.
Besked till bland annat gymnasieskolor och krogar kommer i veckan.

Efter söndagen den 24 januari upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om att gymnasieskolorna ska bedriva fjärrundervisning. Frågan är om eleverna kan komma tillbaka till klassrummen på måndag.

Folkhälsomyndigheten (FHM) ser nu över sin rekommendation och diskuterar med Skolverket och regeringen. FHM kan sätta ner foten på tisdag eller onsdag.

Enligt uppgift till TT anser FHM att det ur folkhälsoperspektiv är en fördel att öppna upp något och kunna kombinera distansundervisning och undervisning på plats.

Men i beslutet måste också andra faktorer vägas in, till exempel hur man undviker trängsel i kollektivtrafiken när gymnasieeleverna ska ta sig till skolan.

Svårt att se

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson konstaterar att alla nog önskar att gymnasieskolorna åter kan öppna – men att smittspridningsläget – och därmed FHM:s bedömning – måste styra.

Han har dock själv svårt att se en fullständig öppning av gymnasieskolorna till nästa vecka.

– Ska man återgå till undervisning i skolan borde det vara på basis av minskad spridning, men signalerna man får är ju att vi har en fortsatt omfattande smittspridning.

I vilken utsträckning eleverna missat undervisning under pandemin finns det ännu inget bra svar på, och därför ska Skolverket göra en fördjupad studie.

– Å andra sidan har vi än så länge inte sett några huvudmän som valt att lägga undervisning på kvällar, helger eller lov. Så en försiktig bedömning är att mycket av undervisning kunnat genomföras.

Distans på högstadiet

En het fråga är också distansundervisning på högstadiet. Men här finns ingen nationell rekommendation. Regeringen har dock gjort det möjligt att kombinera undervisning på plats med distansundervisning om man lokalt bedömer att det behövs för att minska trängsel. Den möjligheten gäller under hela vårterminen.

Kommuner och skolor har valt att göra på olika vis och Skolverket håller nu på med en blixtundersökning av hur många högstadieskolor som har undervisning på distans. Bilden är att inte få skolor använder sig av möjligheten, och en sammanställning ska vara klar inom några dagar.

Öl efter åtta?

Söndag är också sista dagen för förbudet mot att sälja alkohol på krogen efter kl 20. Om det inte förlängs så blir det från måndagen den 25 januari i stället tillåtet att servera alkohol till klockan 22.

Regeringen och FHM ska i veckan ge besked om klockslag för alkoholservering.

Däremot gäller regeln om högst fyra personer per bord tills vidare, om inte regeringen tar ett nytt beslut i frågan.

Visita, som företräder krogbranschen, har begärt och fått till ett möte med socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) på onsdag. Jonas Siljhammar, vd för Visita, anser att regeringen och myndigheterna bör tänka om när pandemilagen nu finns på plats.

Använd pandemilagen

– Pandemilagen är till för att på ett bredare och mer träffsäkert sätt få ner smittspridningen i samhället och då tycker vi, och det har de (regeringen) själva uttryckt, att man hellre ska använda den än alkohollagen och ordningslagen som har träffat våra medlemsföretag på ett ensidigt sätt, säger Siljhammar till TT.

Förbudet från klockan 20 förlängdes i förra veckan till den 24 januari. Regeringen fick hård kritik från branschen för att beskedet kom så sent, mindre än två dygn i förväg.

– Våra företag planerar ju, bestämmer öppettider och måste ge personalen besked om schema. Då blir det väldigt svårt om man får besked bara två dagar i förväg, säger Siljhammar och kallar det icke hanterbart.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Coronaåtgärder som gäller till 24 januari

Flera coronaåtgärder upphör efter den 24 januari

Folkhälsomyndighetens rekommendation om fjärrundervisning i gymnasieskolorna.

Förbudet mot alkoholservering på krogen efter klockan 20.

Uppmaningen till kommunerna att stänga alla icke nödvändig verksamhet.

Uppdraget till myndigheterna att säkerställa att bara nödvändig personal vistas i lokalerna.

Regeringen ger besked i veckan om de åtgärderna förnyas eller förändras.

Källa: TT, Regeringen, Folkhälsomyndigheten

FAKTA

Fakta: Rekommendationer för skolan

Folkhälsomyndigheten rekommenderade för en dryg månad sedan gymnasieskolor att övergå till fjärr- och distansundervisning från den 7 december till 6 januari. Rekommendationen har förlängts till och med den 24 januari.

Undantagna är gymnasieskolans introduktionsprogram, liksom elever som fjärr- och distansundervisning kan skapa större svårigheter för. Rekommendationen omfattar inte heller gymnasiesärskolan.

Undantagna är vidare praktiska moment som inte kan skjutas upp samt prov och examinationer som inte går att genomföra på distans.

Källa: Skolverket

Inrikes

Man åtalas för handel med artskyddade djur

Vid ett tillslag i en fastigheten i skånska Löberöd 2018 hittades över 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler. Nu åtalas en man för bland annat grovt artskyddsbrott. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslen/TT
Inrikes
Inrikes Över 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler hittades vid en razzia i Skåne 2018. Nu åtalas en man för bland annat grovt artskyddsbrott. Enligt åklagaren har han bedrivit yrkesmässig handel med djur som är artskyddade.

Mannen åtalas även för brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Han hävdar själv att det handlat om hobbyverksamhet men jag menar att det är systematisk och rent yrkesmässig handel i vinstsyfte under en lång tid, säger åklagare Christer Forssman till tidningen.

Enligt åtalet har brottsligheten pågått mellan 2011 och 2018. Under stora delar av tiden har den åtalade levt på socialbidrag, men kontoutdrag visar att han samtidigt omsatt stora summor.

Åklagaren hänvisar till en omfattande bevisning, bland annat chattar som mannen haft med kunder och en "affärsplan", där han själv beskriver verksamheten.

Djur som mannen hanterat har enligt länsstyrelsen bott trångt och fått för lite foder, vatten och tillsyn. Vid sjukdom hos djuren har de inte heller fått rätt vård. En majoritet av de djur som hittades vid razzian i Löberöd i mars 2018 behövde avlivas. De överlevande djuren placerades i djurparker i Sverige, Frankrike, Ungern och Slovakien, rapporterade Sydsvenskan senare.

Ytterligare en man åtalas för medhjälp till några av de misstänkta brotten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

casinotopp.com

Fördelar med online casinon vs fysiska casinon

Casinotopp.com I dagsläget finns det faktiskt bara totalt tre stycken fysiska casinon i hela Sverige. Alla dessa casinon är statligt ägda och går under namnet Casino Cosmopol. Du kan hitta dessa casinon i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Då utbudet på fysiska casinon är väldigt litet i Sverige kan det vara svårt att faktiskt ha möjlighet att besöka ett. Därför kan det vara ett bra alternativ att besöka ett online casino istället. Nedan har vi sammanställt olika fördelar med att besöka ett online casino framför ett fysiskt casino.

Online casinon är lättillgängliga

Online casinon är väldigt mycket mer lättillgängliga än vad fysiska casinon i Sverige är. I somras lades Casino Cosmopol i Sundsvall ner till följd av dålig ekonomi. Detta innebär att det numera enbart finns tre fysiska casinon kvar vilket innebär att tillgängligheten är begränsad.

Internetbaserade casinon är så gott som alltid tillgängliga. Det finns över 100 olika online casinon som har en svensk spellicens. Dessa casinon finns alltid att tillgå via datorn, plattan eller en smartphone så länge du har internet.

Du behöver alltså inte befinna dig i Stockholm, Malmö eller Göteborg för att ha tillgång till casinospel. Du kan även välja mellan fler olika casinon och få spela casinospel som passar dina preferenser.

Stort utbud

Då fysiska casinon behöver rymmas inom fyra väggar och ett tak så blir spelutbudet relativt begränsat. Online casinon har inga fysiska rum att anpassa sig efter och kan därför erbjuda ett stort spelutbud.

Online casinon erbjuder i vanliga fall flera hundra olika traditionella casinospel men ibland erbjuder casinosajter tusentals casinospel.

Bra skydd för spelare

Casinon med svensk spellicens ger ett stort skydd till sina spelare från Svenska Spelinspektionen från att hamna i spelmissbruk. Spelinspektionen är en myndighet som finns till för att säkerställa att casinospel sker lagligt, säkert och tillförlitligt.

Under den rådande Corona pandemin har Spelinspektionen tillsammans med regeringen tagit fram nya restriktioner och regler för att skydda personer från att hamna i ett spelmissbruk.

Du är snabbt igång

För bara några år sedan krävde online casinon ganska krångliga registreringar och att man uppgav mycket personlig information. Sedan BankID kom har online casinon hakat på trenden och tiden för långsam registrering är förbi.

Flera casinon tillåter numera att man enkelt loggar in med BankID vilket innebär att man är igång efter bara några klick. Denna typ av online casinon har fått samlingsnamnet Casino utan konto.

Tips på svenska online casinon

Nedan har vi listat våra personliga svenska online casinon. Om inget av dessa casinon faller dig i smaken kan du besöka Casinotopp för mer inspiration.

1. LeoVegas

LeoVegas är troligtvis ett online casino som du redan hört talats. LeoVegas är en stark och pålitlig aktör på marknaden som är otroligt populär. Spelar du på LeoVegas kan du känna dig trygg.

LeoVegas erbjuder de mest klassiska casinospelen:

- Slot spel - Roulett - Baccarat

- Blackjack - Live casino

- Tärning - Poker

LeoVegas är ett perfekt casino att spela på när du är på språng då deras mobilversion är väldigt välutvecklad. Sajten har även en väldigt bra kundtjänst vilket ökar casinots kredibilitet.

2. No Account Casino

På No Account Casino kan du enkelt spela på flera olika online casinon och slippa krånglig registrering. No Account Casino var faktiskt ett av de första online casino som erbjöd denna lösning till sina spelare.

No Account Casino har en svensk spellicens men även en licens från MGA vilket verkligen bidrar till casinots höga kvalité och otroliga spelutbud.

No Account Casino har en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt och har även en livechatt.

3. Betsson

Betsson är ett av Sveriges mes välkända spelbolag. Betsson har lyckats bygga upp ett bra rykte om sitt företag och detta med all rätt. Sajten har en användarvänlig layout och ett stort spelutbud.

Under det senaste året har Betsson även utvecklat en riktigt bra App där man enkelt kan spela på casinot när man är på språng.

Betsson grundades 2002 och ägs av Betsson Group. Casinot har en svensk spellicens vilket bidrar med en trygghet till alla spelare.

Inrikes

Ung man fick livshotande skador i lastbilskrock

En man i 25-årsåldern har fört till Sahlgrenska sjukhuset med ambulanshelikopter efter en allvarlig trafikolycka norr om Borås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 25-årsåldern har fört till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med ambulanshelikopter efter en trafikolycka norr om Borås.

– Mannens tillstånd är livshotande, uppger sjukhusets presstjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ett års mordplanering - 14 års fängelse

Polisavspärrningarna i samband med att advokaten blev skjuten. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Under ett års tid planerade kvinnan mordet på advokaten och lejde personer för att utföra dådet. Det slutade med att advokaten sköts utanför sitt hem men överlevde. För kvinnans del blev det 14 års fängelse.
PREMIUM

Advokaten kom precis ut ur hissen utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm den 6 september 2019 när en man avlossade ett skott mot honom, som träffade i buken. Trots det kunde advokaten försvara sig och efter en brottningsliknande kamp lyckades han fly nedför trapporna.

En man i 50-årsåldern dömdes av hovrätten till 14 års fängelse för skjutningen. Men tidigt efter händelsen riktades också misstankar mot en kvinna, även hon i 50-årsåldern, som verkade ligga bakom mordförsöket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt föremål i Göteborg var ofarligt

Ett område vid Första Långgatan i Göteborg spärrades av medan ett föremål på platsen undersöktes av det nationella bombskyddet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen spärrade av ett område vid Första Långgatan i Göteborg, sedan en person slagit larm om ett misstänkt föremål utomhus vid 14-tiden på måndagen.

Polisen bedömde att det måste undersökas närmare av det nationella bombskyddet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL