Annons

Stort underskott i det offentliga sparandet

Publicerad 20 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finansminister Magdalena Andersson (S) har presenterat en lång rad krisåtgärder som gräver hål i statskassan under pandemin.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har presenterat en lång rad krisåtgärder som gräver hål i statskassan under pandemin.Foto: Regeringskansliet

Krisåtgärderna under coronapandemin gräver djupa hål i statskassan. Underskottet i det offentliga sparandet bedöms uppgå till 192 miljarder kronor i år, enligt en ny prognos från Ekonomistyrningsverket (ESV). Det är dock något lägre än en tidigare prognos på 204 miljarder kronor.

Nästa år bedöms underskottet i statsfinanserna landa på 179 miljarder kronor, vilket är högre än den tidigare prognosen på 160 miljarder kronor. Både ökade utgifter och sänkta skatter bidrar till utvecklingen, skriver ESV.

"Regeringens och samarbetspartiernas återstartspaket bidrar till att öka tillväxten i ekonomin men det leder samtidigt till ett stort underskott i den offentliga sektorns finansiella sparande. Det blir därmed stort underskott både 2020 och 2021. Men det är motiverat under rådande pandemi", säger Ann Sofie Öberg, biträdande avdelningschef på ESV, i en kommentar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons