Tyskland kräver kvinnliga ledare i börsbolag

Tyska regeringen har enats om ett lagförslag om kvotering av kvinnor till ledningsgrupperna i de största börsbolagen, enligt tyska medier.
Publicerad 6 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och kvinnominister Franziska Giffey presenterar regeringens jämställdhetsstrategi i juli 2020. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och kvinnominister Franziska Giffey presenterar regeringens jämställdhetsstrategi i juli 2020. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Börsnoterade storföretag vars ledningsgrupp omfattar tre eller fler personer måste enligt förslaget se till att minst en av dem är en kvinna. Detta under förutsättning att bolaget har så kallat likvärdigt medbestämmande (lika många representanter för arbetstagarsidan som aktieägarna), vilket är fallet med de flesta verksamheter med fler än 2 000 anställda.

Lagen sänder en "väldigt stark signal", enligt justitieminister Christine Lambrecht, som företräder Socialdemokraterna (SPD) i den breda regeringskoalitionen med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokraterna (CDU).

Även Lambrechts partikamrat Franziska Giffey, kvinnominister, är nöjd.

"Lagen är en milstolpe för att få in fler kvinnor på ledande positioner", säger hon och konstaterar att försök att nå förändring på frivillig väg i rimlig takt har misslyckats.

SPD har länge drivit frågan om kvotering, medan CDU har bromsat. På senare tid har Merkel dock svängt.

Redan 2015 införde Tyskland krav på att minst 30 procent av ledamöterna i vissa bolagsstyrelser ska vara kvinnor. Den nya lagen, som gäller företagsledningar, ska nu godkännas av förbundsdagen, där regeringspartierna har majoritet.

Pontus Ahlkvist/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.