Lagfarter Nsk

Villa från 1923 i Glimåkra har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på Egnahemsgatan 12 i Glimåkra har fått nya ägare. Köpare är Joakim och Ellinor Sund, 32 och 28 år, och säljare är Fredrik Larsson. Köpet blev klart i oktober 2020 och priset blev 795 000 kronor. Huset byggdes 1923 och har en boyta på 115 kvadratmeter.

Tidigare under året såldes ett annat hus på samma gata, på Egnahemsgatan 31. Där blev priset för den 171 kvadratmeter stora villan 1 265 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Osby drar sig ur serien

Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
FOTBOLL I förra veckan blev den definitiva serieindelningen klar, men redan nu har det blivit en förändring i division sex.

På måndagen kom besked från Skånes Fotbollsförbund att Osby FF dragit sig ur serien. Det gör att division 6 nordöstra A endast kommer att innehålla tio lag eftersom någon flyttning av lag mellan serierna inte är aktuell enligt Skånebolls tävlingsansvarige Micke Dahl.

FAKTA

Division 6 norra A

Ballingslöv, Bjärlöv, IFK Knislinge, Jägersborg/Verum, Kamp, Lönsboda, Näsum, Strömsborg, Treby, Wisseltofta.

Kultur och nöje

Tänkvärda tidskrockar i Mirakel

Två flickor håller händerna mot varandra.
Foto: Ulrika Malm/SVT
Kultur och nöje
Recension Förra året var det tomten, snögubben och julbocken som hade huvudrollerna i SVT:s julkalender. I år är det två flickor som står i centrum. Ett svart hål knyter samman Rakel från 1920 och Mira från 2020 i kalendern Mirakel. En berättelse som lär fånga de lite äldre barnen allra bäst.

Mirakel - det är något att önska en jul som den kommande. Det verkar som om alla längtar extra mycket efter att få pynta, tända ljus och mysa hemma i soffan. För många barnfamiljer – och en hel del äldre också – är SVT:s kalender en viktig pusselbit när det gäller att få till den där speciella stämningen under decemberveckorna.

Tidningens jury har tjuvtittat på några av de första avsnitten av julkalendern och konstaterar att det ser lovande ut. Det finns både julstämning, spänning och förvecklingar nog att hålla intresset uppe ända fram till jul, åtminstone för de lite äldre barnen.

Svår för de allra minsta

Vi får möta två flickor, Rakel från år 1920 och Mira från år 2020. De bor på samma herrgård, som år 1920 är familjen Colts hem och 2020 är ett HVB-hem, ett slags barnhem. När historien börjar finns bara två barn kvar, Galad och Mira. Galad håller på att julpynta med färggranna slingor medan Mira sitter i skrubben under trappan.

På vinden i den gamla byggnaden hamnar av misstag ett svart hål och slumpen gör att flickorna befinner sig på var sin sida av hålet samtidigt. De sugs in och byter själar. Inuti Rakel finns Mira och inuti Mira finns Rakel.

Det här momentet blir lite svårt för juryns treåring att förstå. Han tycker det finns andra roliga inslag och kanske kommer han att titta då och då, men är inte superpeppad på att följa historien.

– Men det är roligt när Rakel sjunger, säger han.

Ellie, som snart fyller åtta år, är bekant med idén om att en själ byter kropp och tycker det är spännande.

– Det finns till exempel i Harry Potter, säger hon.

Tidsresor ett bra grepp

Tidsresor är också ett grepp som det finns många exempel på och en idé hon gillar.

– Det är kul eftersom man kan jämföra hur det är i dag med hur det var för 100 år sedan.

Till exempel uppstår det roliga situationer när Rakel (i Miras kropp) springer på alla moderna eldrivna apparater.

Att det dessutom finns en två släktgrenar som är osams tycker hon verkar lovande.

Mirakel berättas som en saga i olika kapitel med rollfigurer som ändå är som vanliga människor. Ett berättargrepp som Ellie tycker om.

– Det är häftigt att det är en saga fastän det är ”på riktigt”.

I den här berättelsen är det mycket som behöver förklaras för tittarna, i motsats till tomtesagan förra året där de flesta karaktärerna redan var välkända. Det tar ett tag i år innan alla förutsättningarna för historien kommer på plats och den kan börja snurra på.

– Jag tycker de gör det i precis lagom fart, det blir aldrig långtråkigt, säger Ellie.

Ellie tyckte om förra årets kalender, men tror att Mirakel kommer att passa henne ännu bättre.

– Den stora skillnaden var att förra årets var mer tramsig, men jag tyckte om den också. Detta är mer för äldre barn. Det är bra att det är lite olika.

Väcker tankar

Juryns vuxenrepresentant uppskattar både skådespelarinsatserna och de välarbetade detaljerna i scenografi, kostym och språk. Alltsammans gör att tidskrockarna blir tänkvärda. Inte minst kan temat energi växa till något som ger en knäpp på nutidsnäsan.

Fotnot: På grund av coronarestriktionerna är juryn decimerad i år och består av tre personer ur samma bubbla. Barnen som tjuvtittat och tycker till är Ellie och Ebbe Erlandsson Lindahl och för vuxensynpunkterna står Yvonne Erlandsson.

FAKTA

Ellies omdömen

Julstämning: 3 av 5

– De håller redan på att julpynta och det finns snö! Det blir en stark trea – men det kan bli mer.

Manuset: 5 av 5

– Det är häftigt att det är en saga som även är på riktigt. Det gör att jag funderar på saker som … tänk om de hade samma julfirande på andra sidan svarta hålet …

Spänning: 5 av 5

– Mira väntar på att bli adopterad, det svarta hålet har flugit iväg, Mira och Rakel kanske är fast i fel århundrade, kan de komma tillbaka?

Lärorik: 3 av 3

– Man får till exempel se att man hade tjänstefolk förr och att det var ojämlikt. Det är intressant att se kläderna man hade och man får se att det var viktigt hur flickor hade håret. Och viktigt att alla skulle se allvarliga ut på fotona.

Årets Julkalender

Mirakel

Regi: Calle Åstrand.

Manus: Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft.

Medverkande: Bibi Lenhoff, Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Dragomir Mrsic, Therése Lindgren med flera.

Recensionen baseras på tre avsnitt.

Hässleholm

Pidde P fixar stjärnspäckad julkalender

Hässleholm
Hässleholm/Skåne Kändisarna duggar tätt när Pidde P drar igång sin egen julkalender. Dagligen ska tittarna utmanas att göra olika övningar för att hålla sig pigga och friska fram till jul.

Artisten Pidde P, som egentligen heter Petter Hedwall, har för vana att uppträda på skolor och uppmana till rörelse. När nedräkningen till julafton nu drar igång på riktigt passar han på att släppa sin egen julkalender.

Varje morgon kommer han via sina sociala medier att släppa en video där tittarna utmanas att genomföra olika övningar.

– Många barn rör sig för lite och därför tänkte jag: Jag gör en julkalender där de även kan utmana exempelvis sina familjemedlemmar, berättar Pidde P.

Utmaningarna kommer innehålla varierade övningar. Bland annat nämner han situps, upphopp, jägarvila och liknande.

– Det ska bli lite enklare saker för att få igång kidsen.

Varje avsnitt kommer dessutom att gästas av en kändis som Pidde P utmanar och mäter krafterna med i olika övningar. En del av namnen blir överraskningar, men några släpper han redan nu. Först ut är den före detta friidrottaren Carolina Klüft.

– Sedan kommer bland annat Markus Rosenberg, Peter Settman, Morgan Alling och ”Pansar” från Gladiatorerna, berättar Pidde P vidare.

Vad är din förhoppning med julkalendern?

– Att det blir en friskare jul. Klart att man ska äta lite godsaker, men det är viktigt att röra sig för att bli pigg och hålla sig frisk också, avslutar Pidde P.

Inrikes

Misstänks ha tagit med barn till IS – gripen

En kvinna som är misstänkt för grov egenmäktighet med barn ställs inför häktningsdomare i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En kvinna som misstänks ha tagit med sig ett litet barn till Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS är nu tillbaka i Sverige. Hon greps på Arlanda på måndagen.

– Hon har fört barnet till Syrien år 2014 när det var en krigsplats vid den tiden och det är inte en trygg miljö för ett barn. Vi har misstankar om att hon har kopplingar till IS, säger kammaråklagare Claudio Gittermann till SVT Nyheter.

Kvinnan har varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst sedan 2014. Hon är misstänkt för grov egenmäktighet med barn, enligt åklagarmyndigheten.

Nu kommer hon att ställas inför häktningsdomare i Lunds tingsrätt, som ska besluta om hon ska fortsätta vara häktad.

Hon förlorade vårdnaden om sitt barn sedan det framkommit uppgifter om att hon tagit med barnet till Syrien för att ansluta sig till IS, rapporterar Kvällsposten.

"Uppenbart olämplig"

Pappan fick ensam vårdnad om barnet, som då var två och ett halvt år gammalt. Domstolen fattade beslutet eftersom den ansåg att det fanns stöd i utredningen för att mamman utan pappans medgivande åkt till Syrien via Turkiet och anslutit sig till IS.

Domstolen beskrev detta som "en uppenbart olämplig miljö för ett litet barn att vistas i", enligt tidningen.

Nu ska barnet återförenas med pappan. "Utredningen fortsätter med att vi håller förhör med den misstänkta kvinnan", säger åklagare Claudio Gittermann i ett pressmeddelande. Enligt TV4 är hon i 30-årsåldern.

"Arbetar strukturerat"

Säpo lämnar inte några uppgifter om kvinnan eller ärendet. Pressekreterare Gabriel Wernstedt påpekar att myndigheten inte kommenterar uppgifter om enskilda personer.

Däremot, säger han i generella termer, har Säpo ett utvecklat samarbete med Polismyndigheten, Migrationsverket, Center mot våldsbejakande extremism och med kommunala socialtjänster när det gäller så kallade återvändare.

– Vi arbetar strukturerat för att skapa förutsättningar för att inleda förundersökningar mot personer som återvänder från konfliktområden och som misstänks ha begått brott, säger Gabriel Wernstedt till TT.

Cecilia Klintö/TT

Tomas Bengtsson/TT

Inrikes

Blodprov förutsäger risken för alzheimers

Ett enkelt blodprov förutsäger en persons risk att utveckla Alzheimers sjukdom de närmaste fyra åren.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Med hjälp av ett enkelt blodprov går det att förutsäga risken för Alzheimers sjukdom hos personer med lättare minnesproblem. Redan inom ett år kan testet finnas tillgängligt inom vården.

Genom att kontrollera närvaron av två olika proteiner och väga samman resultatet med andra uppgifter går det att förutsäga huruvida en patient med lättare minnesproblem riskerar att utveckla Alzheimers sjukdom inom fyra år.

– Den stora grejen är att vi nu kan göra det här på individnivå. I somras kom vi med resultat som visade att det är möjligt på gruppnivå, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

De två proteiner som testet letar efter i blodet är dels fosforylerat tau, som signalerar att de plack som är typiska för sjukdomen har ansamlats i hjärnan, dels neurofilament light, som är ett tecken på att nervceller håller på att dö.

Hög träffsäkerhet

– Därutöver tar utvärderingen även hänsyn till kön, ålder samt hur vederbörande har presterat på ett minnestest, säger Oskar Hansson.

Testet har utvärderats i grupp om 160 svenska patienter som följdes i minst fyra år, och resultatet har sedan bekräftats i en grupp om drygt 300 amerikanska patienter.

– Detta för att visa att det inte var ett slumpartat fynd, säger Oskar Hansson.

Utvärderingen, som presenteras i tidskriften Nature, visar att testet har hög träffsäkerhet.

– Om exempelvis en 65-årig kvinna som presterar bra på minnestestet har båda dessa proteiner är risken 90 procent att hon utvecklar Alzheimers sjukdom inom fyra år. Om proteinerna inte finns närvarande, däremot, men allt i övrigt är detsamma, så är risken bara 10 procent, säger Oskar Hansson.

På klinik om ett år

TT: Vad ska testet användas till?

– Det är inte till för allmän screening, utan för att en läkare enkelt ska kunna identifiera de som riskerar att utveckla Alzheimers sjukdom, för att tidigt kunna sätta in mediciner, säger Oskar Hansson.

Det går att hitta dessa patienter redan i dag, men då krävs ett ryggmärgsprov eller en PET-kameraundersökning för närmare 30 000 kronor.

Tanken är att den behandlande läkaren ska kunna skriva in patientens undersökningsresultat i en app från vilken han eller hon enkelt sedan får riskbedömningen.

– Jag tror att det här testet kan komma att finnas på minneskliniker redan inom ett år, och om kanske ett par år i primärvården, säger Oskar Hansson.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer, men cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har sjukdomen. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

Frappart skriver historia – dömer herrar i CL

Stéphanie Frappart blir den första kvinnliga domaren i herrarnas Champions League. Arkivbild.
Foto: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport

Franska Stéphanie Frappart blir den första kvinnliga domaren att döma en herrmatch i Champions League.

På onsdag när Dejan Kulusevskis Juventus gästas av Dinamo Kiev för en gruppspelsmatch i turneringen är det Frappart som har ansvaret som huvuddomare.

Det är inte första gången 36-årige Stéphanie Frappart skriver historia. 2019 blev hon första kvinna att döma en match i franska högstaligan för herrar då hon dömde matchen mellan Amiens och Strasbourg i Ligue 1.

Hon har dessutom dömt Supercupfinalen mellan Liverpool och Chelsea. I oktober 2020 gjorde hon debut i Europa League.

Inrikes

Man döms för två fall av våldtäkt mot barn

En man hemmahörande på en ort i västra Hälsingland döms för två fall av våldtäkt mot barn. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern från västra Hälsingland döms till fängelse i två år och tio månader för två fall av våldtäkt mot barn och sju fall av sexuellt utnyttjande av barn, rapporterar lokala medier.

Enligt domen från Hudiksvalls tingsrätt döms han även för att vid ett tillfälle ha tagit kontakt med ett barn för att träffa denne i sexuellt syfte.

Han åtalades för sammanlagt 14 fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt övergrepp mot barn, samt ett fall av kontakt för att träffa barn i sexuellt syfte. Mannen nekade till samtliga åtalspunkter.

Mannen ska ha fått kontakt med flickorna via sociala medier. Övergreppen ska ha pågått under ett och ett halvt års tid. Vid tidpunkten för brotten var barnen mellan 12 och 14 år.

Sport

Norska stjärnorna avstår världscuptävlingar

Johannes Hoesflot Klæbo tar en paus från världscupen.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT
Sport
Sport Norska skidstjärnorna Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen tävlar inte mer i världscupen i år på grund av coronapandemin.
I Sverige finns ännu inga liknande besked.
"Våra åkare har inte pratat om det", skriver landslagschef Anders Byström i ett sms till TT.

Klæbo vann minitouren som utgjorde världscuppremiären i Ruka det gångna veckoslutet, men frågan är när han står på ett par skidor i världscupen igen. Efter att ha återvänt hem till Trondheim meddelade den 24-årige norrmannen att han inte tänker tävla mer internationellt under 2020.

"Jag har funderat på det här en stund. De började i samband med världscupavslutningen förra säsongen. Osäkerheten blev förstärkt ytterligare under vistelsen i Ruka. Det kändes tryggare inför resan än som situationen sedan blev i Finland", säger han i ett pressmeddelande.

"Alla måste göra sitt – och vad de menar är rätt. Det här är viktigt och riktigt att göra för mig".

Även Klæbos landslagskamrat Emil Iversen avstår resterande världscuptävlingar i år, enligt NRK. 29-åringen, som var trea bakom Klæbo i Rukas minitour, har också bestämt sig för att inte köra Tour de Ski.

– Jag ställer mig bakom det Johannes säger och kan bekräfta att jag inte heller ska köra något mer lopp före jul. Jag står även över Tour de Ski, säger Iversen till den norska tv-kanalen.

TT var i kontakt med Sveriges landslagschef Anders Byström efter Klæbos besked. Han var då inte förvånad.

"Väntat, jag vet hur Johannes resonerar och han tänker på VM (i Oberstdorf, Tyskland, i februari)", skrev Byström i ett sms.

Tror på fler återbud

Han tror att fler åkare, likt Iversen, kommer att stå över världscuptävlingar under vintern.

"Det måste varje aktiv själv ta ställning till. Alla påverkas olika och risken finns helt klart att fler gör så."

Byström har däremot ännu inte hört någon svensk åkare tala om det.

"Våra åkare har inte pratat om det, vi ville ta Ruka först."

Smittad rörde sig fritt

Johannes Høsflot Klæbo tävlar troligen på 15 kilometer i ett nationellt lopp i Lillehammer till helgen, skriver nyhetsbyrån NTB. Men han skippar sedan tävlingarna i Davos och Dresden helgerna före jul. Som tidigast är han tillbaka i världscupen när Tour de Ski inleds på nyårsdagen.

Redan under söndagen uttryckte Klæbo sin oro. Bland annat efter att en ryss som tävlar i nordisk kombination rört sig fritt i området i Ruka. Två dagar senare visade det sig att han testat positivt för covid-19, enligt NRK.

Även Weng har avbrutit

Dessutom sattes både Tjeckien och Ungerns landslag i backhoppning i karantän efter att det visat sig att åkare testat positivt.

Även Klæbos landslagskollega Heidi Weng har avbrutit världscupen delvis på grund av rädsla för coronaviruset. I helgen sade den norska landslagstränaren Ole Morten Iversen att situationen har påverkat henne alltför negativt.

– Hon har varit ärlig med att detta har tagit för mycket på hennes krafter och det har jag respekt för. Det första dygnet i Finland i isolering gjorde inte saken bättre.

David Hjorter/TT

Carl Göransson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL