Annons

Demonstrationer mot väktarvåld i Brasilien

En svart mans död i den brasilianska staden Porto Alegre har utlöst landsomfattande protester och krav på åtgärder mot rasism.
Fallet liknar på många sätt det uppmärksammade dödsfallet av amerikanen George Floyd i somras.
Publicerad 21 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Demonstrationer mot rasism i brasilianska Sao Paulo dagen efter en uppmärksammad dödsmisshandel.
Demonstrationer mot rasism i brasilianska Sao Paulo dagen efter en uppmärksammad dödsmisshandel.Foto: Andre Penner/AP/TT

– Det är en oerhörd sorg. Jag skulle inte vilja att någon drabbas av den, säger Joao Batista Rodrigues Freitas i samband med begravningen av hans son på lördagen.

Afrobrasilianske Joao Alberto Silveira Freitas misshandlades i torsdags till döds av säkerhetsvakter utanför en mataffär tillhörandes den franska kedjan Carrefour.

Annons

En video filmad av ett vittne visar hur en av butikens vakter upprepade gånger slår Silveira Freitas i huvudet medan en annan vakt håller fast honom. Han dödförklarades senare på plats.

Dog av syrebrist

Enligt de preliminära rättsmedicinska utlåtandena blev Silveira Freitas misshandlad i över fem minuter och han dog sedan av syrebrist.

Videoinspelningen från händelsen spreds som en löpeld på brasilianska medier och endast timmar efter händelsen samlades tusentals demonstranter på olika platser runt om i landet. Bland annat riktades skarp kritik mot matkedjan som anställt vakterna och butiker vandaliserades på flera håll.

Polis avfyrade tårgas och chockgranater mot folkmassor på flera platser.

De två säkerhetsvakterna som syntes på filmen har gripits, en av vakterna var vid tillfället även anställd inom landets militärpolis.

Förbättra samhället

Vid begravningen deltog ett 40-tal personer, de flesta anhöriga. Kistan var svept i den blå flaggan för Sao José, den fotbollsklubb den döde mannen gillade.

– Jag hoppas att alla känslor som hans död har väckt kommer att göra vårt samhälle bättre . . att vi ska lära ut principen om jämlikhet i skolorna, säger hans pappa.

Brasiliens president Jair Bolsonaro tonade på lördagen återigen ned att det skulle finnas strukturell rasism i landet.

Han betonade att Brasiliens cirka 212 miljoner invånare har väldigt blandad etnisk bakgrund och fördömde dem som "vill så konflikt och splittring" genom att försöka "importera" spänningar till landet som "inte är del av dess historia".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons