Annons

Julbranschen hoppas – trots corona

Inställda julmarknader och folktomma affärer – vad händer med alla svenska julprodukter när konsumenterna håller sig hemma?
Bland landets producenter råder ändå optimism och en tro på att folk öppnar plånboken trots epidemin.
Publicerad 21 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Från växthusen i Billeberga utanför Landskrona skickas just nu julblommor i väg till landets livsmedelsbutiker. Här packas en julklassiker – röd amaryllis.
Från växthusen i Billeberga utanför Landskrona skickas just nu julblommor i väg till landets livsmedelsbutiker. Här packas en julklassiker – röd amaryllis.Foto: Johan Nilsson/TT

– Svenskarna vill ha vita hyacinter och en ordentlig amaryllis – inte något skräp! säger Lars Arvidsson som driver KG Hansson handelsträdgård i skånska Billeberga.

– Och så fort Kalle Anka är avklarad verkar det som vi har ett stort sug efter tulpaner.

Annons

Inne i de stora anläggningarna utanför Landskrona skickas just nu julfavoriten amaryllis i väg till landets livsmedelsbutiker. Här drivs ungefär en kvarts miljon av den klassiska lökväxten upp årligen tillsammans med hundratusentals hyacinter i rosa, blått och vitt.

Luleå och Hörby

När TT kliver in i växthusen är dagligvaruhandelns transporter i gång med att lasta fulla flak. Lars Arvidsson kontrollerar det automatiserade löpande bandet och pekar på några krukor som passerar förbi i gången.

– Det är ett par kedjor rikstäckande vi jobbar med, så de där kan hamna både i Luleå och Hörby.

Coronavåren var tuff, medger Lars Arvidsson. Men handeln har bokat hans julväxter även i år, och inför årets högtid tror han svenskarna som tvingas fira hemma vill ha både blommor och god mat.

Det är en optimism som andra svenska producenter av klassiska julprodukter delar.

– I grunden är vi positiva eftersom folk i hög grad kommer vara hemma. Så vi tror inte att det är ett problem, men vi vet inte hur köpbeteendena kommer vara, konstaterar Anders Haglund, ordförande för LRF Trädgårdssektion för prydnadsväxter när TT ringer.

– Men det är så att vi har en större efterfrågan av svenska produkter. Det lokalodlade har verkligen fått ett uppsving och det gäller även nu, fortsätter han och spår att det till och med kan uppstå viss brist på exempelvis amaryllis.

Svensk och dansk optimism

I granbranschen är står odlarna redo att leverera granar till försäljning i landets affärer, gator och torg.

– Man hoppas på en bra försäljning, berättar Magnus Jönsson som är ordförande för svenska Julgransodlarna.

På andra sidan Öresund, där många av svenskarnas julgranar egentligen odlas, hörs bifall. 2019 exporterades över en halv miljon danska granar till Sverige – och ingenting tyder på att det blir annorlunda i år, skriver direktören för Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen, i ett mejl till TT.

Julmaten blir digital

Annons

Landets julmatsproducenter, bönderna, har däremot tvingats bli digitala i coronavirusets framfart. Senap, julskinka och julost kommer inte kunna säljas i samma utsträckning på mässor, julmarknader eller restauranger i år, då mycket stänger ner eller begränsas på andra sätt.

– Vi ser ett stort kanalbyte till det som kallas Reko-ringar. Det sker via andra marknader, via Facebook och andra sociala medier, berättar Lotta Folkesson från LRF Mat och Dryck.

I juni var 500 000 konsumenter anslutna till Reko-ringar runt om i Sverige, och i september hade siffran stigit till 700 000, berättar hon.

– Vi ser en enorm tillströmning. Man hittar sina konsumenter den vägen i stället , och vi har goda förhoppningar att man når ut ändå, trots pandemin.

Anna Karolina Eriksson/TT

Lars Arvidsson mellan röda och vita amaryllis klara för leverans på K G Hanssons Handelsträdgårdar i skånska Billeberga.
Lars Arvidsson mellan röda och vita amaryllis klara för leverans på K G Hanssons Handelsträdgårdar i skånska Billeberga.Foto: Johan Nilsson/TT
Det odlas gran i Sverige. Trots det så får vi importera julgranar – ofta från Danmark – för att möta det inhemska behovet. Arkivbild.
Det odlas gran i Sverige. Trots det så får vi importera julgranar – ofta från Danmark – för att möta det inhemska behovet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund / TT
Sugen på julmarknad? Då får du nog vänta ett år – kanske mer. Coronasituationen gör att vi alla bör undvika folksamlingar. Arkivbild.
Sugen på julmarknad? Då får du nog vänta ett år – kanske mer. Coronasituationen gör att vi alla bör undvika folksamlingar. Arkivbild.Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix / TT /
Fakta: Svenska julgranar – och andra

Fakta: Svenska julgranar – och andra

• Svensk julgransodling förekommer främst i mindre skala. 2018 fanns runt 280 företag, varav många enmansföretag.

• I Sverige produceras mest vanlig gran, ”rödgran” (Picea abies) som julgran.

• I sydligaste Sverige, på goda lokalklimatlägen, kan nordmannsgran, även kallad kungsgran, odlas.

• I snitt odlade Sveriges julgransodlare gran på 2,5 hektar under 2014.

• Det är oklart exakt hur mycket gran som odlas i Sverige varje år. Den svenska konsumtionen beräknades däremot till drygt 3 miljoner julgranar år 2018.

• De flesta granar som säljs i Sverige är svenska. Men import är inte ovanligt, särskilt när det gäller kungsgran.

• Exporten av svensk julgran är, till skillnad från dansk, liten.

• I Danmark finns däremot cirka 3 500 julgransodlare. Danmark exporterade 10,4 miljoner julgranar år 2019.

• Även Tyskland och Polen exporterar många julgranar.

Källor: LRF, Julgransajten och Skogssverige , Danske Juletræer samt Diseases on Christmas trees in southern Sweden and western North Carolina - with emphasis on Phytophthora root rot and Neonectria canker (Martin Petterson, SLU år 2018)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons