Inrikes

Skulle hämnas rån – attackerade fel personer

Två män skulle hämnas ett brutalt rån men gav sig på fel personer. Nu åtalas de för olaga hot. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

I januari i fjol rånades en då 21-årig man och misshandlades brutalt av ett gäng ungdomar i Klagshamn i Malmö. Dagen efter begav sig två av 21-åringens vänner i bil till Klagshamn där de attackerade fyra pojkar – som var helt oskyldiga till rånet. Föraren i bilen riktade bland annat ett automatvapen mot pojkarna som flydde för livet och larmade polis.

Polisen skickade flera patruller till platsen och kunde med dragna vapen tvinga ut de båda männen ur bilen. Automatvapnet visade sig vara en replika men männen åtalas nu för grovt olaga hot, skriver Sydsvenskan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga besöksförbud på äldreboenden utfärdade

Få kommuner har begärt att Folkhälsomyndigheten utfärdar besöksförbud på deras äldreboenden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Inte ett enda äldreboenden har i dagsläget något lagligt besöksförbud. Folkhälsomyndigheten som utfärdar förbuden ser det som en "sista åtgärd".
– Vi har tagit ett steg tillbaka i den frågan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I helgen fick Folkhälsomyndigheten befogenhet att fatta beslut om lokala besöksförbud på äldreboenden i syfte att bekämpa spridningen av coronaviruset. Men hittills har efterfrågan enligt Tegnell varit liten.

– Från början trodde vi att det skulle vara ganska stora delar av landet som såg ett behov av detta. I slutändan var det runt fem kommuner som kom in med frågan om de skulle kunna få besöksförbud, säger han.

Tegnell: Rimligt

Samtidigt har många kommuner vidtagit åtgärder i olika grader för att begränsa besök. En del kallar det "besöksstopp" och avråder starkt från besök, medan andra går så hårt som att på egen förbjuda besök, även om det saknar lagstöd.

TT: Är det då inte konstigt att så få vill att Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala besöksförbud?

– Från vår sida är det rimligt eftersom vi ser besöksförbudet som definitivt sista åtgärd, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att besökare utgör en stor smittorisk och vill därför att äldreomsorgen prioriterar andra åtgärder för att förhindra smittspridning.

– Man får inte glömma saker som är ännu viktigare. En välutbildad personal, en personal som har möjligt att vara hemma vid sjukdom, att det finns vettig skyddsutrustning på plats och att man kan isolera sjuka patienter.

Förbuden dröjer

De "runt fem" kommunerna som ändå har efterfrågat besöksförbud får avvakta, säger statsepidemiologen. Folkhälsomyndigheten arbetar nämligen just nu med att bestämma på vilka grunder ett beslut om besöksförbud ska fattas. Processen beräknas ta några dagar till en vecka.

– Så att man inför besöksförbud med bra argument. Det är en väldigt stor och inskränkande åtgärd som måste tas på stort allvar, säger Tegnell.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som varade mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Inrikes

Tystlåtna offer i stort gängmål

Målet ligger hos Södertörns tingsrätt, men huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes "Ingen kommentar".
Det var det återkommande svaret från två pojkar som åklagare menar utsattes för människohandel när de utnyttjades för att sälja narkotika åt ett kriminellt nätverk.
Själva ser de sig inte som några brottsoffer.

Enligt åklagarna har en 27-årig man som pekas ut som en ledargestalt i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Vårberg i södra Stockholm rekryterat pojkarna, som då var under 18 år, för att få dem att sälja narkotika. Det försatte dem i en situation som innebar ett nödläge för dem, vilket gör att det ska rubriceras som människohandel, resonerar åklagarna.

– Nödläget har bestått i att målsägandena har befunnit sig i en kriminell, våldsam och socialt nedbrytande miljö, som riskerat att allvarligt skada deras hälsa och utveckling, sade åklagare Lars Ågren under torsdagens förhandling i tingsrätten.

Men varken den tilltalade 27-åringen eller någon av målsägarna som nu båda hunnit fylla 18 år vidgår att något brottsligt har ägt rum.

– Jag känner ingen av dem, sade den ena målsägaren som svar på åklagarens fråga om han vet vilka de tilltalade i det stora narkotikamålet är.

Stort narkotikamål

Utöver åtalet gällande människohandel är 27-åringen och ytterligare elva personer åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt utredningen har de ingått i nätverket som misstänks ha styrt narkotikahandeln i Vårberg.

Inte heller den andre målsägaren känner någon av de tilltalade, uppgav han i tingsrätten.

Konfronterad med en rad avlyssnade telefonsamtal där åklagarna menade att man hör 27-åringen och målsägarna diskutera narkotikaförsäljning uppgav de båda att åklagarna hade fel. Det är inte vi som hörs i samtalen, sade de, och förnekade även att telefonerna ens kan kopplas till dem.

Åklagarna har tidigare även visat filmer där den ena målsägaren syns hantera narkotika.

– Det är inte jag, sade han.

Förnekar brott

Förhöret med den tilltalade 27-åringen var över snabbt. Han förnekade att det var han som hördes i samtalen och ville inte säga om han kände målsägarna.

– Aldrig i livet, svarade han på frågan om han förmått dem att sälja narkotika.

Åklagarsidan hade även kallat Brå-forskaren Daniel Vesterhav som expertvittne på kriminella nätverk. Han berättade att rekryteringen dit ofta sker i en glidningsprocess, och brukar inledas med att pojkar närmar sig unga män i nätverket för att erbjuda sina tjänster.

– De kriminella gängen tar stor plats i den offentliga miljön i socialt utsatta områden, så det blir en del av ens vardag. Steget in i miljön beskrivs därför inte som stort, sade Vesterhav.

– I början är det ofta frivilligt, men när man sugs in mer och mer blir det mer villkorat. Allt är bra om man håller sig till reglerna, men man är medveten om att det kan få ganska allvarligt konsekvenser om man inte gör det.

Svårt att lämna

Det är svårt att lämna ett kriminellt nätverk, underströk Vesterhav, särskilt för unga pojkar som utnyttjas. Ska man göra det krävs nästan alltid hjälp utifrån. Och att berätta om sin verksamhet för polisen på ett sådant sätt som kan slå mot andra i nätverket kan få allvarliga konsekvenser.

Vad skulle det kunna handla om? frågade åklagare Paulina Brandberg.

– Det kan vara grov våldsanvändning, till och med skjutningar, dödliga skjutningar.

Huvudförhandlingen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt ska fortsätta i flera veckor och väntas avslutas strax före jul.

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Narkotikamålet

Totalt 23 personer är åtalade i det stora narkotikamålet vid Södertörns tingsrätt. Tolv av dem är åtalade för grovt narkotikabrott. En av de tolv är även åtalad för människohandel.

Enligt utredningen har de tolv ingått i ett kriminellt nätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i Stockholmsförorten Vårberg.

Bevisningen bygger till stor del på information utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat monterades kameror upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick, och omfattade telefonavlyssning har genomförts.

Nätverket ska framför allt ha sålt cannabis och kokain men även MDMA och Tramadol. Ibland har försäljarna skickat ut mass-sms om att det finns narkotika att köpa.

Brotten anses grova bland annat då det varit fråga om stora mängder narkotika, organiserad verksamhet och pågått under längre tid.

Utöver de tolv är flera andra åtalade för ringa narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden. Det handlar främst om innehavsbrott.

Inrikes

Fler julbränder befaras i coronatid

Torrkokning. En kastrull har glömts kvar på en spis. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes December står för dörren och med det fler bränder i hemmet. Flest eldsvådor börjar vid spisen och nu befarar Brandskyddsföreningen en "corona-effekt" när många tillbringar mer tid i hemmet.
– Den risken finns, säger brandingenjör Lars Brodin.

"Glöm inte ljusen". Den årliga uppmaningen från valfri vuxen i samband med första advent låter som ett eko från gamla julars spöken. I Angered gick det så långt att räddningstjänsten för två år sedan tonsatte den och lade ut på sin Facebook-sida.

I själva verket är det inte de levande ljusen som är värst. Det är numera spisen, säger Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

– Tidigare var levande ljus den vanligaste brandorsaken just runt jul. Men nu är det lite vanligare med spisbränder även vid jul, säger han.

Många omkomna i år

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är spisen orsak till var tredje utryckning för räddningstjänsten till bränder i flerbostadshus. Siffran för levande ljus är mindre än fem procent. Men fortfarande tror nästan alla svenskar, 96 procent, att ljusen är den vanligaste brandorsaken under julen, visar en Novus-undersökning.

Hittills i år har dödsbränderna varit fler än på länge. Fram till den 22 november har 89 personer omkommit i bränder i hemmet enligt MSB. Det är fler än under helåren 2019 och 2018. Och då är vi inte inne i december än. Lars Brodin tror att det finns en risk för en "corona-effekt" i år.

– Det finns säkert någon sådan koppling när fler spenderar mer tid hemma. Och det kommer tyvärr att öka. December och januari är ju de månaderna då flest bränder uppstår. Lite beroende på hur kallt det är ute, säger han.

Saknar hemförsäkring

Ett problem som uppmärksammats de senaste åren är riskerna med att vara utan hemförsäkring. Det kan handla om att inte få hjälp med ersättningsbostad eller ersättning för det som brunnit upp. Ungefär 390 000 personer saknar hemförsäkring i Sverige, enligt Fastighetsbolaget Mimer. Utrikesfödda, unga och män är överrepresenterade bland dem som inte har någon hemförsäkring.

– Det är ju riktigt illa. Många tänker nog inte på att det behövs, säger Lars Brodin.

Filip Jacobsson/TT

Inrikes

Nej till offentlighetsprincip för friskolor

Förslaget om att friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen har nobbats. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiets försök att väcka initiativ för att friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen röstades ned i riksdagens utbildningsutskott. Förslaget fick nej av L, C, M, KD och SD.

Till skillnad från de kommunala skolorna omfattas inte friskolor av offentlighetsprincipen. En lagändring, så att samtliga skolor skulle omfattas, har utretts men inte genomförts.

Frågan fick förnyad aktualitet när statistik om friskolor oväntat kom att hemligstämplas. Enligt ett domstolsbeslut ska nämligen uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas.

Tillfällig lösning

Det stod klart att lagstiftningen måste ändras, för det råder enighet om att statistik om varje skola måste vara tillgänglig för alla. Regeringen, C och L har enats om en tillfällig lösning i form av att bryta statistiksekretessen, tills en långsiktig lösning finns på plats. Men Vänsterpartiet vill att de tar steget fullt ut.

– Det enda rimliga vore att införa offentlighetsprincipen. Det skulle också vara den snabbaste lösningen eftersom det redan finns förslag sedan tidigare, säger Daniel Riazat (V), ledamot i utbildningsutskottet och den som föreslog ett utskottsinitiativ.

Det har varit känt att det inte finns en riksdagsmajoritet för att införa offentlighetsprincipen för friskolor. Det visade sig också i utskottet, där fem av de åtta partierna röstade nej till initiativet. Daniel Riazat ifrågasätter särskilt Liberalernas nej.

– Liberalerna låtsas vara ett skolparti men med det här beslutet visar de att de inte är det, säger han.

Håller inte med

Roger Haddad (L), vice ordförande i utbildningsutskottet, håller inte med om att offentlighetsprincipen behövs. Som han ser det är det stora problemet sekretessen kring skoluppgifterna. Enligt Haddad är det problemet nu löst, efter överenskommelsen med regeringen.

– För min del känner jag mig säker på att vi med den här lösningen sett till att det blir öppenhet och insyn. Det är möjligt att Vänsterpartiet vill lösa det på ett annat sätt, men vi menar att detta är en lösning som är bra för för Skolverket, Skolinspektionen och kommunerna, säger Roger Haddad.

Moderaternas argument mot initiativet är att offentlighetsprincipen skulle drabba de små friskolorna och kosta mycket pengar.

– Men Idéburna friskolors riksförbund, som representerar de små friskolorna, ställer sig bakom offentlighetsprincipen och tycker att den är det enda rimliga, säger Daniel Riazat.

Frågan handlar i grunden om stora skolföretag möjlighet att göra vinster på verksamheten, utan insyn i deras verksamhet, fortsätter han.

– Detta är ett hån gentemot alla lärare, elever, föräldrar, journalister och forskare som behöver ha insyn i skolan, säger Daniel Riazat.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Förslag till utskottsinitiativ

Ett utskott kan på eget initiativ lämna förslag till riksdagen i ämnen som hör till dess ansvarsområde. Då kommer förslaget inte från en proposition från regeringen eller en motion från ledamöter utan från ett utskottsinitiativ. Utskottet presenterar sitt förslag till riksdagsbeslut i ett betänkande.

I detta fall fick förslaget till utskottsinitiativ inte stöd. Tio ledamöter röstade nej, sju ja.

Källa: Riksdagen och Daniel Riazat

Inrikes

Utredning vill freda yta stor som Västmanland

Skog nära Vindelfjällen i Lappland. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

På måndag lämnas betänkandet från en skogsutredning över till regeringen, men redan nu har uppgifter om innehållet läckt ut.

Utredningen pekar på behovet av att bevara de stora naturskogarna längs den svenska fjällkedjan, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL. Skogsutredningen föreslår därför att 525 000 hektar mark avsätts, vilket innebär att där inte får bedrivas skogsbruk. Ytan motsvarar ett större områden än hela Västmanlands län.

Kostnaden beräknas till 14 miljarder kronor, plus att staten och det statliga bolaget Sveaskog avstår mark värd 5 miljarder kronor.

Några andra förslag är att avskaffa de så kallade nyckelbiotoperna och att göra ersättningen för skydd av skog skattefri. Utredaren vill också se en informationskampanj till skogsägare för att öka tillväxt och klimatanpassning, samt ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald i skogen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Misstänkt för knivattack mot kvinna släppt

Mannen har släppts från häktet. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 23-årig man som sedan slutet av augusti suttit häktad för ett mordförsök med kniv mot en äldre kvinna har släppts från häktet, rapporterar SVT Halland.

– Vi har vänt på alla stenar men ska jag åtala så måste jag förvänta mig att vi når fram till en fällande dom och det gör vi inte i dag, säger kammaråklagare Gisela Sjövall till SVT Halland.

Den kniv som har använts vid attacken har inte hittats, vilket försvårar utredningen. Mannen nekar till alla anklagelser.

Kvinnan, som är i 80-årsåldern, attackerades i mitten av juli. Hon ska nu vara fysiskt återställd.

Inrikes

Astra Zeneca vill göra nya vaccinstudier

Astra Zenecas vaccin, som utvecklats i samarbete med universitetet i Oxford, kan komma att gå igenom ytterligare studier för att reda ut frågetecknen från den tidigare studien. Arkivbild.
Foto: John Cairns/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Astra Zeneca kommer sannolikt göra nya globala studier för att undersöka effektiviteten i företagets covid-19-vaccin, säger vd:n Pascal Soriot till Bloombergs.

Beskedet är ett svar på de frågor som ställts sedan företaget offentliggjorde resultat från sin fas 3-studie med tiotusentals deltagare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kommunal personal ofta utsatt för hot

Många kommunalanställda har utsatts för hot, trakasserier och påverkansförsök. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Många kommunanställda har någon gång utsatts för hot och trakasserier, visar en kartläggning som Ekot i Sveriges Radio har gjort.

Säkerhetschefer i landets samtliga 290 kommuner har tillfrågats i undersökningen. Bland de 200 kommuner som har svarat uppger 150 att de har anställda som de senaste tolv månaderna har utsatts för hot. Nästan lika många kommuner uppger att de anställda har drabbats av trakasserier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL