Utrikes

Oro för smittspridning efter minkprotest

Trängseln vid lördagens minkprotester oroar forskarna.
Foto: Henning Bagger/Ritzau/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Lördagens protester mot den danska regeringens hantering av coronasmitta bland minkar riskerar att bli ett superspridarevenemang, varnar danska forskare.

800 traktorer hade kört till demonstrationer i Köpenhamn och Århus och på plats slöt ännu fler människor upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Topprepublikan till Trump: Måste få ett slut

Republikanen Gabriel Sterling är chef för delstaten Georgias röstsystem.
Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hoten och påhoppen efter valet i USA har blivit för mycket, säger en ledande republikan i Georgia. Gabriel Sterling kan knappt hålla sorgen och vreden tillbaka när han vädjar:
– Det. Har. Gått. För. Långt.

Gabriel Sterling är chef för vågmästarstatens röstsystem, och såg skakad ut när han inledde tisdagens presskonferens om läget efter valet.

– Jag ska göra mitt bästa för att hålla ihop... säger han, och pausar.

– Eftersom...

– Det. Har. Gått. För. Långt.

Sedan listar Sterling en rad anmärkningsvärt brutala utspel från allierade till president Donald Trump, bland annat att advokaten Joe diGenova sagt att den sparkade tjänstemannen Chris Krebs borde "föras ut i gryningen och skjutas".

Inte fördömt

Sterling nämner också att personliga uppgifter spridits om Brad Raffensperger, republikansk delstatsminister med ansvar för valet.

– Hans fru sedan 40 år får sexualiserade hot i sin mobiltelefon.

– Det måste få ett slut! nästan skriker Sterling.

– Herr president, ni har inte fördömt dessa handlingar eller detta språkbruk.

Trumps anklagelser om utbrett valfusk, som presidenten framför utan några bevis, ligger bakom hoten, säger Sterling.

– Någon kommer att skadas, någon kommer att skjutas, någon kommer att dödas, befarar han.

Trump fortsätter

– Jag kan inte ens börja visa hur arg jag är just nu. Och varje amerikan, varje Georgia-bo, såväl republikaner som demokrater, bör dela denna ilska.

Georgia är en av de viktiga så kallade vågmästarstaterna som hjälpt demokraten Joe Biden att besegra Trump i presidentvalet, med 306 elektorer mot 232.

Trump verkar dock inte lyssna på sin partikamrat Sterling. Som svar på Twitter-inlägg med Sterlings uttalanden fortsätter den avgående presidenten att kalla valet för riggat: "Redovisa namnteckningar och kuvert. Avslöja det massiva röstfusket i Georgia."

Under onsdagen blev också den andra omräkningen av rösterna klar i Georgia, och även denna gång visade sig Biden vara vinnare, säger Brad Raffensperger.

Trump skapar "hotmiljö"

Han har ihärdigt stött Trump inför valet, men kritiserar nu presidenten:

– Även efter att detta kansli bett att president Trump försöker dämpa den våldsamma retorik som fötts av hans fortsatta påståenden om att ha vunnit de delstater där han uppenbarligen förlorat twittrade han ut "avslöja det massiva valfusket i Georgia".

– Detta är precis den sorts språk som ligger till grund för den växande hotmiljön för valarbetare som bara gör sitt jobb, fortsätter Raffensperger.

Henrik Samuelsson/TT

Brad Raffensperger är republikansk delstatsminister i Georgia i USA.
Brad Raffensperger är republikansk delstatsminister i Georgia i USA.
Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Utrikes

Tre skadade i knivattack i Haag

Ett nederländskt polisfordon. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tre butiksanställda har skadats i en knivattack i en livsmedelsaffär i Haag i Nederländerna. Två av de skadade har förts till sjukhus.

En brand bröt ut i samband med angreppet.

En 43-årig man som misstänks för attacken greps efter en omfattande polisinsats med bland annat helikoptrar och sökhundar.

Motivet till knivdådet är ännu inte känt.

Utrikes

Storbritannien först i väst med vaccinstart

Matt Hancock på Downing Street i London på onsdagen.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringarna kan börja redan om en vecka – men blir ett jätteprojekt som kan pågå hela nästa år.

"Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning", meddelar den brittiska regeringen.

MHRA har "dragit slutsatsen att vaccinet uppfyller strikta standarder för säkerhet, kvalitet och effekt", heter det.

Det handlar dock om ett slags nödgodkännande, som innefattar att preparatet ska fortsätta studeras.

Miljon i Kina

Därmed är det oklart om britterna i och med detta går så mycket längre än Kina och Ryssland, där inhemskt utvecklade vaccin används i begränsad skala sedan flera månader tillbaka. I Ryssland har vaccinet Sputnik V getts till omkring 100 000 personer, enligt myndigheterna. Och i Kina har minst en miljon fått ett vaccin från statliga Sinopharm, rapporterar The South China Morning Post , som tillägger att även andra vaccin redan nöddistribueras i Kina.

– Från tidigt nästa vecka startar vi ett program för att vaccinera folk mot covid-19 här i landet, säger Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

Enligt ministern är det brittiska vårdsystemet, NHS, och sjukhusen redo. Men han påpekar att det blir en utmaning att få ut doser så det räcker till alla de 65 miljoner invånarna, "ett av de största civila projekten i historien".

"Nästa vinter"

Experter som nyhetsbyrån Reuters talar med understryker också att distributionen blir knepig, särskilt med tanke på att vaccinet från Pfizer och Biontech för att hålla en längre tid ska förvaras i 70 minusgrader. På väg ut till vaccinering kan det dock räcka med kylskåpskallt.

– Det är realistiskt att hoppas att i mars eller april kommer den överväldigande majoriteten av äldre, vårdhemsboende och de med svåra tidigare sjukdomar att ha immuniserats, säger Liam Smeeth, epidemiologisk forskare vid universitetet LSHTM i London.

– Därefter kan vi arbeta mot bredare immunisering – och om allt går bra är en stor del av befolkningen klar till nästa vinter.

"Historiskt ögonblick"

Pfizer-chefen Albert Bourla kallar Storbritanniens besked ett "historiskt ögonblick i kampen mot covid-19".

Godkännandet ökar pressen på ansvariga myndigheter på andra håll i världen att bedöma de kandidater till covid-vaccin som finns. Men från EU kommer redan signaler om att Storbritannien kan ha haft för bråttom, och att behandlingen av de olika vaccinkandidaterna väntas ta minst flera veckor till.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skriver i ett uttalande att en mer utdragen godkännandeprocess är lämpligare än det snabbspår som Storbritannien har valt eftersom det ger ett bredare underlag att stå på.

EMA räknar med att ett beslut om provisorisk användning av det aktuella vaccinet ska ha fattats den 29 december.

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: Inte till barn och gravida

När Storbritannien börjar vaccinera mot covid-19 listas prioriterade grupper i följande ordning:

.

1. Boende på vårdhem för äldre och deras vårdare.

2. Alla som är 80 år eller äldre. Vårdarbetare i yttre tjänst.

3. Alla som är 75 år eller äldre

4. Alla som är 70 år eller äldre. Kliniskt extremt sårbara personer.

5. Alla som är 65 år eller äldre.

6. Personer i åldrarna 16-64 år med tidigare hälsoproblem som innebär risk.

7. Alla som är 60 år eller äldre.

8. Alla som är 55 år eller äldre.

9. Alla som är 50 år eller äldre.

.

Två grupper vågar man inte ge vaccinet till alls i detta första skede:

1. Gravida.

2. Barn under 16 år (som inte är i riskgrupp).

Källa: Sky News.

Utrikes

Österrikiska skidliftar får snart öppna igen

Sebastian Kurz är Österrikes förbundskansler.
Foto: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Skidorter i Österrike spelade stor roll för spridningen av coronaviruset i Europa i början av året. Nu kommer österrikiska skidliftar att få öppna igen på julafton – men hotell, barer och restauranger på orterna får fortsätta hålla stängt, meddelar regeringen.

– Vår förväntan är att vi kan trycka ned smittspridningen fram till jul så att vi kan fira en värdig jul och att utomhussporter – nyckelordet är skidåkning – kommer att vara möjliga, säger förbundskansler Sebastian Kurz.

Bara i skidorten Ischgl smittades cirka 6 000 personer vid afterski-partajandet i våras.

Men nu får boende-, mat- och och nöjesetablissemangen vänta till åtminstone den 7 januari med att öppna, enligt Kurz.

Det har rasat en het debatt i Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike i frågan om skidorterna kan eller inte kan öppnas under jul- och nyårshelgerna.

Skidturismen i alpländerna är en viktig ekonomisk näring.

Utrikes

Bedömare: Israels regering kan falla

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till höger, och försvarsminister Benny Gantz under en presskonferens i Tel Aviv i juli.
Foto: Tal Shahar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det knakar i fogarna för Israels bräckliga regeringsbygge.
Premiärminister Benjamin Netanyahus koalitionspartner Benny Gantz hotar med nyval – men det är inget som någon av dem egentligen vill ha, enligt en expert.

Benny Gantz och hans parti Blåvita alliansen röstade på onsdagen för att upplösa parlamentet. Beslutet i knesset togs med röstsiffrorna 61–54.

Visserligen krävs flera behandlingar i parlamentet innan ett sådant beslut blir definitivt. Men Gantz val att sluta upp på oppositionens sida i omröstningen visar på den långvariga och allt djupare sprickan inom regeringssamarbetet mellan Blåvita alliansen och premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

"Ställts på sin spets"

Samarbetet kom till i våras sedan tre val i rad på kort tid slutat utan tydlig majoritet för vare sig Gantz eller Netanyahus politiska läger. I stället enades de om att dela på makten i en uppgörelse där Gantz enligt planen ska ta över som premiärminister i november nästa år.

– Samarbetet har knakat i fogarna under en längre tid, det har inte alls fungerat. Men nu har det har ställts på sin spets eftersom det handlar om budgeten, säger Israelkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det var ingen som trodde att samarbetet skulle fungera särskilt väl heller. Men nu talas det om att Netanyahu och Gantz knappt pratar med varandra längre.

"Han ljög"

Gantz anklagar Netanyahu för att förhala arbetet med en budget för att gynna sina egna politiska intressen.

– Netanyahu ljög inte för mig, sade Gantz i ett tal i tisdags, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Han ljög för er alla.

Netanyahus kritiker anklagar premiärministern för att försöka skada Gantz politiskt genom att försvåra för honom inför bytet på premiärministerposten. Enligt en bestämmelse i koalitionsöverenskommelsen kan nyval tvingas fram om regeringen inte får en budget antagen.

– Netanyahu åtog sig att få igenom en budget i augusti, men stod naturligtvis inte för sitt ord. Han lovade att det skulle ske i december men fullföljer inte detta, säger Gantz.

– Är det någon som fortfarande litar på honom?

Högt spel

Försvarsministern tillägger att det nu är upp till Netanyahu att undvika nyval genom att se till att en statsbudget kommer till.

Netanyahu har i sin tur uppmanat sin koalitionspartner att sitta still i båten.

– Det är inte läge för val. Det är läge för sammanhållning, sade premiärministern i tisdags.

Gantz tar en stor politisk risk om han fullföljer hotet om nyval. Interna sprickor uppstod inom hans egen allians då han beslutade att bilda regering med Netanyahu och Gantz egna popularitetssiffror har dalat enligt de senaste opinionsmätningarna.

– Med tanke på hur det ser ut i opinionen vill varken Netanyahu eller Gantz ha nyval just nu. Gantz parti är splittrat i tre fraktioner och Netanyahus Likud har tappat väljare till högeralliansen Yamina, säger Schierenbeck.

– Det Gantz hoppas på är att kunna pressa igenom en budget som gör att han kan få igenom sina förslag. Men det är mycket möjligt att regeringen faller.

Sofia Eriksson/TT

Mattias Mächs/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

Putin: Sätt igång massvaccinering nästa vecka

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexej Nikolsky/Sputnik/Kreml via AP/TT
Utrikes
Utrikes Starta massvaccinering mot covid-19 i nästa vecka. Den ordern har president Vladimir Putin givit till ryska myndigheter. Och ryssar uppges stå först i kön.

Hittills har cirka 10 000 särskilt utvalda personer i landet redan fått det ryska vaccinet, kallat Sputnik V. Enligt preliminära ryska uppgifter har vaccinet en effektivitet på 92 procent när det gäller att skydda människor från sjukdomen.

Inom de närmaste dagarna ska landet ha producerat ungefär två miljoner doser av Sputnik V, enligt Putin.

Biträdande premiärminister Tatjana Golikova säger att frivilliga vaccineringar kan inledas denna månad.

Moskva diskuterar också vaccinleveranser till andra länder. Men Kreml säger att ryska medborgare ska sättas i första rummet.

– Den absoluta prioriteten är ryssar, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Under onsdagen noterade Ryssland 589 nya dödsfall med koppling till covid-19. Sedan pandemin bröt ut har därmed 41 053 dödsfall rapporterats, enligt officiella uppgifter.

Drygt 2,3 miljoner fall av smitta har hittats i landet. Men ökningen har bromsats upp sedan slutet av november. Tunga restriktioner har införts under den andra vågen av smittspridning.

Utrikes

EU laddar för nystart med USA

EU:s utrikeschef Josep Borrell presenterar kommissionens nya strategi för relationerna med USA.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Förhoppningarna är stora när EU laddar för en nystart i förhållandet till USA under tillträdande presidenten Joe Biden.

"Låt oss bygga ett partnerskap som ger välstånd, stabilitet, fred och säkerhet för invånarna på våra kontinenter och över hela världen", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett pressmeddelande om den nya strategi som lades fram på onsdagen.

Fyra områden prioriteras: hälsosamarbetet kring covid-19, klimatförändringarna, global säkerhet samt handel och teknik. Inom det sistnämnda hoppas EU tillsammans med USA kunna arbeta för reformer av världshandelsorganisationen WTO.

EU vill även ha skapa ett särskilt handels- och teknikråd med USA för att underlätta samarbetet.

– Vi skulle föredra en vänlig uppgörelse mellan oss och inte behöva gå till WTO, vilket man brukar göra när man inte är överens, säger Borrell på en presskonferens i Bryssel.

EU har redan bjudit in Biden till ett snabbt toppmöte i Bryssel under våren, sannolikt samtidigt som presidenten träffar ledarna inom militäralliansen Nato.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Mutor i utbyte mot Trumpbenådning utreds

USA:s avgående president Donald Trump.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s justitiedepartement utreder misstankar om planer på olagliga överföringar av kampanjpengar till Vita huset i utbyte mot beslut om benådning från president Donald Trump.

I ett dokument, varav ungefär hälften rensats bort för att utradera utpekande information, som släppts av den federala domaren Beryl Howell beskrivs det hon kallar för en utredning om "mutor i utbyte mot benådning".

Utredningen har pågått åtminstone sedan augusti och tycks beröra lobbyister, advokater, en person som bidrog till kampanjer inför presidentvalet i november samt en person i fängelse som hoppades på att benådas av presidenten.

Tre personer

Dokumentet är på 18 sidor och antyder att lobbyister och advokater kontaktade höga befattningshavare i Vita huset och bad om benådning eller uppskjutet straff med hänvisning till "tidigare omfattande kampanjbidrag" och "förväntade framtida omfattande kampanjbidrag".

Handlingen klargör inte om några några tjänster verkligen utförts av Vita huset, och i de orensade delarna finns inga referenser till Trump eller hans kampanj.

Inga namn kan heller utläsas men federala åklagare i Washington DC ska ha mottagit bevis på planerna.

Enligt dokumentet har utredarna beslagtagit över 50 elektroniska apparater, däribland telefoner, surfplattor, bärbara datorer, externa hårddiskar och usb-minnen.

Åklagare uppger att de planerar att konfrontera tre personer med uppgifterna, för att sedan avsluta utredningen.

Ingen regeringstjänsteman

En befattningshavare på justitiedepartementet uppger att ingen regeringstjänsteman är eller har varit föremål för utredning.

I förra veckan benådade Trump sin tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som erkänt att han ljugit för den federala polisen FBI om samtal med en rysk diplomat inför Trumps tillträde 2017.

Trump lämnar sin post den 20 januari och väntas benåda flera personer fram till dess.

USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Arkivbild.
USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Arkivbild.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL