Utrikes

Netanyahu nöjd med att spion får flytta

Den dömde spionen Jonathan Pollard, med ljus skjorta och glasögon. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Utrikes
Utrikes En amerikansk man som dömts för att ha spionerat på sitt hemland å Israels vägnar släpps helt fri – så att han kan flytta till Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar beslutet.
PREMIUM

Jonathan Pollard greps 1985 och dömdes till livstids fängelse för spioneri, i ett fall som kom att anstränga relationerna mellan annars nära allierade USA och Israel. I Israel hyllades han som en hjälte och landet gav honom medborgarskap.

2015 frigavs Pollard villkorligt och han har sedan dess levt med fotboja, flera restriktioner och tvingats stanna i USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sudans tidigare premiärminister al-Mahdi död

Sadiq al-Mahdi, tidigare premiärminister i Sudan, har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild.
Foto: Abd Raouf/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sadiq al-Mahdi, som var Sudans senaste demokratiskt valde premiärminister, har avlidit i en ålder av 84 år i sviterna av covid-19.

al-Mahdi var premiärminister vid två tillfällen, men störtades i en militärkupp 1986 av den då okände militären Omar al-Bashir.

Den avsatte premiärminister fängslades och tvingades senare i exil, medan al-Bashir höll Sudan i ett auktoritärt och våldsamt järngrepp i över tre decennier.

al-Mahdi fortsatte dock att vara aktiv i Sudans politik genom det oppositionella partiet Umma.

Han återvände till Sudan i december 2018, i samband med regimkritiska protester som ledde till att Omar al-Bashir störtades i april 2019. al-Bashir har sedan dess dömts för bland annat korruption, och är åtalad för brott mot mänskligheten av internationella brottmålsdomstolen ICC.

Nuvarande premiärminister Abdalla Hamdok utlyste tre dagar av landssorg efter beskedet om Sadiq al-Mahdis död.

– Han var en av de mest betydelsefulla männen inom tänkande, politik, litteratur och visdom i vårt land, sade Hamdok som leder en civil övergångsregering.

Utrikes

Polen kritiseras av EU-parlament om abort

Omfattande demonstrationer har genomförts i Polen och internationellt mot en dom i abortfrågan i Polen. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Utrikes
Utrikes EU-parlamentet anklagar Polens regering för att påverka en domstol i abortfrågan. Den antagna resolutionen ses som ett stöd för dem som förespråkar fri aborträtt.

Resolutionen antogs med 455 röster för, 145 emot och 71 frånvarande eller nedlagda röster.

Omröstningen genomfördes direkt efter det att Polen och Ungern inlagt sina veton mot EU-budgeten och katastrofstöd för drabbade i coronapandemin, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Resolutionen anklagar det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) för att ha försökt påverka en domstol att införa ett nästan totalt förbud mot aborter.

"EU-parlamentets resolution. . .fördömer kraftigt inskränkningen av tillgång till säkra och lagliga aborter i Polen", skriver Miljöpartiet i ett uttalande. Partiet påpekar att resolutionen kritiserar "det sätt som rättsstatsprincipen urholkas" i Polen.

Sverigedemokraterna var det enda svenska parti som inte röstade för resolutionen.

Omfattande demonstrationer har genomförts i Polen efter domen i konstitutionsdomstolen den 22 oktober, då abortlagstiftningen skärptes.

Polens regering har ännu inte offentliggjort domen, vilket innebär att den inte vunnit laga kraft. PIS har bett om ytterligare information angående domen från domstolen.

Grim Berglund/TT

Utrikes

Skakad statsminister på minkfarm

I tårar – den danska statsministern Mette Frederiksen blev starkt berörd vid ett besök på en minkfarm nära Kolding.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Till slut fick Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tid att besöka en minkfarm. Det blev en skakande upplevelse och hon lämnade i tårar.

Minkuppfödaren Peter Hindbo tog emot på sin anläggning i Jordrup nära Kolding på Jylland. På kort tid har han tvingats avliva runt 25 000 minkar.

Ett generationsskifte var planerat. Men så spred sig ett muterat coronavirus bland minkar i landet. Nu är det oklart om sonen kan fortsätta verksamheten.

På torsdagen fick Mette Frederiksen en guidad tur av Peter Hindbo. I ett tomt minkstall rad efter rad av burar med hö fortfarande på golvet. Hon i blå heltäckande skyddsdräkt. Han i vanliga kläder och utan ansiktsmask; ingen smitta fanns på hans minkfarm.

– Vi har två generationer av riktigt duktiga minkfarmare, far och son, som på mycket kort tid fått sitt livsverk krossat. Det har varit väldigt känslosamt för dem, och. . . det har det varit för mig också, sade Mette Frederiksen med sprucken röst och tårfyllda ögon.

Minkviruset skulle kunna utgöra en fara för väntande vaccinering mot virussjukdomen covid-19. Därför meddelade statsminister den 4 november på en presskonferens att Danmarks alla minkar – runt 15–17 miljoner – skulle avlivas. Såväl smittade som friska.

Saknade grund

Det visade sig dock grundlagen inte medger ett sådant regeringsbeslut. Men flera oberoende jurister menar att budskapet från Mette Frederiksen måste uppfattas som en "order".

Den tolkningen gjorde även Peter Hindbo, vilket han berättade för henne under deras timslånga samtal på minkfarmen. Tidigare har hon bara beklagat hur det blev. Nu kom en ursäkt.

– Peter sade att jag skulle be om ursäkt. Det kan jag lätt göra. Det finns skäl att ursäkta förloppet. Det har begåtts fel, och det ska man både kunna beklaga och ursäkta sig för, sade hon efter studiebesöket.

Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick förra veckan sedan det framkommit att han under flera dagar känt till att regeringens avlivningsbeslut saknade laglig grund – vilket minkuppfödarna fick information om först tre dagar senare.

S-regeringen har upprepande beklagat sin hantering av minkfrågan, som av oppositionen kallas "den största demokratiska skandalen i modern dansk historia".

– Hade vi vetat om att det inte fanns en rättslig grund hade vi agerat på ett annat sätt, sade Mette Frederiksen i en debatt i folketinget i onsdags.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att ha besökt en minkfarmare som tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att ha besökt en minkfarmare som tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT
Minkuppfödaren Peter Hindbo hade ingen virussmitta bland sina djur, men statsminister Mette Frederiksen tar det säkra före det osäkra.
Minkuppfödaren Peter Hindbo hade ingen virussmitta bland sina djur, men statsminister Mette Frederiksen tar det säkra före det osäkra.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT

FAKTA

Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Den 25 november ber statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

Utrikes

Chimpansunge ger hopp för hotad apgrupp

En chimpansunge som äter mango i en film producerad av National Geographic. Arkivbild.
Foto: Bill Wallauer/National Geographic via AP/TT
Utrikes
Utrikes Glädjebesked kommer från en liten grupp chimpanser i västra Afrika som kan hamra och slå, men som hotas att utplånas.

Gruppen chimpanser i Guinea, på latin Pan troglodytes verus, har fått stor internationell uppmärksamhet. Aporna kan använda verktyg såsom hammare av sten och ett städ för att öppna till exempel nötter.

Men den lilla gruppen i de isolerade skogarna runt orten Bossou är hotad.

Dess antal minskar. Endast en hona är fertil.

Så glädjen blev stor när guider nyligen såg honan Fanle hålla en chimpansunge i famnen.

Sett med kikare

– Det råder ingen tvekan. För tre dagar sedan kunde vi också bekräfta den lilla chimpansens kön. Det är en hona, säger Aly Gaspard Soumah som leder forskningsinstitutet i Bossou, nära gränsen till Liberia och Elfenbenskusten.

Byborna i Bossou , vid naturreservatet Nimba, välkomnade beskedet med glädje; de har nära kontakt med och skyddar chimpanserna som de tror är inkarnationer av anfäder.

– Alla, unga som gamla, kvinnor och män, fylldes av lycka, berättar Soumah.

Faderskap oklart

Pappan tros vara alfahanen Fouaf, eller den mindre dominante Jeje, båda i 40-årsåldern.

Före födseln fanns bara tre vuxna hannar och fyra honor kvar i området. Av dem är tre över 60 år. Men hopp finns om framtiden.

– Nu ska vi bjuda in lokala ledare och prominenta personer att namnge den lilla, säger Soumah.

Utrikes

Svensk EU-topp stickar sockor till personalen

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har under året använt lediga stunder till att sticka sockor till sin närmaste personal. 22 par har det blivit.
Foto: Anna Helsén/Handout via TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Många resor och mycket väntan blir det i EU-politiken, även om man är kommissionär.

Så vad gör man då? Jo, kanske som Ylva Johansson – och tar till stickorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Guldgruva kollapsade – många instängda

En gruvarbetare i Kwekwe i Zimbabwe. Bilden har inte med den aktuella olyckan att göra. Arkivbild.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Omkring 40 arbetare i en guldgruva i Zimbabwe är instängda sedan ett schakt kollapsat, uppger landets gruvbranschorganisation.

Olyckan inträffade sent på onsdagen lokal tid i staden Bindura, omkring sju mil norr om huvudstaden Harare. Räddningsarbetare arbetar med att pumpa ut vatten för att sedan kunna öppna upp en väg till de instängda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 350 livstidsstraff för turkiskt kuppförsök

Poliser och militärer på vakt under torsdagen utanför domstolen där rättegången mot de totalt 475 åtalade ägt rum.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En domstol i Turkiet har dömt över 350 personer till livstids fängelse för inblandning i kuppförsöket 2016, visar rättsliga dokument.
PREMIUM

Över 250 människor dödades den 15 juli det året då en grupp militärer med hjälp av stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar försökte ta makten från president Recep Tayyip Erdogan. Kuppförsöket utgick från en flygbas utanför huvudstaden Ankara där gärningsmännen samtidigt höll generalen Hulusi Akar, som nu är försvarsminister, och andra högt uppsatta militärer som gisslan.

Totalt har 475 personer stått åtalade under den aktuella rättegången, som är den mest uppmärksammade av ett flertal domstolsprövningar mot tusentals misstänkta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Uppgift: Israeliska flygräder i Syrien

Det statligt kontrollerade syriska nyhetsbolaget Sana uppgav i våras att israeliskt flyg attackerat en förort till Damaskus. Arkivbild.
Foto: Syriens statliga nyhetsbyrå Sana via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Flygräder som kan ha utförts av israelisk militär har dödat minst 19 proiranska stridande i Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) baserat i Storbritannien.

Uppgiften har inte verifierats av andra källor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL