Annons

Viking Line-färja på grund i Mariehamn

Viking Lines färja Grace har gått på grund i hamnen i Mariehamn på Åland.
Ombord på fartyget finns 429 personer. Ingen av dem befinner sig i fara, enligt rederiet.
– Båten skakade till enormt mycket, säger en passagerare.
Publicerad 21 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Färjan har gått på grund i hamnen i Mariehamn.
Färjan har gått på grund i hamnen i Mariehamn.Foto: NICLAS NORDLUND/Lehtikuva/AFP/TT

Larmet om att Grace gått på grund i Mariehamn kom vid 13.10-tiden på lördagseftermiddagen, svensk tid. På färjan finns 331 resenärer och 98 i besättningen. Fartyget tar inte in vatten.

– Grace var på väg från Stockholm via Mariehamn till Åbo, när hon i hamnen i Mariehamn fick grundkänning. Enligt de rapporter som vi har fått så är det ingen fara för någon, säger Viking Lines presschef Eleonora Hansi.

Dykare har undersökt

Annons

Vid 16-tiden uppgav Viking Line att dykare undersöker fartygets botten, och att det ska tas beslut om hur det ska tas loss från grundet.

– Dykarna har varit nere och tittat. Vi väntar på rapporten, utifrån den kommer vi att kunna bedöma hur vi går vidare, på vilket sätt man kan få loss fartyget, säger Hansi.

TT: Har ni beslutat er för om passagerna ska evakueras?

– Nej, det hänger ihop med om man ska få loss fartyget omgående eller om det kommer att dröja längre. Det är en helhetsbedömning, man sitter just nu och ska fatta beslut.

"Båten skakade till"

En av passagerarna, Michael Valin som är bosatt i Helsingfors, berättar att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

– Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom information i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, säger Valin.

Passagerarna hålls sedan dess samlade i konferensrum på däck nio. Han berättar att fartyget ligger nära land, och att det blåser kraftigt.

– De bjuder på kaffe och wraps men det är ingen som går ut med någon information än det som kommer ut i högtalarna om att de har gått på grund och att det inte är någon fara, säger Valin.

Inga personskador

Jurki Sydänoja, presskontakt vid Sjöbevakningen i västra Finland, bekräftar att fartyget inte tar in vatten.

– Färjan ligger i praktiken på hamnområdet, och det finns inga personskador vad vi vet just nu. Den tar inte in vatten, och läget är stabilt, säger Sydänoja.

Annons

Jurki Sydänoja säger att sjöbevakningen och kustbevakningen befinner sig på platsen med varsitt fartyg, men att de avvaktar med att antingen utrymma fartyget eller bogsera färjan till hamnen.

– Våra enheter är på plats, egentligen händer det inte så mycket mer just nu. Det är hård vind, om de väntar lite på att det ska bli lugnare senare i dag kan de kanske bogsera den lättare, säger Sydänoja.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons