Ekonomi

Så lurar vi oss själva att shoppa

Snart är det Black Friday, och därpå julhandel och kanske också mellandagsrea. Det finns många tillfällen framöver då vi kan lura oss själva. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Tiden före och efter jul är full av reor och kampanjer. Det är lätt att känna att man fyndar. Men gör man verkligen det?
Våra sätt att lura hjärnan spelar oss gärna spratt.
PREMIUM

När butiker lockar med nedsatta priser får det oss ibland att tro att vi tjänar på konsumtionen, när det i själva verket handlar om att spendera pengar, enligt Sharon Lavie, sparekonom inom Schibstedkoncernen.

– Just vid Black Friday och reor så kan vi köpa saker vi inte behöver bara för att det är nedsatt, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kinas första egna atomreaktor har startat

Kina satsar på atomkraft. Arkivbild från en industrimässa i Peking.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas första egenutvecklade atomreaktor är nu i gång. Det utländska monopolet är brutet, förklarar den statliga operatören CNNC.

"Kina bryter härmed det monopol som utländsk kärnkraftsteknik haft, och går officiellt med i denna tekniks första led av framstående nationer", kungör företaget enligt kinesiska medier.

Reaktorn är den första av typen Hualong-1 ("Drake nummer ett"), och ska kunna producera upp till 1 000 gigawattimmar (GWh) per år vid Fuqing-verket i provinsen Fujian. Det innebär enligt CNNC att utsläppen minskar med 8,16 miljoner ton koldioxid, jämfört med de fossila kraftmetoder Kina fortfarande är starkt beroende av.

Blygsam andel

Fuqing 5, som reaktorn kallas, är därmed relativt liten. Det svenska Forsmark-verket, med tre reaktorer, brukar producera kring 25 000 GWh per år.

Kina har tiotals kärnreaktorer i drift, samtliga tidigare byggda i samarbete med bland andra Frankrike, Ryssland och USA. Men kärnkraftens andel av jättelandets elmarknad är ändå blygsam, under 5 procent förra året. Vid sidan av grön energi som sol, vind och vatten räknar därför Kina med en kraftig utbyggnad av atomkraften för att klara målet om noll nettoutsläpp av koldioxid 2060.

Hualong-tekniken ska även exporteras, och Kina lånar ut pengar till bland andra Pakistan för att sådana reaktorer ska kunna byggas där.

Den jättesatsningen är Kina dock relativt ensamt om, efter Fukushima-olyckan 2011 har andra stormakter som Japan och Tyskland börjat överge kärnkraften.

Sol och vind billigare

Och oron kring teknikens säkerhet finns också inom Kina. 2016 fick planer på en anläggning för atomavfall i Lianyungang, i provinsen Jiangsu, överges. Beslutet kom sedan befolkningen hade gått ut i – för att vara en diktatur – ovanligt stora och öppna protester, enligt nyhetsbyrån AFP.

Förutom säkerhetsaspekten bidrar ekonomin till att det är trögt för ny kärnkraft har det svårt runtom i världen. Enligt konsultbyrån Lazards årliga rapport , som kom nyligen, är atomkraft ett av de dyraste energislagen vid nybyggnation. Billigast är sol och vind.

Henrik Samuelsson/TT

Ekonomi

Nya bostadstrenden – matchas med främlingar

Anton Linderholm bor sedan några månader i en av Colives delningslägenheter i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Lösningen på bostadsbristen – och på ensamheten?
Så presenteras coliving, ett slags moderna kollektivboenden – och en ny marknad där flera företag nu storsatsar.

Att dela lägenhet med fem främlingar – och tvättstuga, cykel, bil och kontor med ytterligare 100 – är det lösningen på bostadsbristen bland unga i Sverige?

Ska man tro bolagen som nu storsatsar på delningslägenheter, eller coliving som det också kallas, är svaret uppenbart.

– Det här är ju grejen! Inte bara för att lösa bostadsbristen, utan också för att lösa den sociala hållbarheten, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och operativ chef på företaget Colive.

Största satsningen hittills

I det vita tiovåningshuset blandar sig kaffedoften med den av nya möbler och rengjorda ytor. I taket hänger krukor med murgröna och ampellilja. Allt är skinande nytt.

Huset i Haninge är Colives största satsning hittills, som genomförs tillsammans med fastighetsbolaget Wallenstam. Drygt 100 hyresgäster ska flytta in i 17 lägenheter med mellan fem och sex personer i varje. På bottenplanet finns gemensam tvättstuga, yogarum och arbetsyta, och dessutom ett större rum med soffa, tv och ett litet pentry. Där ska de 100 hyresgästerna, alla i åldrarna 20-35 år, kunna umgås med varandra.

– Många unga vuxna flyttar in till storstäderna och har både svårt att hitta bostad och träffa vänner. Vi ville hitta en trygg boendeform för dem, som samtidigt ger dem en social kontext, säger Katarina Liljestam Bayer.

Ser efterfrågan

Colive är inte de enda som ger sig in på marknaden. Bara ett stenkast bort från huset i Haninge ska Stena Fastigheter bygga ytterligare 18 coliving-rum till 2022, och det är bara en del av bolagets satsning. Målet är att ha cirka 300 coliving-rum inom fem år, redan nu finns ett tjugotal i Stockholm och Göteborg.

– Coliving är en ny och intressant boendeform som är vanlig i andra delar av världen, men nu ser vi en efterfrågan även här i Sverige, säger Cecilia Fredholm Vaarning, kommunikations- och hållbarhetschef på Stena Fastigheter.

Bolaget planerar dels in coliving i sina nyproduktioner, men ser också över möjligheten att konvertera redan existerande lokaler till delningslägenheter.

– Vi ser coliving som ett sätt att komplettera vårt uppdrag som stadsutvecklare, att erbjuda boende för nya typer av behov, säger Cecilia Fredholm Vaarning.

Gemenskapen lockar

I Colives hus i Haninge öppnar 24-åriga Anton Linderholm ett köksskåp och visar prydligt staplade vita tallrikar, kaffekoppar och rader av oanvända vinglas.

– Titta, det ingår till och med matlådor! Det är en sådan liten detalj, men det gör mycket, säger han.

Han bor sedan tre månader i en av Colives delningslägenheter på Lidingö i Stockholm – men ska inom några veckor flytta till det nybyggda huset i Haninge. Lägenheterna ser ut att vara hämtade direkt ur en Ikeakatalog: textilier och sittpuffar i dämpade färger, gröna växter utplacerade i hörnen och abstrakta tavlor på väggarna. Prydliga klisterlappar med bokstäver som dikterar vilka garderober och hyllor som tillhör vilken boende signalerar ordning och reda – och inte det stökigt bohemiska liv som ordet "kollektiv" kan föra tankarna till.

– Det är väldigt organiserat. Man har sitt privata sovrum som man får inreda själv och kan vara i, men man kan också välja att gå ut i det gemensamma rummet och umgås med sina roomies, säger Anton Linderholm.

– Folk flyttar ofta in på grund av den ekonomiska biten, men stannar sedan för det sociala och för det community som uppstår.

Matchas med rumskompisar

TT: Vad finns det för nackdelar med att bo såhär?

– Det skulle vara att flera vill använda köket eller badrummet samtidigt, men det händer väldigt sällan. Eller så kanske man har en dålig dag och vill vara ensam, men då kan man ju låsa in sig på sitt rum.

För att få flytta in i huset i Haninge ska Anton Linderholm först matchas med rätt rumskompisar. Innan inflytt får de boende svara på ett hundratal frågor om allt ifrån sömnvanor till arbetstider och hur intresserad man är av andra personer.

– Det finns inga rätt eller fel svar, utan det handlar om vilka värderingar man har kring hur man vill bo och umgås. Utifrån det matchar vi folk för att få till bästa trivsel i lägenheterna, säger Katarina Liljestam Beyer.

Colive har ambitiösa planer för framtiden. Om fem år planerar de att ha mellan 6 000 och 7 000 rum runt om i Sverige. Redan nu finns det konkreta planer på att bygga i Göteborg, Lund och i Barkarby utanför Stockholm.

– Sedan är tanken att man också ska kunna koppla upp sig till delningsbilar, cykelpooler och matleveranser, säger Katarina Liljestam Beyer och tillägger:

– Coliving handlar inte om att trycka in folk i små kabiner, utan om att hela tiden utmana kostnader och samtidigt skapa fler funktioner för målgruppen.

Alice Nordevik/TT

Katarina Liljestam Bayer grundade Colive för snart tre år sedan.
Katarina Liljestam Bayer grundade Colive för snart tre år sedan.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
I såväl kylskåpet som garderoberna och badrummen sitter klisterlappar som talar om vilken hylla som tillhör vilken rumskompis.
I såväl kylskåpet som garderoberna och badrummen sitter klisterlappar som talar om vilken hylla som tillhör vilken rumskompis.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
'Jag och mina roomies har väldigt olika intressen, men lika värderingar', säger Anton Linderholm.
"Jag och mina roomies har väldigt olika intressen, men lika värderingar", säger Anton Linderholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Colive

Grundades i början av 2018 av Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist. Affärsidén går ut på att få fastighetsbolag att bygga bostadshus med delningslägenheter, med vilka Colive sedan tecknar kontrakt.

Colive har sedan tidigare delningslägenheter på två platser i Stockholm, men huset i Haninge är det största hittills. Där kommer totalt 102 hyresgäster bo i 17 lägenheter, med mellan 5 och 6 personer i varje lägenhet.

I lägenheterna har man ett privat, låsbart och ljudisolerat sovrum och gemensamt kök, vardagsrum och badrum som delas med de andra boende. Hyran ligger på mellan 5 990 kronor och 8 880 kronor, inklusive en serviceavgift som täcker bland annat el, vatten, wifi, städning av de gemensamma ytorna.

Ekonomi

Rekordökning för e-handeln under Black Week

Nätshoppandet ökade under Black Week, jämfört med 2019. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Under årets Black Week valde fler svenskar än någonsin att shoppa online, visar färsk statistik från Klarna och Nets.
PREMIUM

Försäljningen ökade med 41 procent under veckan, måndag till fredag, jämfört med förra året, enligt Klarna. Under bara fredagen ökade försäljningen med 16 procent. Klarna hanterar omkring hälften av alla onlineköp i Sverige.

"Vi har sett en stor ökning i e-handeln under hela veckan och årets Black Friday blev den största e-handelsdagen någonsin," säger Viveka Söderbäck, konsumentexpert på Klarna, enligt ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

H&M:s vd svarar om rasismanklagelserna

H&M-gruppens vd, Helena Helmersson, ger sin bild efter att företaget flera gånger de senaste åren anklagats för rasism. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi Vid flera tillfällen de senaste åren har klädkedjan H&M anklagats för rasism. Nu bemöter vd:n Helena Helmersson kritiken i en intervju med DN.
PREMIUM

I förra veckan avslöjade Aftonbladet , med hjälp av dold kamera, att butikspersonal på vissa H&M-butiker diskriminerar kunder på rasistiska grunder. Det väckte en kritikstorm mot företaget som redan anklagats för rasism vid flera tillfällen de senaste åren.

Bland annat utbröt våldsamma protester i Sydafrika efter att H&M lanserat en tröja med trycket "Coolest monkey in the jungle", buren av en svart pojke. H&M tvingades då tillfälligt stänga butiker i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fler självkörande Tesla om några veckor

Teslas kunder ska lockas med bilar som kan köra själva. Bilden är från företagets utställning på Pekings bilmässa i september.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den tidiga variant av helt självkörande bilar som Tesla släppt kan bli vanligare redan i mitten av december.
PREMIUM

"Troligen går vi ut bredare med beta om två veckor", skriver vd Elon Musk på Twitter.

Beta-mjukvaran av FSD ("full self driving") har hittills bara sänts ut till ett litet antal utvalda kunder i USA. Den innebär att bilens dator ska kunna sköta all körning, så att föraren inte behöver lyfta ett finger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Ekonomi

Högtryck i julhandeln — paketet kan dröja

Högt tryck i Adlibris lager i Morgongåva.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Postnord säger sig vara förberedd på att arbeta för högtryck i e-handeln inför jul.
Men med exceptionellt högt tryck får konsumenter räkna med något längre leveranstider.
PREMIUM

Coronapandemin har lyft e-handeln till rekordhöjder och årets julhandelsprognoser pekar på nya toppnoteringar.

– Nu är vi mitt i ruschen. Julhandeln har kickat i gång, i år flera veckor tidigare än normalt. Senaste månaden har försäljningen till konsument ökat med mer än 50 procent och vi tror inte att den ökningen kommer att avta, säger Jonas Karlén, vd för e-bokhandeln Adlibris.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Mängder av svenska företag i ny it-läcka

Arkivbild från en cyberattack i Ukraina 2017.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi En lista över sårbara it-system – som vem som helst kunnat angripa och enkelt ta sig in i – har legat öppet på nätet. Flera stora svenska företag och organisationer finns med på listan.
PREMIUM

Att ett företags ip-adress finns med på listan betyder inte nödvändigtvis att de utsatts för angrepp, men att de varit sårbara för det och att informationen funnits på nätet för vem som helst att tillgå.

– När informationen väl är känd krävs det inga stora it-kunskaper för att ta sig in på de här företagsnäten, säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert och grundare av företaget Trusec.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Techaktier i topp på Wall Street

Techaktierna var som så ofta drivande på USA-börserna på fredagen. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den förkortade handelsdagen på Black Friday avslutades med en uppgång på Wall Street. En väntad ökning av antalet insjuknade i covid-19 vägdes mot hopp om en uppgång i ekonomin nästa år och optimismen segrade.

Techaktierna var dagens stora glädjeämne och alla de så kallade Faang-bolagen landade på plus. Bäst gick strömningsjätten Netflix och Googles moderbolag Alphabet som båda stängde med en uppgång på 1,3 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL