Utrikes

Tusentals i protest mot Guatemalas president

Arga demonstranter satte eld på kongressbyggnaden i Guatemala City på lördagen.
Foto: Oliver De Ros/AP/TT
Utrikes
Utrikes Trycket ökar på Guatemalas president Alejandro Giammattei, sedan tusentals slutit upp till protester med krav på hans avgång. Ilskan över omstridda nedskärningar fick en del demonstranter att sätta eld på landets parlamentsbyggnad.
PREMIUM

I centrum för missnöjet står den budget som kongressen, där regeringsvänliga konservativa partier är i majoritet, klubbade igenom i veckan.

Den innehåller rekordhöga och delvis lånefinansierade utgifter på närmare 100 miljarder quetzal (omkring 108 miljarder kronor). Stora delar av satsningarna går till infrastruktur med kopplingar till storföretag, medan det blir mindre pengar till sjukvård, utbildning och rättsväsende – vilket upprör i breda lager av samhället.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bil har rammat grinden till Merkels kansli

Bilen framför Merkels kansli i Berlin.
Foto: Michael Kappeler/DPA/AP
Utrikes
Utrikes

En bil med slagord klottrade på sidorna har kört in i grinden till Tysklands förbundskansler Angela Merkels kontorsbyggnad i Berlin. Polisen utreder huruvida den kördes in där med avsikt – men i nuläget misstänker man inte att det handlade om en attack, enligt en talesperson.

Föraren kördes i väg i rullstol och har tagits in till förhör.

På bilens ena sida har någon skrivit "stoppa globaliseringspolitiken" och på den andra står ungefär "era satans mördare av barn och gamla".

Händelsen inträffade ungefär samtidigt som Merkel skulle hålla en videokonferens med delstatsledarna för att diskutera ytterligare virusåtgärder i landet. Det är dock oklart om hon befann sig i byggnaden när bilen körde in i grinden.

Utrikes

Meghan berättar själv om prinsparets missfall

Det brittiska prinsparet med sonen Archie. Arkivbild.
Foto: Henk Kruger/AP/TT
Utrikes
Utrikes

"Medan jag höll min förstfödde i famnen förstod jag att jag förlorade mitt andra barn." Så skriver Meghan, hertiginnan av Sussex som hette Markle i efternamn som ogift, i The New York Times om att det brittiska prinsparet drabbades av ett missfall i juli.

Prins Harry och Meghan blev förra året föräldrar till sonen Archie.

Att förlora ett barn innebär en nästan outhärdlig sorg, enligt Meghan som dock konstaterar att det är något som få människor pratar om – trots att många delar samma erfarenheter.

"Samtalen förblir tabubelagda och fulla av (obefogad) skam, vilket upprätthåller en cykel av sörjande i ensamhet" skriver hertiginnan.

Det hör inte till vanligheterna att högt uppsatta medlemmar i den brittiska kungafamiljen delar med sig av så pass personliga upplevelser. Drottning Elizabeth har till exempel inte diskuterat sitt privatliv i intervjuer under sina 68 år på tronen.

Utrikes

Rekordnotering av coviddöda i Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Foto: Michael Kappeler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tyskland har registrerat 410 döda i covid-19 på ett dygn – en rekordnotering under pandemin. För en vecka sedan registrerades 305 döda på ett dygn och den 2 november, då skärpta restriktioner trädde i kraft, noterades 49 döda.

Sammanlagt har över 14 000 människor dött sedan de smittats av coronaviruset i landet. Över 960 00 fall har konstaterats.

Under onsdagen ska förbundskansler Angela Merkel träffa ledarna för landets delstater för att diskutera restriktioner för jul- och nyårshelgerna. Sannolikt kommer de att besluta att förlänga de åtgärder som råder nu fram till den 20 december, det vill säga att barer och restauranger fortsatt håller stängt men skolor och butiker är öppna.

Ett förslag som ska diskuteras är att låta upp till 10 personer få träffas för att fira jul och nyår.

Utrikes

"Avgörande dagar" för brexitavtal

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vi är redo att vara kreativa, men vi har väldigt lite tid på oss. Varningen kommer från EU-kommissionen inför slutspurten i förhandlingarna efter brexit.

Ända sedan i våras har diskussionerna segat sig fram mellan Bryssel och London om hur handeln och fisket och allt annat ska fungera mellan EU och Storbritannien efter årsskiftet.

Fast nu börjar det bli väldigt bråttom.

– Det här är avgörande dagar. Vi kan inte säga i dag om det blir en uppgörelse eller inte, inskärper EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

Övergångsregler

Även om Storbritannien formellt lämnade EU redan den 31 januari har inte mycket ändrats än i praktiken för företagare och vanligt folk. Från den 1 januari blir det emellertid annorlunda då nuvarande övergångsregler löper ut – och särskilt om inte parterna dessförinnan kan enas om ett avtal.

Förhoppningen är att nå en uppgörelse som samlar allt från handel till säkerhetssamarbeten. Precis som förut kommer det dock inte att bli.

– Oavsett vad resultatet blir så kommer det att finnas en tydlig skillnad mellan att vara fullvärdig medlem av EU och "bara" en högt värderad partner, betonar von der Leyen.

Extratid i jul?

Från både London och Bryssel har hörts optimism om att kunna nå i mål under den här veckan. Oenighet råder ändå fortsatt om fisket, tvistelösningar och hur man garanterar rättvisa produktionsvillkor.

– Vi är redo att vara kreativa. Men vi är inte redo att äventyra den inre marknaden, som är vår främsta garanti för välstånd och rikedom, säger von der Leyen i Bryssel.

Om ett avtal kan nås har EU-parlamentet redan flaggat för att man är redo att hålla en extrainsatt sittning den 28 december för att hinna godkänna uppgörelsen i tid.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december för att underlätta för företag och medborgare.

För att avgöra vilka villkor som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021 pågår förhandlingar sedan i våras under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Inledningsvis fanns hopp om en uppgörelse senast i oktober för att båda sidor skulle hinna godkänna alla avtal i tid. Parterna har emellertid stått långt från varandra framför allt när det gäller fisket på brittiskt vatten och hur och var olika tvister ska hanteras.

Från EU-sidan krävs också att Storbritannien drar tillbaka delar av ett brittiskt lagförslag som tagits fram för att kunna kringgå fjolårets utträdesavtal.

Utrikes

Hackare krävde pengar av nyhetsbyrå

Hackare attackerade nyhetsbyrån Ritzau under tisdagen och krävde pengar. Arkivbild.
Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT
Utrikes
Utrikes De hackare som attackerade den danska nyhetsbyrån Ritzau gjorde det för att få pengar.
– De efterlämnade ett meddelande om hur man kunde betala sig fri. Det har vi valt att inte göra, säger byråns administrative chef Lars Vesterløkke till Berlingske.

Ritzau har sedan tidigt på tisdagsmorgonen inte kunnat leverera sina nyheter på sitt vanliga sätt sedan hackare tagit sig in i den danska nyhetsbyråns it-system.

– Det var ett professionellt angrepp. Vi tror att de lever på detta, säger Vesterløkke till tidningen.

Han vet inte hur mycket pengar byrån krävdes på för att få tillgång till en kod som kunde låsa upp krypterad data.

– Det låg en fil på skrivbordet där det stod "Läs mer", men vi valde att inte gå den vägen, säger Lars Vesterløkke.

En tekniker lyckades stänga ner systemet innan attacken fullbordades och byrån går nu igenom sina servrar.

– Det tar lite tid eftersom du måste ta en server åt gången och vi har över 100 servrar. Då tar det mycket tid att dekryptera dem eller ladda om kopior, så vi förväntar oss inte att köra normalt igen förrän på torsdag, säger Lars Vesterløkke.

En fjärdedel av servrarna ser ut att ha blivit angripna och förutom Ritzaus it-avdelning arbetar en inhyrd säkerhetsfirma med att få i gång de redaktionella systemen igen, uppger nyhetsbyrån.

Redaktionen har kunnat arbeta som vanligt, om än under tuffare förhållanden och utan tillgång till sitt ordinarie mejlsystem. Nyheter har sänts ut i andra kanaler.

Daniel Kihlström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Båt kapsejsade utanför Lanzarote – fyra döda

En övergiven båt som använts av migranter för att ta sig till Kanarieöarna. Arkivbild.
Foto: Javier Bauluz/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst fyra människor har omkommit sedan en båt med ett 30-tal migranter kapsejsat utanför Kanarieöarna, enligt räddningstjänsten. Sökandet pågår efter fler eventuella offer i olyckan utanför fiskebyn Órzola på ön Lanzarote sent i tisdags.

Båten välte när den var var på väg in mot land. I nuläget finns 28 överlevande men räddningstjänsten befarar att tre andra människor kan ha dött.

Den spanska ögruppen ligger utanför Nordafrikas kust. De senaste månaderna har allt fler människor satt kurs mot Kanarieöarna i sina försök att ta sig till Europa. Desperationen växer i många nordafrikanska länder, där turismnäringen blöder på grund av coronapandemins restriktioner.

Utrikes

Pakistan tar farväl av omtyckt elefant

Veterinärer från djurrättsorganisationen Four Paws klappar om elefanten Kaavan på Marghazar zoo i Islamabad. Bilden är från den 4 september.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Pakistans enda asiatiska elefant har fått ett varmt avsked inför en planerad flytt till Kambodja.

35-årige Kaavans situation har väckt internationell bestörtning och satt ljuset på de dåliga förhållandena vid Marghazar zoo i Islamabad, som fått en domare att besluta om tvångsflytt av alla dess djur. Djurparken har tidigare avfärdat uppgifter om att Kaavan bland annat ska ha hållits fastkedjad.

Men djurrättsaktivister har pekat på att hans beteende tydligt visar på smärta och lidande.

Elefanten ska flygas till ett naturreservat i Kambodja på söndag efter att under några månader ha vårdats av veterinärer.

– Vi önskar honom all lycka, säger Marion Lombard vid djurrättsorganisationen Four Paws International.

Hon var en av de som närvarade vid avskedsceremonin, där elefanten firades av med godis, ballonger och uppträdanden från lokala musikgrupper.

"Vi kommer att sakna dig Kaavan", löd en av skyltarna som festdeltagarna hade med sig.

Utrikes

Strandade valar döda i Nya Zeeland

Uppemot 100 grindvalar har dött efter att ha strandat i Nya Zeeland. Arkivbild.
Foto: Patrick Gee/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Omkring 100 grindvalar och delfiner har dött efter att ha strandat vid Chathamöarna, omkring 80 mil öster om Nya Zeelands huvudöar.

De upptäcktes redan i helgen men räddningsarbetet har försvårats av att platsen ligger avskiljt.

Totalt har 97 valar och tre delfiner dött, uppger landets naturvårdsmyndighet DOC, som uppmärksammades på händelsen i söndags.

– Då var endast 26 av valarna fortfarande vid liv, de flesta av dem var mycket svaga och avlivades på grund av de svåra havsförhållandena och den stora risken för närvaro av vithajar som lockas fram vid ett sådant här strandande, säger Jemma Welch vid DOC.

Masstrandningar är relativt vanliga vid Chatamöarna, där uppemot 1 000 djur dog vid ett och samma tillfälle 1918.

I september dog över 350 valar vid Tasmaniens kust i den största masstrandningen i Australiens historia.

Det är fortfarande oklart vad som orsakar fenomenet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL