Sport

Tyringes energi som bortblåst

Henrik Maersk svarade för ett mål och en assist, men drog också på sig ett matchstraff när Tyringe hade en liten möjlighet att ta sig in i matchen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY I fredags kväll var det ett energifyllt Tyringe som tog en efterlängtad seger mot Halmstad, men mot Kalmar på söndagen var det mesta av den energin som bortblåst.
– Det räcker inte att göra en bra match och tro att man är ett topplag sen, säger André Reimer efter 2–5-förlusten.

Efter 3–2 mot Halmstad i fredags hoppades Tyringe på att de skulle kunna rida vidare på den vågen, och även om inte första perioden var lika bra som senast så var de med i matchen.

– Första är okej. Vi gör det vi pratat om och är med, säger André Reimer som för andra matchen i rad ledde laget tillsammans med André Peltonen när ordinarie tränaren Magnus Rahm låg nedbäddad hemma i Ängelholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Opererades efter otäcka fallet - vid gott mod

Felix Pehrson i Villa Lidköping tvingades till operation efter matchen mot Bollnäs. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

Fredagens bandymöte i elitserien mellan Villa Lidköping och Bollnäs resulterade i en allvarlig skada för Felix Pehrson. Villa-spelaren föll i början av andra halvlek in i sargen och skar upp sig rejält. Han fick föras till sjukhus i ambulans direkt efter situationen.

Väl där opererades han.

– Efter en natt med operation fick han vakna upp på ”IVA” och ligga kvar där tills att läkarna hade koll på att Felix hade känsel i ben och underkropp, sade Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas Johansson till klubbens hemsida.

Enligt Radiosporten, som talat med Johansson, mår Felix Pehrson bra efter omständigheterna.

Sport

Norsk skräll i skidskyttepremiären – slog Bø

Johannes Thingnes Bø fick se sig besegrad av en för skidskyttepubliken okänd landsman.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport En ny skidskyttestjärna presenterade sig direkt i premiären i finländska Kontiolax. Den norska doldisen Sturla Holm Lægreid, 23, visade inga som helst nerver när han sköt fullt och tog hem segern i distansloppet före landsmannen Johannes Thingnes Bø.
Bäste svensk blev Sebastian Samuelsson på en preliminär topp-10-placering.

Utan den pensionerade franska stjärnan Martin Fourcade var den stora frågan inför den här säsongen vem som ska ta upp kampen med norske suveränen Johannes Thingnes Bø.

Någon annan av de välkända norrmännen? Eller någon av Fourcades tronföljare i det franska laget?

Det blev en norrman. Men en riktig doldis. Sturla Holm Lægreid debuterade i världscupen så sent som i mars i fjol och i sin femte tävling skrällde han rejält.

23-åringen var iskall på vallen och när han sköt för en trolig seger i sista stående visade han inga som helst nerver. Fjärde nollan kom av bara farten och Sturla Holm Lægreid gick ut 36 sekunder före Bø som hade bommat ett skott.

Avståndet minskade på sista varvet, men den unge norrmannen klarade segern med 19,6 sekunder till Bø.

Bland svenskarna gav Sebastian Samuelsson ett bra formbesked. Det gick snabbt i spåret och med två bom räckte det preliminärt till en topp-10-placering, när några åkare fortfarande är ute i spåret.

Jesper Nelin bommade fyra skott och Martin Ponsiluoma, åkte snabbt men hade det tufft på vallen, åkte i mål med sex bom.

Tävlingen pågår.

Marie Carlsson/TT

Sport

Karlsson pressade Johaug – som vann igen

Frida Karlsson.
Foto: Emmi Korhonen/AP/TT
Sport
Sport Ny säsong och ett märkligt 2020.
Men i skidspåren är allting sig likt.
Therese Johaug vann den första duellen mot Frida Karlsson och Ebba Andersson – som blev tvåa och trea.

Frida Karlsson gick ut brutalt snabbt på 10 kilometer klassiskt i längdspåren i finländska Ruka och tog direkt ledningen efter 1,2 kilometer, före bland andra norskan Therese Johaug.

Johaug gick ut en och en halv minut bakom Karlsson och de båda har gått jämnt i spåren.

Men efter 6,2 kilometer hade dock norskan tagit greppet och ledde då med fem sekunder till godo på svenskan.

Andra pallplatsen

Sista biten in mot mål tröttnade Karlsson och till slut kunde den så outtröttliga Johaug trots allt vinna ganska komfortabelt med en marginal på 22 sekunder. I fjol vann hon 16 av 19 distanslopp.

– Det är väldigt skönt måste jag säga. Jag tycker kroppen känns bra. Jag är offensiv och vågar gå för det i dag. Jag håller kanske inte sista två kilometerna, men jag är nöjd att jag vågade. Det var planen. Jag hade ångrat mig mer om jag inte vågat, säger Karlsson i SVT och fortsätter.

– Jag är supernöjd med min andra pallplats någonsin i världscupen. Att börja säsongen så här känns jättebra. Det är klart att alla vill stå högst upp. Ingen nöjer sig med en andraplats. Jag gissar att vi får jaga Therese i morgon.

Och jaga kommer hon få göra. Johaug går ut med en ledning på 16 sekunder i söndagens avslutande jaktstart före Karlsson och ryskan Natalja Neprjajeva.

Ny svensk succé

Ebba Andersson blev trea, fem sekunder efter Karlsson. Men det satt långt inne. Ryskan Tatiana Sorina, 26, som aldrig varit topp 30 i en distanstävling över 10 kilometer, utmanade svenskan hela vägen in i mål. Sorina var dock 0,1 sekunder försent ute och slutade fyra.

– Jag tycker det kändes bra. Jag känner mig pigg egentligen hela loppet och hörde att jag var en aning efter Frida hela loppet. Jag försökte ha fokus på mitt och det tyckte jag att jag gjorde trots att Therese kom där bakom, säger Andersson, som startade 30 sekunder före Johaug i loppet, i SVT.

Därmed fullbordades ytterligare en fin svenskdag. Under fredagens sprint blev det trippelt svenskt på pallen. Dessutom hela sex svenskor topp 15.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Fakta: Slutställning damer 10 kilometer

1. Therese Johaug, Norge

2. Frida Karlsson, Sverige, +21,8

3. Ebba Andersson, Sverige, +26,0

4. Tatiana Sorina, Ryssland, +26,1

5. Natalja Neprjajeva, Ryssland, +30,3

– -----------------------------------------------------------

10. Maja Dahlqvist, Sverige, +52,5

11. Linn Svahn, Sverige, +58,5

13. Anna Dyvik, Sverige, +1.01,06

15. Emma Ribom, Sverige, +1.06,8

19. Jonna Sundling, Sverige, +1.21,8

34. Moa Lundgren, Sverige, +1.46,9

FAKTA

Ställningen inför jaktstarten i minitouren

Ställningen i totalen inför den avslutande jaktstarten i minitouren

1. Therese Johaug

2. Frida Karlsson +16

3. Natailja Neprajeva +16

4. Tatiana Sorina +19

5. Maja Dahlqvist +20

6. Linn Svahn +24

7. Ebba Andersson +30

8. Tiril Udnes Weng +38

9. Lotta Udnes Weng +41

10. Rosie Brennan +42

Sport

Klart: Arenan döps om efter Maradona

Napolis arena heter från och med nästa vecka Stadio Diego Armando Maradona. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Sport
Sport

Det som många antog var självklart är nu bekräftat: Napolis hemmaarena döps om till Stadio Diego Armando Maradona. Neapels borgmästare Luigi De Magistris bekräftar beslutet i italiensk radio.

– Diego är oförglömlig och odödlig med sina gärningar, säger De Magistris i Radio Punto Nuovo.

Detta betyder att Stadio San Paolo, döpt efter aposteln Paulus, byter namn. Diego Maradona, Napolis största fotbollsspelare genom tiderna, ledde klubben till dess hittills enda ligatitlar, 1987 och 1990.

Maradona avled i veckan efter att ha drabbats av hjärtstillestånd.

Sport

Charlotte Kalla: "Det har varit tufft"

Charlotte Kalla. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport Två veckor utan träning har varit en unik och jobbig upplevelse för Charlotte Kalla. Nu är hon på väg tillbaka efter covid-19-sjukdomen, men vågar inte säga när hon kan tävla igen.
– Nej, det är för osäkert. Även om jag kan hoppas så är vi inte redo att börja spekulera i det, säger hon till TT.

Den 9 november fick Charlotte Kalla de första symptomen, och två dagar senare meddelade Svenska skidförbundet att 33-åringen testats positivt för covid-19.

Hon hade bara lindriga symptom, och var helt symptomfri redan efter en vecka. Ändå var det inte förrän i måndags – två veckor efter att hon insjuknat – som hon fick ta sin första lättare löptur.

– Jag mår bra, jag har känt mig helt frisk i en och en halv vecka. Men jag har nog aldrig varit fysiskt inaktiv i två veckor tidigare, säger Kalla.

– Tiden från att jag blev symptomfri har varit utmanande. Vanligtvis har jag en väg som jag tar mig tillbaka på efter en sjukdom. Nu har det varit så konstigt att känna sig frisk så länge innan man fick börja träna.

"Kroppen förstår nog inte"

Vanligtvis vet hon exakt när kroppen är redo att börja träna igen efter sjukdom. Med covid-19 har hon fått finna sig i att lyssna på läkarna, och avvakta.

– Det var tufft att bli krasslig. Och även att landa i att jag inte kommer få dra i gång med träningen som normalt, det var mentalt utmanande och frustrerande att känna mig symptomfri men att inte få träna för att utvecklas. Vägen tillbaka känns så mycket längre då. Men det är inte lätt för någon i de här tiderna.

I onsdags körde hon ett tuffare pass, som gav positiva besked, och hon har därefter fått klartecken att öka intensiteten. Under fredagen gjorde hon två träningspass och under lördagen ska hon testa intervaller på tröskelnivå, det vill säga hårt men kontrollerat tempo.

Men vägen till comeback till tävlingsspåret är inte självklar.

– Det är annorlunda att ha varit still så länge. Kroppen förstår nog inte vad det är frågan om.

– Men det har känts jätteskönt att ha rutiner, att få komma iväg och träna. Samtidigt har det varit en rastlöshet eftersom det är så mycket mindre träning än vad jag är van vid.

TT: Vet du när du kan tävla igen?

– Nej, det är för osäkert. Även om jag kan hoppas så är vi inte redo att börja spekulera i när det blir tävling för mig.

En dag i taget

Helgens världscuppremiär i finländska Ruka har hon följt hemifrån. Nästa tävling är i Davos, Schweiz, 12–13 december, men huruvida det är rimligt att hon ska kunna tävla där, låter hon vara osagt.

– Jag vet vad jag ska göra i dag och i morgon, och att jag ska vila igen på måndag. Men längre än så vet jag inte. Men jag är sugen på att hitta snö någonstans nästa vecka.

Klart är att den ofrivilliga träningsvilan är allt annat än vad Charlotte Kalla hade hoppats på inför säsongen.

– Det är ju inte positivt att vara still två veckor den här perioden på året, det är svårt att se de positiva delarna. Men jag hoppas att alla år med träning, och den grund jag har, ska vara till hjälp. Men suget märker jag ju nu, och uppskattningen för varenda minut jag får träna.

– Jag tar inte det för givet på samma sätt som jag gjorde för en månad sedan.

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Sport

Weng avbryter minitouren: "Behöver lugn"

Heidi Weng. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Sport
Sport Heidi Weng, 29, hade en tung dag i skidspåren under sprinten.
Nu avbryter norskan minitouren.
"Hon behöver ro och vila", säger norske landslagsläkaren Øystein Andersen.
PREMIUM

Heidi Weng körde in på en 67:e plats i sprintkvalet under fredagen och efteråt berättade hon för NRK att det var mentalt jobbigt att åka.

Nu meddelar det norska skidförbundet att hon inte ställer upp under lördagens lopp, utan i stället avbryter minitouren i finländska Ruka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hon krossade gamla ryggsimrekordet

Kaylee McKeown. Bilden från tävlingar i Sydkorea i fjol.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Australiska simtalangen Kaylee McKeown, 19, är i toppform. Vid kortbanetävlingar i Brisbane satte hon nytt världsrekord på 200 meter ryggsim med tiden 1.58,94 och raderade därmed ut ungerskan Katinka "Järnladyn" Hosszus notering från 2014 på 1.59,23.

Att det gick så fort som det gick var en överraskning för McKeown, som fick beskedet om världsrekord av sina lagkamrater och sin tränare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Maradonas ledarstab säger upp sig

Diego Maradona tillträdde som tränare i Gimnasia La Plata hösten 2019. Nu säger hela staben upp sig. Arkivbild.
Foto: Marcos Brindicci
Sport
Sport
PREMIUM

När fotbollsikonen Diego Maradona avled i veckan var han fortfarande tränare för det argentinska laget Gimnasia y La Plata.

Nu bekräftar klubben att hela Maradonas ledarstab säger upp sig, skriver Fotbollskanalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL