Historiskt stor BNP-nedgång i Singapore

Publicerad 4 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Singapores BNP sjönk 5,8 procent under 2020. Arkivbild.
Singapores BNP sjönk 5,8 procent under 2020. Arkivbild.Foto: Wong Maye-E/AP/TT

Singapore har aldrig sett ett ekonomiskt tyngre år än 2020. Som i så många andra länder sjönk ekonomin i takt med coronapandemins utbredning.

Singapores bruttonationalprodukt (BNP) sjönk under året med 5,8 procent, den största minskningen i landets historia, men ändå något mindre än analytiker hade befarat.

Under fjärde kvartalet i fjol sjönk BNP med 3,8 procent mot samma period 2019, en klar förbättring mot tredje kvartalets minus 5,6 procent.

Det gör coronakrisen, trots historiska stödåtgärder som motsvarar 20 procent av BNP, till den djupaste nedgången som någonsin har uppmätts för Singapore.

Återhämtningen under 2021 beräknas till mellan fyra och sex procent.

Det har enligt Johns Hopkins-universitetet i USA rapporterats drygt 58 600 fall av covid-19 och 29 dödsfall i Singapore, främst bland gästarbetare. Stadsstaten har lyft de flesta av sina restriktioner, men gränserna är fortsatt stängda.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.