Utrikes

Ryskt vaccin söker klartecken i EU

En Moskva-bo vaccineras med det ryska Sputnik V-vaccinet, som Ryssland nu även hoppas få klartecken för inom EU. Arkivfoto.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Biontech-Pfizer och Moderna har redan fått ja för sina covid-19-vaccin i EU. Astra Zeneca väntar på klartecken om två veckor.

Sedan kanske ryska Sputnik V blir nästa på tur.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Männen som slåss om makten – i Merkels skugga

De tre kandidaterna i CDU:s ledarstrid: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten), Friedrich Merz (t h).
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Medan världen är upptagen av de senaste turerna kring Donald Trump pågår ett val som kan påverka oss svenskar mer än frågan om vem som styr i Washington.
Ledarstriden i tyska CDU står mellan tre män som alla försöker sälja in sig själva som både landsfäder och förnyare – en grannlaga uppgift i svallvågorna efter den politiska giganten Merkel.

Några regelrätta debatter har det inte blivit under den utdragna kampen om ledarposten i Europas kanske mäktigaste politiska parti.

De tre männen som slåss om att ta över tyska Kristdemokraterna (CDU) är alla medelålders jurister från Nordrhein-Westfalen – men med viktiga skillnader i synen på vägen framåt. Stämningen har ändå varit småputtrig under de två direktsända samtalsrundorna, trots anklagelser i pressen från en av kandidaterna om ett fientligt partietablissemang och kartellbildning från de medtävlande.

Tronföljaren misslyckades

Den nuvarande ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer sågs tidigare som en naturlig tronföljare till Angela Merkel, som meddelade sin avgång från ordförandeposten 2018 men sitter kvar som förbundskansler. Efter ett turbulent drygt år i toppen tvingades "AKK", i dag närmast bortglömd utanför Tyskland, erkänna sig oförmögen att leda partiet och utlysa ett nytt ledarval.

Sedan kom pandemin, som har skjutit upp partistämman flera gånger, och när 1 001 delegater under fredagen och lördagen sammanträder för att välja sin nya ledare sker det för första gången i digital form.

Medan ministerpresidenten i Nordrhein-Westfalen Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen båda profilerar sig som mittenmän i Merkels anda, vill Friedrich Merz se en konservativ nystart för CDU. Den tidigare gruppledaren Merz, som i början av 2000-talet manövrerades ut av Merkel och sedan dess gjort karriär i näringslivet, tillskrivs än i dag revanschlusta mot den snart avgående kanslern.

Konservatism eller mittenpolitik

Han är också den som tydligast sticker ut både vad gäller sakfrågor och stil, enligt Wolfgang Schroeder, professor i statsvetenskap på universitetet i Kassel.

– Merz företräder ett liberalkonservativt koncept, som ska vinna tillbaka väljare från (liberala) FDP och (främlingsfientliga) AFD. Om han väljs skulle det leda till starkare polarisering i den politiska mitten, i stället för som nu, med en stark konsensus i mitten och polarisering mot ytterkanterna, säger han till TT.

Laschet, som styr en delstat med nästan dubbelt så många invånare som hela Sverige, har regeringserfarenhet i bagaget, och säljer gärna in sig själv som en valvinnare. Inom partiorganisationen är stödet för ministerpresidenten stort, medan de vanliga väljarna har strömmat till först på senare tid, i takt med att Merz tappat i popularitet.

Stabil regeringsposition

Förklaringen till den förändrade spelplanen är dels ett antal medieuttalanden från Merz som stärkt bilden av honom som en smula inbilsk, bland annat påståendet att partietablissemanget svurit sig samman för att hålla honom borta från makten.

– Många av Merz anhängare anser att han inte har levererat. Laschet, däremot, leder ett viktigt förbundsland och har en väldigt stabil regeringsposition, säger Schroeder.

Röttgen förde länge en tynande tillvaro i opinionsmätningarna bland CDU-väljare, men har på senare tid seglat upp jämsides med Laschet, hack i häl på Merz. Han har framför allt två äss i rockärmen – dels sin vurm för mer mångfald, fler kvinnor och unga i partiet, dels sitt mångåriga engagemang för en koalition med De gröna, som ter sig som ett allt mer sannolikt alternativ efter förbundsdagsvalet i höst.

Spahn "mörk häst"

Den som vinner kan inte räkna med någon smekmånad. Med bara åtta månader kvar till valet är det hög tid för CDU och dess bayerska systerparti CSU att börja diskutera sin gemensamma kanslerkandidat. Utöver den omtyckte CSU-ledaren Markus Söder, vars stöd både bland kristdemokrater och den tyska allmänheten är mycket högre än vad som är fallet för någon av de tre CDU-kandidaterna, hägrar även hälsoministern Jens Spahn som en "mörk häst".

Den relativt konservative Spahn – också han från Nordrhein-Westfalen – anslöt sig tidigt till Laschets lag, men spås av vissa ha planer på att bryta sig loss och själv försöka bli kansler.

I slutändan kommer partiledningarna i Berlin och München lägga stoltheten åt sidan och välja den kandidat som rent krasst ser ut att ha störst chanser att vinna, tror Uwe Jun, professor i statsvetenskap vid universitetet i Trier.

Åtminstone om vinnaren inte heter Friedrich Merz.

Statsvetare: Riskabelt val

– För Merz skulle det här vara den stora chansen. Han har ingen annan upphöjd position att falla tillbaka på. Så samtalen mellan Merz och Söder vore de svåraste, vilket gör honom till det mest riskabla valet, säger han.

Delegaternas omröstning sker vid lunchtid på lördagen, i två omgångar såvida ingen av kandidaterna får egen majoritet. Eftersom Tysklands partilagar kräver att ett ledarval sker skriftligt hålls även ett brevval, som dock bara är tänkt att bekräfta resultatet.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Utrikes

Exguvernör riskerar fängelse efter blyskandal

Michigans före detta guvernör Rick Snyder följs av medier i centrala Flint, efter det att han framträtt i domstol via videolänk på torsdagen.
Foto: Cody Scanlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dricksvattnet i Flint i delstaten Michigan, USA, blev förorenat av bly efter det att staden 2014 bytte dricksvattentäkt.
Nu ställs den före detta guvernören Rick Snyder inför rätta.

Nästan sju år efter skandalen ställs nu Michigans dåvarande guvernör Rick Snyder inför rätta, anklagad för att medvetet ha försummat invånarna i den förfallna industristaden. Snyder misstänks för två olika brott, som kan ge ett års fängelse vardera. Han anser sig vara oskyldig.

Ytterligare åtta tjänstemän i den pågående rättsprocessen misstänks för att ha vållat skandalen, som har blivit en symbol för de sociala orättvisorna i USA. Flint har till stor del en svart befolkning och många lever under fattigdomsstrecket.

Den nya rättsprocessen är den senaste i en lång rad juridiska strider som har följt efter blyvattenskandalen. Redan 2016 ställdes flera tjänstemän inför rätt.

Michigan har gått med på att betala motsvarande fem miljarder kronor till offren. Den största delen av pengarna ska gå till de drabbade barnen och är den största förlikningen i delstatens historia, enligt demokraten Dana Nessel, Michigans högste juridiskt ansvariga politiker.

Flint bytte vattensystem 2014, från Detroits kommunala system till floden Flint River, för att spara pengar, men flodvattnet visade sig vara mer frätande, vilket ledde till att mer bly frigjordes från stadens gamla vattenledningsrör och läckte ut i dricksvattnet. Omkring 25 000 människor drabbades, varav över 5 000 barn under tolv år. 2015 byttes vattnet tillbaka igen, men trots det var blyhalterna 2016 fortfarande oacceptabelt höga.

Utrikes

Nordkorea skryter med ny ubåtsrobot

Nya robotar som kan avfyras från ubåtar har visats upp vid en stor militärparad i Pyongyang i Nordkorea.
Foto: KCNA via AP/TT
Utrikes
Utrikes I ännu en propagandauppvisning försöker Nordkorea sätta press på omvärlden. Vid en militärparad i huvudstaden Pyongyang har en ny kortdistansrobot, som kan avfyras från en ubåt, visats upp.

Militärparaden avslutade det styrande Arbetarpartiets kongress. Där sade landets diktator Kim Jong-Un att han vill utöka landets kärnvapenarsenal och han beskrev USA som Nordkoreas främsta fiende.

Uppvisningen av den nya roboten ses därför av analytiker som ett sätt att visa militär styrka inför tillträdandet av USA:s näste president Joe Biden nästa vecka.

Minst fyra robotar

"Världens kraftfullaste vapen, ubåtsbaserade ballistiska robotar, visades upp på torget en efter en och demonstrerade effektivt kraften hos de revolutionära väpnade styrkorna," skriver landets statliga nyhetsbyrå KCNA om militärparaden.

Till skillnad från kryssningsrobotar kan ballistiska robotar endast styras i själva avfyrningsfasen.

Kim Jong-Un övervakade uppvisningen.

På bilder syns minst fyra robotar som körs förbi en flaggviftande publik. Enligt vapenexperten Ankit Panda vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace handlar det om en ny kortdistansrobot, som inte tidigare har visats upp, och som är rörligare och som kan avfyras snabbare jämfört med tidigare robotar

Komplicerat med Trump

Kim Jong-Uns förhållande till den nuvarande presidenten i USA, Donald Trump, har varit minst sagt tumultartat – till en början förolämpade de varandra och hotade med krig, innan en överraskande unik diplomatisk vänskap tycktes växa fram.

De båda träffades och kom överens om nedrustning, men överenskommelsen visade sig snart sakna substans och sedan toppmötet i Hanoi i februari 2019 råder dödläge i förhandlingarna mellan länderna.

Nordkorea har flera internationella sanktionsprogram emot sig på grund av sina kärnvapen- och robotprogram.

Utrikes

Virusdrabbat Amazonas ber om hjälp

Demonstration mot patientförflyttningar på grund av det ansträngda vårdläget vid 28 Agosto-sjukhuset i Manaus.
Foto: Edmar Barros/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sjukvården kollapsar i Manaus, delstaten Amazonas största stad, säger Brasiliens hälsominister Eduardo Pazuello.

En förödande andra våg av covid-19 härjar i Amazonas och sjukhusen har slut på syrgas. Delstaten vädjar därför till USA att genast skicka ett flygplan med syrgastuber.

Den kraftiga spridningen tros bero på en ny virusvariant som upptäcktes hos brasilianare tidigare i veckan, liknande de mutationer som konstaterats från Storbritannien och Sydafrika.

Utrikes

Flera döda i jordskalv – sjukhus kollapsade

Boende inspekterar ett raserat hus i Mamuju på västra Sulawesi i Indonesien.
Foto: Rudy Akdyaksyah/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två kraftiga jordskalv har skakat den indonesiska ön Sulawesi det senaste dygnet. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus.

Över ett dussin patienter och anställda uppges vara instängda i det raserade sjukhuset i staden Mamuju, på västra Sulawesi.

Minst sju människor har hittills rapporterats omkomna på Sulawesi, enligt Reuters, men dödssiffran befaras stiga. Minst 600 är skadade, samtidigt som tusentals har tvingats fly, enligt myndigheterna.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, säger 28-årige Hendra, som bor i Mamuju, till AFP.

Det kraftigaste skalvet inträffade tidigt på fredagsmorgonen och hade en magnitud på 6,2 på Richterskalan. Epicentrum låg sex kilometer nordöst om Majene på västra Sulawesi, på drygt en mils djup under markytan, meddelar landets katastrofmyndighet.

Hittills har ytterligare 26 efterskalv registrerats. En tsunamivarning har utfärdats av Indonesien myndighet för meteorologi och geofysisk, som befarar att fler kraftiga skalv kan inträffa.

Till en början rapporterades det att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha raserats. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Utrikes

Nordkorea visar upp ny utbåtsrobot

Nya robotar som kan avfyras från ubåtar har visats upp vid en stor militärparad i Pyongyang i Nordkorea.
Foto: KCNA via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Vid en militärparad i huvudstaden Pyongyang har Nordkorea visat upp en ny kortdistansrobot, som kan avfyras från en ubåt.

Militärparaden avslutade det styrande Arbetarpartiets kongress, som hålls vart femte år. Diktatorn Kim Jong-Un har lovat att utöka kärnvapenarsenalen och har beskrivit USA som landets främsta fiende.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nyckeln till Napoleons cell såld dyrt

Napoleon Bonaparte, i ett porträtt målat av den franske konstnären Paul Delaroche.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Nyckeln till den fängelsecell där Frankrikes tidigare envåldshärskare Napoleon hölls fram till sin död har sålts på auktion för motsvarande nästan en miljon kronor.
PREMIUM

Ex-kejsaren Napoleon avled som brittisk fånge på den avlägsna ön Sankt Helena i södra Atlanten år 1821. Nyckeln till cellen hittades för inte så länge sedan i en koffert i Skottland.

Den 13 centimeter långa och rostiga stålnyckeln uppges ha förts till Storbritannien av den brittiska generalen Charles Richard Fox, som enligt auktionshuset Sotheby's ville ge den till sin mamma, som var en stor beundrare av fransmannen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FBI till upploppsdeltagare: "Vet vilka ni är"

Nationalgardister utanför Kapitolium i Washington DC under torsdagen.
Foto: Andrew Harnik
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den federala polisen FBI har nu gripit över 100 personer som har kunnat kopplas till stormningen av Kapitolium, och de letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot presidentinstallationen av Joe Biden den 20 januari.

– Vi efterlyser individer som kan ha planerat att upprepa en liknande typ av våldsaktion som den som vi bevittnade i förra veckan, sade FBI-chefen Christopher Wray i samband med ett möte om säkerheten inför presidentinstallationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL