Annons

Tystlåtna offer i stort gängmål

"Ingen kommentar".
Det var det återkommande svaret från två pojkar som åklagare menar utsattes för människohandel när de utnyttjades för att sälja narkotika åt ett kriminellt nätverk.
Själva ser de sig inte som några brottsoffer.
Publicerad 26 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Målet ligger hos Södertörns tingsrätt, men huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Målet ligger hos Södertörns tingsrätt, men huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Enligt åklagarna har en 27-årig man som pekas ut som en ledargestalt i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Vårberg i södra Stockholm rekryterat pojkarna, som då var under 18 år, för att få dem att sälja narkotika. Det försatte dem i en situation som innebar ett nödläge för dem, vilket gör att det ska rubriceras som människohandel, resonerar åklagarna.

– Nödläget har bestått i att målsägandena har befunnit sig i en kriminell, våldsam och socialt nedbrytande miljö, som riskerat att allvarligt skada deras hälsa och utveckling, sade åklagare Lars Ågren under torsdagens förhandling i tingsrätten.

Annons

Men varken den tilltalade 27-åringen eller någon av målsägarna som nu båda hunnit fylla 18 år vidgår att något brottsligt har ägt rum.

– Jag känner ingen av dem, sade den ena målsägaren som svar på åklagarens fråga om han vet vilka de tilltalade i det stora narkotikamålet är.

Stort narkotikamål

Utöver åtalet gällande människohandel är 27-åringen och ytterligare elva personer åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt utredningen har de ingått i nätverket som misstänks ha styrt narkotikahandeln i Vårberg.

Inte heller den andre målsägaren känner någon av de tilltalade, uppgav han i tingsrätten.

Konfronterad med en rad avlyssnade telefonsamtal där åklagarna menade att man hör 27-åringen och målsägarna diskutera narkotikaförsäljning uppgav de båda att åklagarna hade fel. Det är inte vi som hörs i samtalen, sade de, och förnekade även att telefonerna ens kan kopplas till dem.

Åklagarna har tidigare även visat filmer där den ena målsägaren syns hantera narkotika.

– Det är inte jag, sade han.

Förnekar brott

Förhöret med den tilltalade 27-åringen var över snabbt. Han förnekade att det var han som hördes i samtalen och ville inte säga om han kände målsägarna.

– Aldrig i livet, svarade han på frågan om han förmått dem att sälja narkotika.

Åklagarsidan hade även kallat Brå-forskaren Daniel Vesterhav som expertvittne på kriminella nätverk. Han berättade att rekryteringen dit ofta sker i en glidningsprocess, och brukar inledas med att pojkar närmar sig unga män i nätverket för att erbjuda sina tjänster.

Annons

– De kriminella gängen tar stor plats i den offentliga miljön i socialt utsatta områden, så det blir en del av ens vardag. Steget in i miljön beskrivs därför inte som stort, sade Vesterhav.

– I början är det ofta frivilligt, men när man sugs in mer och mer blir det mer villkorat. Allt är bra om man håller sig till reglerna, men man är medveten om att det kan få ganska allvarligt konsekvenser om man inte gör det.

Svårt att lämna

Det är svårt att lämna ett kriminellt nätverk, underströk Vesterhav, särskilt för unga pojkar som utnyttjas. Ska man göra det krävs nästan alltid hjälp utifrån. Och att berätta om sin verksamhet för polisen på ett sådant sätt som kan slå mot andra i nätverket kan få allvarliga konsekvenser.

Vad skulle det kunna handla om? frågade åklagare Paulina Brandberg.

– Det kan vara grov våldsanvändning, till och med skjutningar, dödliga skjutningar.

Huvudförhandlingen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt ska fortsätta i flera veckor och väntas avslutas strax före jul.

Marc Skogelin/TT

Fakta: Narkotikamålet

Fakta: Narkotikamålet

Totalt 23 personer är åtalade i det stora narkotikamålet vid Södertörns tingsrätt. Tolv av dem är åtalade för grovt narkotikabrott. En av de tolv är även åtalad för människohandel.

Enligt utredningen har de tolv ingått i ett kriminellt nätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i Stockholmsförorten Vårberg.

Bevisningen bygger till stor del på information utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat monterades kameror upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick, och omfattade telefonavlyssning har genomförts.

Nätverket ska framför allt ha sålt cannabis och kokain men även MDMA och Tramadol. Ibland har försäljarna skickat ut mass-sms om att det finns narkotika att köpa.

Brotten anses grova bland annat då det varit fråga om stora mängder narkotika, organiserad verksamhet och pågått under längre tid.

Utöver de tolv är flera andra åtalade för ringa narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden. Det handlar främst om innehavsbrott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons