Ekonomi

Fler nyinskrivna arbetslösa i USA

Oväntat många nyinskrivna som arbetslösa i USA förra veckan, i den ökade smittspridningens spår. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den ökade spridningen av coronaviruset i USA slår mot landets ekonomi. Antalet nyinskrivna arbetslösa i USA steg till 778 000 förra veckan, upp från uppreviderade siffran 742 000 veckan före, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Det var fler nya arbetslösa än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 733 000 nyinskrivna arbetslösa i USA förra veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nattsvart för butikshandeln

Begränsningarna har slagit mot klädbutikerna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Mörkret har varit kompakt för sko- och klädhandeln.
I december var det dessutom nattsvart för de fysiska butikerna. Försäljningen nästan halverades under årets viktigaste försäljningsmånad.

Tidigare i veckan presenterades siffror för kläd- och skoförsäljningen i december när det gäller såväl fysiska butiker som dess e-handel.

TT kan nu redovisa siffror nedbrutet enbart för den fysiska handeln och de är ännu dystrare.

I december rasade klädhandeln med 42 procent medan den ackumulerade försäljningen för 2020 sjönk med 26 procent.

Det kan jämföras med ett tapp på 32 respektive 19,5 procent för den sammanlagda handeln, det vill säga såväl butik- som e-handel.

Katastrofsiffror

– December är den största och viktigaste månaden. Det är en oerhört stor nedgång, kommenterar Mikael Sandström, branschexpert och tidigare ordförande för Svensk Handel stil men som också driver ett tiotal klädbutiker i södra Sverige.

– Det är totala katastrofsiffror. Det har funnits förhoppningar men politiska pekpinnar från politiska företrädare och ökade restriktioner har gett ett totalt mörker, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Siffrorna kommer i skenet av att inför julhandeln var rekommendationen tydlig: undvik butiksbesök och handla online. Mikael Sandström påpekar att de som utvecklat en väl fungerande e-handel är främst stora aktörer som H&M och Lindex och att nu många mindre aktörer kan tvingas lägga ned på grund av likviditetsbrist.

– December är den månaden då man ska ladda upp sin likviditet med ökad försäljning men också betala varor som ska komma i februari-mars. Nu blir det soppatorsk för många, säger han.

Ny lag ger utmaningar

Den nya pandemilagen som nyligen röstats igenom i riksdagen befaras också av branschföreträdare innebära ytterligare utmaningar. En butiksyta på 100 kvadratmeter innebär nu max tio kunder åt gången.

– Vi ifrågasätter inte på något sätt viljan men man måste förstå själva dimensionen i de här tappen och konsekvenserna. Det är inte bara det att det gått lite dåligt för modehandeln utan tusentals jobb står på spel. Många av dessa är unga och/eller utrikesfödda. För dessa kan det vara svårt att hitta nya jobb särskilt som besöksnäringen har en liknande utveckling, säger Mats Hedenström.

Han lyfter det faktum att ett normalår anställs cirka 130 000 inom Svensk handel medan 2020 i stället 20 000 förlorat sitt jobb och drygt 100 000 varit korttidspermitterade.

– När vi pratar om att det finns arbetslöshetsbomb bakom hörnet är det inga överord – snarare tvärtom.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Skatteverket snuvas på bitcoinvinster

Foto: Gillian Flaccus/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Jätterusning och därmed vinster på flera gånger insatsen. Men att deklarera skatt på cryptovalutorna är det lite si och så med, konstaterar Skatteverket.
– Mörkertalet är sannolikt ganska stort, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på myndigheten.

Värdet på en bitcoin trefaldigades i fjol, från knappt 80 000 kronor till cirka 240 000 kronor. En bit in på det nya året fortsatte kryptovalutan till nya rekordnivån över 300 000 kronor för att sedan falla tillbaka. Svängningarna är häftiga och möjligheter till stora vinster, men även förluster, är goda.

Och precis som all annan kapitalvinst ska den deklareras. Men Skatteverket har väldigt klent med kontrollmöjligheter. Aktie- och fondvinster går inte att mörka, i alla fall inte lika lätt, annat är det med kryptovalutorna.

– Det finns inga kontrollinstanser. Det bygger på att man frivilligt redovisar, på samma vis som uthyrning av privatbostäder, säger Henrik Kisterud.

3000 per år

Visserligen måste en bank fråga kunden om det dyker upp en miljon på kontot helt plötsligt.

– Men det är inga uppgifter som kommer till Skatteverket, säger Kisterud.

De senaste åren är det i storleksordningen 3 000 personer per år som redovisar sina vinster från affärer med kryptovalutor, mestadels bitcoin, alltifrån mindre summor till miljonbelopp, enligt Skatteverket. Men det verkliga antalet är sannolikt mycket högre, enligt Kisterud.

Reglering i framtiden?

Men bitcoinhandlarna som vill gå under skatteradarn ska inte känna sig säkra.

– Vi har möjlighet att göra kontroller baserat på uppgifter vi får från tredje man. Och det även flera år efteråt, säger Henrik Kisterud och tillägger att det är ett område som Skatteverket vill och måste ha koll på.

I framtiden ser han framför sig att det kommer att komma någon slags reglering även på detta område i takt med att den här typen av affärer blir vanligare.

– Vi måste vara med på banan.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Tokyobörsen vänder nedåt

Efter sex dagar uppgång har Tokyobörsen vänt nedåt och visar minussiffror. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter att ha stigit sex handelsdagar i rad vände Tokyobörsen nedåt på fredagsförmiddagen. Nikkei 225 stängde vid lunchpausen på minus 0,2 procent, medan det bredare Topix hade minskat 0,5 procent.

Positivare tongångar är det i Hongkong, där Hang Seng har stigit 0,5 procent under förmiddagen.

I Shanghai har kompositindex klättrat 0,3 procent, medan motsvarigheten i Shenzhen har förlorat 0,9 procent.

Seoulbörsens Kospi har tappat 1 procent.

I Taiwan har däremot börsen stigit 0,9 procent.

Ekonomi

Bidens nya stödpaket: 1 900 miljarder dollar

USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s tillträdande president Joe Biden har presenterat sin första injektion i coronapandemin: Ett utökat vaccinprogram och ännu ett ekonomiskt stimulanspaket.
Totalt ska 1 900 miljarder dollar satsas.

Joe Biden tillträder som USA:s president på onsdag nästa vecka. Men redan natten till fredag, svensk tid, utlovade den tillträdande presidenten ett nytt räddningspaket för att tackla coronapandemin. Det blir det tredje enorma stödpaketet i USA under pandemin och har döpts till "The American rescue plan", den amerikanska räddningsplanen.

– Det vi får tillbaka på de här investeringarna, i form av arbetstillfällen och etnisk rättvisa, kommer att förebygga en långfristig ekonomisk skada, och fördelarna kommer att långt överträffa kostnaderna, sade Biden i ett tal från hemstaden Wilmington i Delaware.

Höjd minilön

Bland annat vill Biden höja den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Det blir också en storskalig utvidgning av landets vaccinationsprogram och testningskapacitet.

I det första ekonomiska stimulanspaketet ligger dessutom, utöver ytterligare stöd till småföretag och myndigheter, också pengar för att slutföra direktutbetalningar till privatpersoner. Det handlar om 1 400 dollar mer än de checkar om 600 dollar som kongressen godkände i december.

Biden har också som mål att försöka öppna de flesta av landets skolor, i ett försök att få fler föräldrar, i synnerhet kvinnor, åter i arbete.

– I den här krissituationen har vi inte råd att vara passiva, säger Biden.

Godkännas i kongressen

Stödpaketen, som i svenska kronor är värt omkring 16 000 miljarder, ska godkännas av kongressens två kamrar, som efter Bidens tillträde båda med en knapp majoritet styrs av Demokraterna. Det är därför föga överraskande att kongressens två toppdemokrater, Chuck Schumer i senaten och Nancy Pelosi i representanthuset, omfamnar det nya stimulanspaketet.

"Vi kommer genast att börja arbeta för att omvandla tillträdande president Joe Bidens vision till lagstiftning", skriver de i ett gemensamt uttalande.

Men det här är bara början, uppger källor. Kort efter att Biden tillträder nästa vecka väntas han offentliggöra ett andra återhämtningspaket, som syftar till att stimulera nyanställningar och bekämpa klimatförändringar.

– Vi kommer att använda skattebetalarnas pengar för att återuppbygga USA. Vi kommer att köpa amerikanska produkter, stödja miljoner amerikanska tillverkningsjobb, stärka vår konkurrenskraft i en alltmer konkurrensutsatt värld, säger Biden.

Ekonomi

Första förluståret sedan 2009 för Delta

Delta Air Lines sparkade i gång rapportsäsongen på Wall Street med en brakförlust för fjärde kvartalet 2020 och den första årsförlusten sedan 2009. Arkivbild
Foto: Charlie Riedel AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Första flygbolaget ut i rapportsäsongen, amerikanska Delta, redovisar en förlust på 755 miljoner dollar, 1:19 dollar per aktie, för fjärde kvartalet 2020.
Förlusterna väntas fortsätta under första kvartalet i år.
PREMIUM

Resultatet belastas av covid-19-relaterade engångsposter på en miljard dollar samtidigt som rörelsekostnaderna nästan halverades till följd av minskade kostnader för bränsle, underhåll och löner.

För hela 2020 blev det en förlust på 12,4 miljarder dollar. Det är första gången sedan 2009 Delta går back under ett år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Ekonomi

Sänkta arbetsgivaravgifter införs tidigare

Regeringen inför centerpartiets förslag om sänkta arbetsgivaravgifter tidigare än planerat. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Regeringen inför centerpartiets förslag om sänkta arbetsgivaravgifter tidigare än planerat, rapporterar TV4 Nyheterna.

Åtgärden var först tänkt att införas från och med april, men ska i stället nu gälla retroaktivt från årsskiftet och sedan fram till 31 mars 2023.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kändiskrögare uppmanar till högljudd protest

Krögare, ägare och personal står utanför krogen Riche i Stockholm med grytor och slevar i protest mot coronarestriktionerna i branschen. Kändiskrögare vill med denna aktion uppmana branschen till protest.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringens utlovade stöd till restaurangbranschen har uteblivit. Det anser krogägaren PG Nilsson som nu uppmanar branschen att delta i en daglig manifestation.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att stöd är på väg.
PREMIUM

Krogägaren PG Nilsson har fått nog. Han är grundare av krogkoncernen Svenska Brasserier, som står bakom till exempel Riche och Teatergrillen, och uppmanar nu hela restaurangbranschen att delta i en daglig manifestation.

Varje dag klockan 15 ska Restaurangsverige väsnas med grytor och kastruller – tills regeringen lyssnar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Konflikthotet mot privatvården avblåst

Kommunal och Vårdföretagarna tackar ja till medlarbud. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Det blir ingen konflikt i den privata vården. Båda parter, LO-facket Kommunal och Almega Vårdföretagarna, har tackat ja till medlarnas bud.
Men hur avtalet ser ut är uppenbart väldigt känsligt.
PREMIUM

Inför beskedet att parterna säger ja till medlarbudet vilade ett konflikthot över den privata vården. Först ett varsel om anställnings- och övertidsblockad som skulle ha brutit ut på fredag, och om en vecka skulle en strejk bryta ut mot bland annat ett antal privata äldreboenden.

Nu blir det inte så. Konflikten har handlat om att Kommunal velat ha lika höga lönepåslag som man fått i den offentliga vården, men där arbetsgivarparten velat ha en finansieringslösning på plats för de extra lönekostnaderna till yrkesutbildade och ändå hålla överenskommelsen inom det så kallade märket, industrins lönenormering, på 5,4 procent på 29 månader.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL