Annons

Golden Globe-organisation vann mot journalist

Publicerad 25 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Hollywood Foreign Press Association arrangerar Golden Globe-galan. Nu har organisationen vunnit ett stämningsmål gentemot den norska journalisten Kjersti Flaa, som två gånger nekats medlemskap. Arkivbild.
Hollywood Foreign Press Association arrangerar Golden Globe-galan. Nu har organisationen vunnit ett stämningsmål gentemot den norska journalisten Kjersti Flaa, som två gånger nekats medlemskap. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) går segrande ur konflikten med den norska journalisten Kjersti Flaa. En federal domare har avslagit Flaas stämningsansökan gentemot HFPA, skriver Variety.

Det var i augusti som Flaa stämde organisationen, som är främst känd arrangören bakom den prestigefyllda amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Awards. HFPA:s medlemmar består av internationella journalister från ett 50-tal länder, alla med bas i USA.

Annons

Flaa, som rapporterar för flera av Norges större medier, har nekats medlemskap två gånger och menar att HFPA har kartelliknande drag och medvetet stänger ute konkurrerande kollegor.

"Kvalificerade medlemsansökningar nekas i princip alltid, för att majoriteten av medlemmarna är ovilliga att dela med sig av de enorma ekonomiska fördelar de får som medlemmar", stod det i stämningsansökan där det också ges exempel på medlemsförmåner som lyxiga resor till filmfestivaler där man uppvaktas och skäms bort av filmbolagen.

Den som ansöker om medlemskap i HFPA måste stöttas av två befintliga medlemmar. Dessa medlemmar har också vetorätt, och kan därmed avslå alla nya ansökningar. I domslutet konstateras att HFPA har rätt att utforma sina antagningskriterier som de själva vill.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons