Utrikes

EU längtar efter Biden

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är hoppfull inför Joe Bidens tillträde som president i USA. Arkivfoto.
Foto: Olivier Hoslet/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Vi har en vän i Vita huset, jublar EU-ledningen – även om det fortfarande återstår några timmar innan Joe Biden tar över som ny president i USA.

I Bryssel är ändå förhoppningarna stora inför den nya administrationens tillträde i Washington.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Febril kamp för instängda i gruva – en död

Räddningsarbetare vid gruvan i Qixia i kinesiska Shandongprovinsen.
Foto: Wang Kai/Nya Kina/AP/TT
Utrikes
Utrikes Instängda en halv kilometer under jord – med sakta stigande vattennivåer.
Sedan tio dagar tillbaka är det ödet för de kinesiska gruvarbetare som stängdes in efter ett förödande ras.

Raset ägde rum i en guldgruva i Shandongprovinsen i den östra delen av landet – och kampen att få ut överlevare pågår med oförminskad styrka. Tiden att få upp instängda gruvarbetare är nu knapp, eftersom vattennivån sakta men säkert stiger i schakten.

Under onsdagen bekräftades en man omkommen i olyckan. Raset, som skedde den 10 januari, drog med sig 20 gruvarbetare. Hopp finns ännu om att hitta de övriga vid liv.

Handskriven lapp

I söndags fick räddningsarbetarna ett första livstecken från gruvarbetarna. Då firades en handskriven lapp upp med en metallvajer som skickats ned av manskapet på markytan. På lappen vädjade elva av männen om mat och mediciner.

De elva befinner sig i ett hålrum 540 meter under jord, och ytterligare en ensam person har lokaliserats cirka 100 meter längre ned. Läget för den ensamme mannen befaras vara särskilt allvarligt eftersom han tros befinna sig i en del av gruvan där vattennivån stiger som snabbast.

En av de elva män som kontaktades avled under onsdagen till följd av skallskador han ådragit sig i raset.

Kritiskt för två

Enligt de kinesiska medier som närvarar vid räddningsarbetet är tillståndet kritiskt för ytterligare två av männen, medan de övriga mår efter omständigheterna bra.

Var de övriga gruvarbetarna som drogs med i raset befinner sig är oklart.

I försöken att undsätta männen har flera tunnlar grävts, bland annat två för att forsla ner förnödenheter och två för att pumpa ut det stigande vattnet.

Tidigare breddades ett redan befintligt kommunikationsschakt i förhoppningen att gruvarbetarna kunde ta sig upp därigenom. Denna plan har nu övergetts på grund av vattenmassorna i schaktet.

Gruvolyckor förekommer ofta i Kina, bland annat på grund av bristande efterlevnad av arbetsmiljöregler.

Utrikes

Kinasanktioner mot Trumps regeringsmedlemmar

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying berättar om sanktioner mot bland andra USA:s före detta utrikesminister Mike Pompeo.
Foto: Liu Zheng/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina utfärdar sanktioner mot ett flera medlemmar i före detta president Donald Trumps regering, bland dem tidigare utrikesministern Mike Pompeo.

Anledningen är att de utpekade har kränkt Kinas "suveränitet", meddelar Kinas utrikesdepartement. Anledningen är bland annat att de enligt departementet har visat fördomar och hat gentemot Kina.

Utpekade är, förutom Pompeo, bland andra Robert O'Brien, tidigare vice utrikesminister för östra Asienfrågor, före detta FN-ambassadören Kelly Craft samt de av Trump avskedade rådgivarna Stephen Bannon och John Bolton. Sammanlagt 28 personer pekas ut.

Beskedet kom samtidigt som Joe Biden svors in som president.

Utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying sade på ett pressmöte att USA:s anklagelser om folkmord på den kinesiska minoriteteten uigurer var "rent strunt", och Hua kallade Pompeo för en "undergångsclown".

Utrikes

"Biden sade det som amerikaner behövde höra"

USA:s nye president Joe Biden.
Foto: Kevin Dietsch/AP/TT
Utrikes
Utrikes En vädjan om enighet, en uppmaning till var och en att lyssna på "de bättre änglarna" – men också skarpa varningar om de kriser landet står inför.
– President Bidens tal innehöll vad amerikanerna behövde höra, säger statsvetaren Rob Speel.

– Biden har aldrig varit känd som en dynamisk talare men budskapet om enighet och ett styre för alla var välkommet här.

Stående i solen på Kapitoliums trappa slog den nye presidenten an en hoppfull ton i sitt installationstal. Tidigt sträckte han ut handen till de 74 miljoner väljare som röstade på Donald Trump.

– Jag lovar att jag kommer att kämpa lika hårt för dem som inte stödde mig som för dem som gjorde det.

Det 21 minuter långa talet stod i bjärt kontrast mot det dystopiska anförande som republikanen Donald Trump höll för fyra år sedan, då han talade om "blodbad" i amerikanska städer.

Joe Biden radade förvisso upp ett stort antal kriser som USA måste hantera – från coronaviruset till rasism, vit makt-grupper, klimatkrisen och attacker på sanning och demokrati – men budskapet var ändå positivt. Nu ska "nästa stora kapitel" i USA:s historia skrivas, sade presidenten.

– Om vi enas och jobbar tillsammans garanterar jag att vi inte misslyckas.

Hot från vit maktgrupper?

Att samförstånd var det övergripande temat var väntat, det är inte ovanligt i ett installationstal. Men Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, förvånades över att Biden så tydligt lyfte fram vit makt-rörelserna och deras ideologi som en allvarlig fara.

– Han bröt ny mark när han ställde hotet från dem vid sidan av kriser som pandemin, ekonomin och klimatet, säger Galdieri till TT.

Men så finns det också kopplingar mellan sådana rörelser och den grupp ilskna Trumpanhängare som för två veckor sedan stormade in i kongressen. På sätt och vis var det svindlande att Joe Biden stod på nästan exakt den plats där folkmassan dundrade in och förklarade att "demokratin segrat".

Högt betyg

Rob Speel, som är verksam vid Pennsylvania State University, berättar att flera av hans bekanta reagerade emotionellt på just detta, och på de patriotiska sånger som framfördes, i ljuset av den dödliga kongressattacken.

Både Speel och Galdieri ger Biden ett högt betyg för installationstalet, A- respektive B+.

– Men det beror till stor del på att det utgör en kontrast till allt det märkliga folk fått utstå de senaste åren: en pandemi utan ledarskap, anklagelser om valfusk och uppvigling, säger Galdieri.

"Förste tröstare"

Biden presenterade inga tidigare okända politiska initiativ men det framgick tydligt att kampen mot coronaviruset, jobbskapande, klimatet och insatser mot rasism kommer att prioriteras av den nuvarande regeringen. Biden, som själv förlorat två av sina barn, visade också att han kommer att ta uppgiften som "förste tröstare" i sitt hårt pandemidrabbade hemland på allvar.

– Över 400 000 människor har dött i covid-19 här och det är många som sörjer. Att vi nu har en president som är villig att prata om det är bra, både för landet och för honom, säger Galdieri.

Tina Magnergård Bjers/TT

Kapitolium under installationen av president Joe Biden.
Kapitolium under installationen av president Joe Biden.
Foto: Kevin Dietsch/AP/TT

FAKTA

Fakta: President Joe Biden

Demokraten Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.

Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Utsågs i augusti 2020 formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år – som han vann. Bidens vicepresident är Kamala Harris, tidigare Kaliforniensenator och åklagare.

Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Bidens personliga erfarenheter av sorg har framhölls under valrörelsen, eftersom många i det pandemidrabbade USA sörjer anhöriga.

Utrikes

Joe Biden – formad av erfarenhet och sorg

USA:s 46:e president Joe Biden.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han har flera gånger försökt – och misslyckats – med att bli president. Men nu har Joe Biden, som har en lång politisk karriär bakom sig och ett privatliv kantat av tragedier, till slut blivit USA:s president.

En förlegad mittenpolitiker – eller en man som med sin långa politiska erfarenhet kan ena ett polariserat USA? 78-årige Joe Biden har anklagats för att vara sömnig och oinspirerad men också hyllats för att vara stabil och "en man av folket".

– De flesta beskriver honom som en hedersknyffel, en känslomässig och samförståndsinriktad person, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, till TT.

Till skillnad från sin rival, republikanen Donald Trump, som gick direkt från affärsman till president, har Joe Biden sakta men säkert jobbat sig uppåt inom politiken.

Demokraten lyfter gärna fram sina arbetarklassrötter och en uppväxt under enkla förhållanden i Scranton i Pennsylvania i det så kallade rostbältet. Men han bodde bara där tills han var tio år, sedan fick pappan jobb som bilförsäljare i Wilmington i Delaware.

I dag är mannen som gärna kallas "medelklass-Joe" miljonär många gånger om.

Ung senator

Biden gick i katolska skolor och har examen i juridik. Han jobbade några år på advokatbyrå innan han bytte bana. 1972 blev han som en av de yngsta någonsin vald till senator i Delaware, några dagar före sin 30-årsdag. Det blev starten på nästan fyra årtionden i Kapitolium i Washington DC, där kongressen har sitt säte och där Biden ägnade sig åt frågor om nedrustning, rättsväsende, klimat och energi.

Men firandet blev kortvarigt. Den 18 december, en månad efter det att Biden blivit vald, tog hans fru Neilia med sig barnen Naomi, Beau och Hunter för att köpa en julgran. Neilia och Naomi kom aldrig hem igen. De omkom i en bilolycka och sönerna skadades svårt.

Ingenting skulle någonsin bli detsamma. Över en natt förvandlades Biden till en politiker vars karriär för alltid skulle vara rotad i tragedi.

Den unge senatorn svors in vid sönernas sjukhussängar. De tillfrisknade och åren efter sågs Biden i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan från Washington DC till Wilmington för att natta sina barn. Han fick smeknamnet "Amtrack Joe" och blev något av en förespråkare för tågtrafik.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Jacobs och fick dottern Ashley. 1988 var han själv nära att dö av ett åderbråck i hjärnan.

1987 gjorde han sin första satsning för att ta sig till Vita huset i valet ett år senare, en kampanj som blev ett magplask då det visade sig att han plagierat ett tal av en brittisk politiker. 2007/2008 gjorde han ytterligare ett försök att bli president, men slutade i stället som Barack Obamas vicepresident i åtta år.

Beau Biden följde i sin pappas politiska fotspår. Men den stigande stjärnan inom Demokraterna avled på grund av en hjärntumör 2015, 46 år gammal.

Sonens död var ännu ett hårt slag för Biden. Han berättar så ofta om de hjärtskärande detaljerna i sin historia att de, trots hans uppenbara sorg, också har blivit en del av hans politiska varumärke. Hans förmåga att trösta och lyssna beskrivs ibland som en superkraft.

– Han är bra på att visa medkänsla. Man får en känsla av att han tycker om sina medmänniskor och att han menar allvar när han säger att han ska ena landet och bli alla amerikaners president, säger Henriksson.

Känd för sina grodor

Men Biden är inte bara en tröstande kraft. Han är frispråkig, har gjort sig känd för oöverlagda uttalanden och tycks ofta ovillig att visa ånger.

Biden har under presidentvalkampanjen anklagats för att uttala sig arrogant om svarta väljare och ta deras röst för given. Han tvingades också bemöta anklagelser om sexuella trakasserier från en tidigare anställd, vilket han förnekar. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Hans andra son Hunter Biden har också hamnat i storpolitikens centrum med anledning av sitt tidigare välbetalda styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag. Trump pressade Ukraina att utreda Bidens affärer i landet, vilket ledde till att Trump ställdes inför riksrätt men friades.

När Biden installerade i Washington DC vid lunchtid lokal tid på onsdagen blev han den äldste presidenten hittills i USA.

– Han är inte den Biden som han var för 20–30 år sedan. Han är inte ung och det märks, säger Karin Henriksson.

Men han har förberett sig noga för presidentskapet och är redo att sätta i gång.

Sofia Eriksson/TT

Joe Biden med sönerna Joseph 'Beau' Biden (till vänster) och Hunter Biden (till höger). Till vänster om dem framlidna hustrun Neilia Biden, som omkom i en bilolycka 1972.
Joe Biden med sönerna Joseph "Beau" Biden (till vänster) och Hunter Biden (till höger). Till vänster om dem framlidna hustrun Neilia Biden, som omkom i en bilolycka 1972.
Foto: AP/TT
Joe Biden meddelar att han drar sig ur som presidentkandidat 1987 sedan det framkommit att han plagierat ett tal. Arkivbild.
Joe Biden meddelar att han drar sig ur som presidentkandidat 1987 sedan det framkommit att han plagierat ett tal. Arkivbild.
Foto: Ron Edmonds/AP/TT

FAKTA

Fakta: Joe Biden

Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.

Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Utsågs i augusti förra året formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år.

En profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund.

Trots sin frispråkighet har Biden gjort förhållandevis tama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Utrikes

Joe Bidens tal – ord för ord

USA:s president Joe Biden.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Joe Biden har avlagt eden som USA:s 46:e president. Här är hela installationstalet.

Chefsdomare Roberts, vicepresident Harris, talman Pelosi, ledare Schumer, ledare McConnell, vicepresident Pence, mina ärade gäster, mina landsmän.

Detta är Amerikas dag. Detta är demokratins dag. En dag av historia och hopp, för förnyelse och lösningar i en tid av historisk prövning. Amerika har på nytt satts på prov och Amerika har mött utmaningen.

I dag firar vi inte segern för en kandidat, utan en seger för en sak, demokratins sak. Folket, folkets vilja har hörts och folkets vilja har beaktats.

Vi har på nytt lärt oss att demokratin är värdefull, demokratin är ömtålig. Och i denna stund, mina vänner, har demokratin segrat.

På denna heliga mark, där våld bara för några dagar sedan försökte skaka Kapitoliums grundvalar, samlas vi som en nation, under Gud, odelbar, för att genomföra detta fredliga maktskifte, som vi har gjort i mer än två århundraden.

Vi ser framåt på vårt unika amerikanska sätt, otåligt, djärvt, optimistiskt, och siktar på en nation som vi vet att vi kan vara och måste vara.

Jag tackar mina föregångare från båda partier för deras närvaro här i dag. Jag tackar dem från djupet av mitt hjärta. Och jag känner motståndskraften i vår författning, och styrkan, styrkan i vår nation – detsamma gör president Carter som jag talade med i går kväll och som inte kan vara med oss här i dag, men som vi hyllar för hans livsgärning.

Jag har just svurit den heliga ed som var och en av dessa patrioter har erlagt. Den ed som först svors av George Washington. Men den Amerikanska berättelsen är inte avhängig någon av oss, inte några av oss utan av oss alla. Av oss – folket som strävar efter en mer perfekt union.

Det är här en stor nation. Vi är ett bra folk. Och genom århundradenas stormar och vedermödor, genom krig och fred, har vi kommit så långt, men vi har fortfarande långt att gå.

Vi kommer att driva på, med fart och brådska, för vi har mycket att göra i denna vinter av faror och tydliga möjligheter. Mycket att reparera, mycket att återställa, mycket att läka. Mycket att bygga och mycket att vinna.

Få personer i vårt lands historia har satts på så svåra prov eller upplevt tiderna så utmanande och svåra som de tider vi nu genomlider. Ett århundradets virus som tyst plågar landet. Det har tagit lika många liv på ett år som Amerika förlorade i andra världskriget.

Miljoner jobb har gått förlorade. Hundratusentals företag har gått omkull, Ett rop på rasbetingad rättvisa efter runt 400 år berör oss. Drömmen om rättvisa för alla ska inte längre skjutas upp.

Ett nödrop om överlevnad kommer från själva planeten, en bön som inte kan vara mer desperat eller mer tydlig. Och nu en växande politisk extremism, vit makt-rörelse och inhemsk terrorism som vi måste stå upp mot och som vi kommer att besegra.

Att övervinna dessa utmaningar, att återställa själen och säkra framtiden för Amerika kräver så mycket mer än ord, Det kräver det mest svårfångade av allt i en demokrati: Enighet, enighet.

En annan januari, nyårsdagen 1863, undertecknade Abraham Lincoln Frigörelsedeklarationen. När han satte pennan till papperet sade presidenten, och jag citerar: "Om mitt namn skrivs in i historien ska det vara för denna deklaration, och hela min själ som jag lagt ner på den". Min hela själ ligger i den. I dag, denna januaridag, ligger hela min själ i detta. Att samla Amerika, att ena vårt folk, ena vår nation.

Och jag ber varje amerikan att förenas med mig för den saken.

Att enas för att bekämpa de fiender vi står inför: Ilska, avståndstagande och hat, extremism, laglöshet, våld, sjukdom, arbetslöshet och hopplöshet. Med enighet kan vi göra stordåd, viktiga saker. Vi kan rätta till felaktigheter. Vi kan få människor i arbete. Vi kan undervisa våra barn i trygga skolor. Vi kan besegra det dödliga viruset. Vi kan belöna arbete och återuppbygga medelklassen och säkra sjukvård för alla. Vi kan skapa rättvisa mellan etniska grupper och vi kan åter göra Amerika till ledande kraft för det goda i världen.

Jag vet att tal om enighet kan låta som fåniga fantasier i dessa dagar. Jag vet att de krafter som splittrar oss är djupa och verkliga. Men jag vet också att de inte är nya. Vår historia är en ständig kamp mellan det amerikanska idealet att vi alla skapades jämlika och den hårda, fula verklighet med rasism, nativism, rädsla, demonisering som länge har slitit oss isär.

Striden är ständigt återkommande och segern är aldrig given. Genom inbördeskriget, den stora depressionen, världskrig, 11 september-attackerna. Genom kamp, uppoffringar och motgångar så har våra bättre jag alltid segrat.

I var och en av dessa stunder har tillräckligt många av oss, tillräckligt många, samlats för att föra oss alla framåt. Och det kan vi göra nu. Historien, tro och förnuft kan visa vägen, en väg av enighet. Vi kan se varandra, inte som motståndare utan som grannar. Vi kan behandla varandra med värdighet och respekt.

Vi kan gå samman, sluta skrika och sänka temperaturen. För utan enighet finns inte fred, bara bitterhet och raseri. Inga framsteg, bara utmattande ursinne. Ingen nation, bara ett tillstånd av kaos. Detta är vår historiska stund av kris och utmaning, och samling är vägen framåt. Och vi måste möta det här ögonblicket som Amerikas förenta stater. Om vi gör det så garanterar jag att vi inte ska misslyckas. Vi har aldrig, aldrig någonsin misslyckats i Amerika när vi har agerat tillsammans.

Och i dag, vid den här tidpunkten, på den här platsen, låt oss börja om, alla av oss. Låt oss börja lyssna på varandra igen, höra, höra varandra, träffa varandra, visa respekt för varandra. Politik behöver inte vara en rasande eld som förbränner allt i dess väg.

Varje meningsskiljaktighet måste inte vara en orsak till fullskaligt krig. Och vi måste avvisa den kultur där fakta manipuleras och till och med tillverkas.

Mina landsmän, vi måste vara bättre än så här. Amerika måste vara bättre än så här. Och jag tror att Amerika är så mycket bättre än så här. Se er omkring. Här står vi i skuggan av Kapitolium som jag nämnde tidigare, uppförd under inbördeskriget när själva unionen stod på spel. Vi klarade det. Vi härdade ut. Här står vi och tittar ut över National Mall, där doktor King talade om sin dröm. Här står vi, där för 108 år sedan, vid en annan installation, tusentals demonstranter försökte hindra modiga kvinnor från att marschera för rösträtt. Och i dag noterar vi att den första kvinnan i historien svurits in till presidentämbetet, vicepresident Kamala Harris. Tala inte om för mig att saker inte kan förändras.

Här står vi mitt emot Potomac, mitt emot Arlingtonkyrkogården där hjältar som satsade sin hängivenhet vilar i evig frid. Här står vi bara dagar efter att en vild mobb trodde att de kunde stoppa demokratins arbete genom våld, att driva bort oss från denna heliga mark. Det skedde inte. Det kommer aldrig att ske. Inte i dag. Inte i morgon. Aldrig någonsin, aldrig någonsin!

Till alla som stödde vår kampanj, jag är ödmjuk inför den tilltro ni satt till oss. Till alla som inte stödde oss vill jag säga detta: Lyssna till mig medan vi går vidare. Bedöm mig och mitt hjärta. Om ni fortfarande inte håller med, så är det så. Det är demokrati. Det är Amerika. Rätten till fredlig avvikande mening inom republikens ramverk är kanske vår nations största styrka. Men, hör mig klart och tydligt, åsiktsskillnader måste inte leda till splittring.

Och jag lovar er, jag kommer att vara president för alla amerikaner. Alla Amerikaner.

Och jag lovar att jag kommer att kämpa lika hårt för dem som inte stödde mig som för dem som gjorde det.

För många århundraden sedan skrev sankt Augustinus, ett helgon inom min kyrka, att en människa definieras av föremålen för dess kärlek. Definierad av de vanliga föremålen för dess kärlek. Vilka är de vanliga företeelser som vi amerikaner älskar? Som definierar oss amerikaner? Jag tror att vi vet. Möjligheter. Säkerhet. Frihet. Värdighet. Respekt. Heder. Och ja, sanningen.

De senaste veckorna och månaderna har lärt oss en smärtsam läxa. Det finns sanning och det finns lögner. Lögner som förs fram för makt och vinnings skull. Och var och en av oss har en plikt och ett ansvar, som medborgare, som amerikaner, och i synnerhet som ledare vilka har lovat att följa konstitutionen och skydda vårt land, att försvara sanningen och besegra lögnerna.

Jag förstår att många av mina landsmän ser framtiden an med rädsla och bävan. Jag förstår att de oroar sig för sina jobb. Jag förstår att de, precis som min far, ligger i sängen, stirrar i taket och undrar: Kan jag behålla sjukförsäkringen? Kan jag betala amorteringen?

De tänker på sina familjer. På vad som ska komma. Jag lovar er, jag förstår det. Men svaret är inte att vända sig inåt, att hemfalla åt stridande fraktioner, att misstro dem som inte ser ut som du. Eller inte firar gudstjänst som du gör. Eller inte får sina nyheter från samma källor som du.

Vi måste stoppa detta fientliga krig som ställer röda mot blå. Stad mot land. Konservativa mot liberaler. Vi kan göra det om vi öppnar våra sinnen i stället för att förhärda våra hjärtan. Om vi visar lite tolerans och ödmjukhet. Och om vi är villiga att kliva i den andres skor, som min mamma brukade säga, att bara för ett ögonblick kliva i den andres skor. För det är så med livet. Det finns ingen manual för vad ödet ställer till med. En del dagar, behöver du en hjälpande hand, andra dagar kan du bli manad att sträcka ut en hand.

Det är så det måste vara. Det är det vi gör för varandra. Om om vi gör det, kommer vårt land att bli starkare, mer blomstrande, bättre förberett för framtiden, och vi kan fortfarande vara oense. Mina landsmän, vi kommer att behöva varandra inför det arbete som väntar. Vi behöver all vår kraft för att härda ut under denna mörka vinter.

Vi går in i det som kan vara virusets tuffaste och dödligaste skede. Vi måste sätta politiken åt sidan och till slut möta den här pandemin som en nation. En nation.

Och jag lovar er detta, som Bibeln säger, vi kan uthärda en natt men glädjen kommer på morgonen. Vi ska ta oss igenom det här tillsammans. Tillsammans.

Se här, mina vänner, alla mina kollegor i representanthuset och senaten, vi förstår att hela världen betraktar oss alla i dag. Så, här är mitt budskap till dem bortom våra gränser: Amerika har satts på prov och vi har kommit igenom stärkta. Vi kommer att reparera våra allianser och återigen engagera oss i världen.

Inte för att möta gårdagens utmaningar, utan dagens och morgondagens utmaningar. Och vi kommer att leda inte bara genom exempel på vår makt utan genom makten i vårt goda exempel.

Vi kommer att vara en stark och pålitlig partner för fred, framsteg och säkerhet. Ni vet alla att vi har gått igenom så mycket i det här landet. Och min första handling som president är att be er förena er med mig i en tyst bön för alla dem som vi har förlorat till följd av pandemin under det senaste året, dessa 400 000 amerikaner, mödrar, fäder, makar, hustrur, söner, döttrar, vänner, grannar och kollegor.

Vi hedrar dem genom att bli det folk och det land vi vet att vi kan och bör vara. Så jag ber er, låt oss be en tyst bön för dem som förlorat sina liv och för efterlevande och för vårt land.

Vänner, detta är en prövningens tid. Vi står inför en attack på vår demokrati och på sanningen. Ett härjade virus. Växande klyftor. Systematisk rasism. Klimatkris. Amerikas roll i världen. Var och en av dessa vore tillräckligt för att utmana oss på djupet. Men det faktum att vi ställs inför dem på en gång ställer nationen inför en av de allvarligaste plikterna hittills. Nu sätts vi på prov. Ska vi klara det? Det är tid för djärvhet, för det finns så mycket att göra.

Kommer vi att resa oss inför uppgiften? Kan vi bemästra denna sällsynta och svåra tid? Kommer vi att svara upp mot våra skyldigheter och föra vidare en ny och bättre värld till våra barn?

Jag tror att vi måste. Jag är säker på att du också gör det. Jag tror att vi kommer att göra det. Och när vi gör det kommer vi att skriva det nästa största kapitlet i USA:s historia. En berättelse som kan låta som en sång som betyder mycket för mig. Den kallas Amerikas nationalsång.

Och det finns en vers som sticker ut, åtminstone för mig. Den går så här: "Ett århundrades arbete och böner har fört oss till denna dagen, vad blir vårt arv, vad ska våra barn säga? Låt mig i mitt hjärta få veta när mina dagar är räknade. Amerika, Amerika, jag gav mitt bästa för dig".

Låt oss lägga vårt eget arbete och böner till den pågående berättelsen om vår stora nation. Om vi gör det, när våra dagar är räknade så kommer våra barn och barnbarn att säga om oss: "De gav sitt bästa, de gjorde sin plikt, de helade ett splittrat land".

Mina landsmän, jag avslutar där jag började, med den heliga eden inför Gud och alla er; Jag ger er mitt ord, Jag ska alltid stå vid er sida. Jag ska försvara konstitutionen. Jag ska försvara demokratin, jag ska försvara Amerika. Och jag ger allt, allt jag gör sker i er tjänst, inte med tanke på makt utan på möjligheter. Inte för personlig vinning utan det allmännas bästa.

Tillsammans ska vi skriva Amerikas berättelse om hopp, inte fruktan. Om enighet, inte splittring. Om ljus inte mörker. En berättelse om anständighet och värdighet, kärlek och läkning, storhet och godhet. Låt det bli berättelsen som leder oss. Berättelsen som inspirerar oss och säger till kommande tider att vi svarade på utmaningarna. Vi mötte ögonblicket. Demokrati och hopp, sanning och rättvisa dog inte under vår post, utan frodades. Att Amerika säkrade frihet här hemma och än en gång stod som fyrbåk för världen. Det är vad vi är skyldiga våra föregångare, varandra och kommande generationer.

Så med beslutsamhet tar vi itu med vår tids uppgifter, drivna av tro, drivna av övertygelse och hängivna varandra och landet vi älskar av hela vårt hjärta.

Må Gud välsigne Amerika och må Gud bevara våra soldater. Tack, Amerika.

Översättning: Britt-Marie Seibold/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Utrikes

Bevismaterial raderat i brittiska polisregister

Hundratusentals akter befaras ha raderats hos den brittiska polisen. Arkivbild.
Foto: Michel Spingler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med ett olyckligt tangenttryck raderades hundratusentals akter hos Storbritanniens polis, bland annat brottsregister och bevismaterial för pågående utredningar.
Skandalöst, säger premiärminister Boris Johnson.

Boven bakom dramat tros vara en mjukvara som polisen använde för att ta bort akter från datorer som saknade lagligt stöd att lagra uppgifterna. Programmet tycks ha gått bärsärk och börjat radera hejvilt vilket resulterade i att hundratusentals akter försvann innan felet upptäcktes och kunde åtgärdas.

Missödet, som den brittiska polisens dataenhet tagit på sig ansvaret för, ägde rum den 10 januari.

– Det är givetvis skandalöst att data ska ha försvunnit, för närvarande försöker vi rädda det vi kan av dessa data, sade premiärminister Boris Johnson i ett möte med parlamentet och lade sedan till:

– Det går ännu inte att säga hur många polisärenden som omintetgjorts på grund av det inträffade.

Det är alltså ännu oklart hur omfattande skadan är. Labourpolitikern Keir Starmer har dock citerat en polisutredare som uppskattat att över 400 000 akter samt data med 26 000 dna-prov och 30 000 fingeravtryck försvann.

Utrikes

Dödligt rekord i virusplågat Storbritannien

En skyllt i centrala London uppmanar invånare att hålla sig hemma för att minska smittspridning.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien slog på onsdagen ett dystert rekord då 1 820 nya coviddödsfall registrerades, den högsta dagssiffran sedan pandemin inleddes.

Dödsfallen befaras fortsätta stiga snabbt i dagarna. I Storbritannien vårdas för närvarande drygt 39 000 covidpatienter på sjukhus varav nästan 4 000 får intensivvård.

– Dessa siffror är förfärliga. Förvisso ser det ut som att smittspridningen i stort tycks mattas av, men detta sker inte tillräckligt snabbt och det är uppenbart att vi måste få situationen under kontroll, säger premiärminister Boris Johnson till brittiska Sky News efter att siffrorna presenterats.

För att försöka stoppa smittspridningen befinner sig Storbritannien för närvarande i en tredje nationell nedstängning och endast livsnödvändiga verksamheter tillåts hålla öppet.

Totalt har över 93 000 britter mist livet till följd av smittan och över 3,5 miljoner fall av smittan har registrerats i landet.

Utrikes

Världsledare välkomnar USA:s maktskifte

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hälsar USA:s president Joe Biden att 'Europa är redo för en nystart'. Arkivbild.
Foto: Johanna Geron/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes Illa dold glädje i Iran, fyrverkerier i en indisk by och förhoppningar om ett bättre transatlantiskt samarbete.
Det är några av omvärldens reaktioner på att USA fått en ny president.
"Välkommen tillbaka till Parisavtalet", hälsar Frankrike.

Irans president Hassan Rohani beskriver skiftet som slutet på "en tyranns era" och expresidenten Donald Trump som en person som har orsakat problem för sitt eget folk men också i världen.

Trump har gått hårt mot Iran, dragit sig ur kärnenergiavtalet och återinfört tuffa sanktioner. Rohani uppmanar president Joe Biden att återgå till avtalet och lyfta sanktionerna.

– Bollen är på USA:s planhalva. Om Washington återgår till avtalet kommer vi också att respektera våra åtaganden enligt pakten fullt ut, säger Rohani i ett tal.

Vill stärka allians

Även från Israel kommer positiva reaktioner på Joe Bidens övertag av ämbetet. Men premiärminister Benjamin Netanyahu passar samtidigt på att ge en känga åt ärkefienden Iran.

– Jag ser fram emot att arbeta med dig och att vidare stärka alliansen mellan USA och Israel, att fortsätta sprida fred mellan Israel och arabvärlden och att konfrontera gemensamma utmaningar, där det allra allvarligaste hotet just nu kommer från Iran, sade han i samband med Bidens tillträde.

"Europa är redo"

Från Frankrike kommer varma lyckönskningar och president Emmanuel Macron välkomnar även USA tillbaka till Parisavtalet, som Trump lämnade vid sin tid vid makten.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier beskriver maktskiftet som en "bra dag för demokratin" och säger sig vara "enormt lättad" över att Biden flyttar in i Vita huset.

Natochefen Jens Stoltenberg skriver på Twitter att försvarsalliansen ser fram emot att samarbeta med Biden för att "ytterligare stärka banden" mellan USA och Europa. Ett liknande bud kommer från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som meddelar att "Europa är redo för en nystart".

Påvens bön

Kreml framhåller i sin tur att det är upp till Biden om de spända relationerna mellan Moskva och Washington DC ska förbättras. Talespersonen Dimitrij Peskov säger att Ryssland kommer att följa en gammal tradition av att söka goda relationer med USA.

Ryssland uttrycker också en förhandling om att länderna ska enas om en förlängning av nedrustningsavtalet Nya Start.

Ett i förhållande till Ryssland mycket litet land som hälsar Biden välkommen till presidentposten är mikronationen Vatikanstaten.

– I en tid när djup kris hotar mänskligheten och kräver långsiktigt och gemensamt agerande, ber jag att dina handlingar kommer att vägledas av strävan mot en värld präglad av rättvisa och frihet, säger påve Franciskus.

Indiskt firande

Maktskiftet har också uppmärksammat i Thulasendrapuram, den by i södra Indien från vilken USA:s nyinsvurna vicepresident Kamala Harris släkt härstammar från.

– En lokalpolitiker har hållit en särskild bön och byborna har delat ut sötsaker och tänt smällare sedan i morse, sade butiksägaren G Manikandan, inför installationsceremonin.

Bybor i indiska Thulasendrapuram firade inför det att Kamala Harris svors in som USA:s vicepresident.
Bybor i indiska Thulasendrapuram firade inför det att Kamala Harris svors in som USA:s vicepresident.
Foto: Aijaz Rahi/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL