Annons

Över 350 livstidsstraff för turkiskt kuppförsök

En domstol i Turkiet har dömt över 350 personer till livstids fängelse för inblandning i kuppförsöket 2016, visar rättsliga dokument.
Publicerad 26 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Poliser och militärer på vakt under torsdagen utanför domstolen där rättegången mot de totalt 475 åtalade ägt rum.
Poliser och militärer på vakt under torsdagen utanför domstolen där rättegången mot de totalt 475 åtalade ägt rum.Foto: AP/TT

Över 250 människor dödades den 15 juli det året då en grupp militärer med hjälp av stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar försökte ta makten från president Recep Tayyip Erdogan. Kuppförsöket utgick från en flygbas utanför huvudstaden Ankara där gärningsmännen samtidigt höll generalen Hulusi Akar, som nu är försvarsminister, och andra högt uppsatta militärer som gisslan.

Totalt har 475 personer stått åtalade under den aktuella rättegången, som är den mest uppmärksammade av ett flertal domstolsprövningar mot tusentals misstänkta.

Annons

Bland de livstidsdömda finns många tidigare stridspiloter och militära befälhavare. Men även fyra civilpersoner med kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som Ankara påstår låg bakom den misslyckade statskuppen. Gülen, som lever i exil i USA, har nekat till anklagelserna.

Några av de åtalade fick många livstidsstraff som påföljd, utan rätt till benådning.

Turkiska myndigheter har efter kuppförsöket frihetsberövat närmare 300 000 personer anklagade för kopplingar till Gülen. Dessutom har omkring 150 000 offentliganställda sparkats på samma grunder.

En rad utländska regeringar och internationella organisationer har riktat skarp kritik Turkiets hantering av efterspelet till kuppförsöket.

Fakta: Kuppförsöket

Fakta: Kuppförsöket

Den 15 juli 2016 kommer sannolikt att skrivas in i historieböckerna som en av de mest avgörande dagarna i Turkiet i modern tid. Den kvällen inledde delar av armén och flygvapnet ett försök att störta regeringen. Kuppen slogs ned inom ett dygn, men har fått enorma effekter i samhället. President Recep Tayyip Erdogan har stärkt sin makt, hundratusentals människor har frihetsberövats och tiotusentals fått sparken från sitt arbete.

Över 250 människor dödades under kuppförsöket och många fler skadades. Många var civila som hamnade i korselden mellan upprorsmakare och lojala säkerhetsstyrkor.

Den turkiska regeringen slog genast fast att predikanten Fethullah Gülen och hans lösa nätverk av militärer, journalister, jurister, lärare och akademiker låg bakom kuppförsöket. Undantagstillstånd utlystes och Erdogan inledde omfattande utrensningar av sina meningsmotståndare, av allt att döma inte bara sådana som haft med kuppförsöket att göra.

Exakt hur kuppen planerades och vilka som stod bakom den är fortfarande oklart. Gülen nekar till inblandning.

Källa: Landguiden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons