Annons

Åklagare kritisk till polisens kampanjfilm

I en kampanjfilm från polisen på Instagram skildras hur en rånmisstänkt man grips i sitt eget hem. Mannen hävdar att han ofrivilligt medverkat i polisens realityserie och att många kunnat identifiera honom.
Publicerad 27 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Åklagare Anna Broomé är "överrumplad och överraskad". Hon visste inte att den förundersökning hon leder skildras i polisens kampanjfilm. Arkivbild.
Åklagare Anna Broomé är "överrumplad och överraskad". Hon visste inte att den förundersökning hon leder skildras i polisens kampanjfilm. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bilderna på mannen och de barn som fanns i lägenheten vid gripandet har gjorts suddiga, men filmen visar samtidigt hur det ser ut på gården utanför, i trapphuset och inne i bostaden.

– Enligt min klient är det jättemånga som har identifierat honom, säger försvarsadvokat Jerry Trege till Sveriges radio.

Annons

Enligt advokaten uppfattade hans klient att han blev filmad vid gripandet, men han ska inte ha fått veta vad filmen skulle användas till.

Rånutredningen är fortfarande pågående och åklagare Anna Broomé, som leder förundersökningen, säger att hon känner sig "överrumplad och överraskad".

– Jag kommer så klart kräva en förklaring till hur man kan göra på detta sättet utan att ta kontakt med förundersökningsledaren, säger hon till radion.

Filmklippet har avpublicerats. Polisens presschef Per Ek säger till radion att man ska undersöka om uppgifter som borde skyddas av förundersökningssekretess finns med i filmen, men han understryker att det fortfarande är oklart om det är så.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons