GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tysk politiker polisskyddas efter viruspåbud

En politiker i ett av Tysklands värst coviddrabbade områden får särskilt skydd från polisen då han tagit emot mängder av hot.
Publicerad 27 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Myndigheternas restriktioner väcker ilskna reaktioner i Tyskland. Här står en demonstrant framför poliser vid en demonstration i Berlin förra veckan. Arkivbild.
Myndigheternas restriktioner väcker ilskna reaktioner i Tyskland. Här står en demonstrant framför poliser vid en demonstration i Berlin förra veckan. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Thomas Müller är lokalpolitiker i Hildburghausen, där det införts strikta smittskyddsåtgärder då virussmittan spridits som värst där den senaste veckan. Antalet fall i orten har överstigit 600 per 100 000 invånare.

Extrabevakningen av Müller infördes i torsdags sedan hot och hat spreds i sociala medier, sannolikt till följd av de nya påbuden, uppger polisen.

De nya reglerna infördes på onsdagen och innebär att skolor och förskolor hålls stängda och att invånarna endast får gå utomhus i särskilda fall, som för att handla. Samma kväll gick omkring 400 personer ut och demonstrerade på gatorna. Bland dem fanns företrädare för ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland samt högerextremister, enligt nyhetsbyrån DPA.

På torsdagen larmades polisen om uppståndelse vid ett testcentrum i orten, sedan det förekommit uppmaningar i sociala medier om att blockera dess ingång.

Hildburghausen har omkring 12 000 invånare och ligger i förbundslandet Thüringen i centrala Tyskland. Virusrestriktioner har väckt starka reaktioner på flera håll i landet de senaste veckorna. I huvudstaden Berlin demonstrerade omkring 10 000 personer förra veckan, varpå det uppstod drabbningar med poliser och fler än 300 personer greps.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.