Brå ska kartlägga etnicitet i samband med personrån. Det är välkommet, av flera skäl. Först och främst för att ökad kunskap alltid är bra. För att förstå fenomenet behöver vi veta så mycket som möjligt om vem som rånar och vem som rånas. Om en etnicitet är överrepresenterad kan man titta på vad som finns som gemensam nämnare mellan dessa gärningsmän. Brå påpekar att debatten har varit infekterad med många teorier och påståenden som saknat faktaunderlag. Om man tar fram underlag slipper folk komma med mer eller mindre välgrundade gissningar.
Det lär vara så att gärningsmännen i hög utsträckning kommer från socioekonomiskt utsatta områden, eftersom fattigdom och hopplöshetskänslor gör det mer sannolikt att du blir kriminell. Om du kommer från en välbärgad bakgrund och har goda utsikter på arbetsmarknaden är det mindre lockande att bli till exempel gängkriminell. Att man beskyller utlandsfödda för brott handlar i vissa fall om att man vill att det ska vara så eftersom man ogillar invandring och bortser från att den gemensamma nämnaren är ekonomisk och social utsatthet, till exempel om man inte kommer ut på arbetsmarknaden.
Skulle Brås granskning visa att det finns andra mönster, som att en etnisk grupp är överrepresenterad bland gärningsmän eller offer är det bra att veta, eftersom man kan fråga sig varför. Varken Brå eller någon annan som vill delta i samhällsdebatten behöver slösa tid på gissningar. Om en etnicitet är överrepresenterad i en viss typ av brott kan man forska kring vilka mekanismer som ligger bakom och fundera på vad som kan göras för att bryta mönstret. Maria von Bredow från Brå varnar för att det kan bli missvisande, eftersom anmälningsbenägenheten är olika i olika delar av samhället, liksom risken för att misstänkas för brott. Att kartlägga etnicitet är ändå en början på processen att försöka förstå vem som begår brott och varför. Förmodligen borde Brå kartlägga även andra brottstyper.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN