Annons

Hundens dvärgbandmask påvisad hos varg

Publicerad 28 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Två fynd av hundens dvärgbandmask har gjorts i obducerade vargar. Arkivbild.
Två fynd av hundens dvärgbandmask har gjorts i obducerade vargar. Arkivbild.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Två fall av hundens dvärgbandmask har upptäckts hos varg i Sverige. Det är första gången som parasiten hittats hos vilda vargar här, trots att den förekommit länge i landet, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Totalt undersöktes 116 vargträckprover i studien.

Annons

Båda de vargar som var positiva var födda i Sverige, en hane född i Amungereviret 2007, samt hanens avkomma, en tik född i Tenskogsreviret 2011.

De sköts i skyddsjakt redan 2012, men deras prover sparades i SVA:s biobank och har nu kunnat analyseras med hjälp av en ny metod.

"Resultaten stödjer att parasiten fortsatt förekommer i landet, men till synes i låg omfattning", säger Erik Ågren, chef för viltsektionen vid SVA, i ett pressmeddelande.

Det finns två typer av dvärgbandmask, hundens och rävens. Djuren blir inte sjuka men i deras avföring finns maskägg som kan smitta människor och orsaka en infektion. Sjukdomen är mycket sällsynt i Sverige.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons