Annons

Massakerns offer blev brickor i ett maktspel

I ett dike vid vägkanten ligger döda kroppar och ruttnar i den gassande solen, märkta av ohyggligt våld.
Offren har slaktats som djur, med knivar, macheter och skjutvapen.
Frågan är av vem.
Publicerad 28 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En man står vid ett dike i utkanten av Mai-Kadra i norra Etiopien, där döda kroppar ligger i väntan på att begravas.
En man står vid ett dike i utkanten av Mai-Kadra i norra Etiopien, där döda kroppar ligger i väntan på att begravas.Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT

Bland de nygrävda gravarna ligger sprejburkar med citrondoft som ska dölja stanken av lik.

Drygt två veckor har gått sedan hundratals personer mördades i en massaker som FN beskriver som ett krigsbrott, förutsatt att någon av de stridande parterna ligger bakom. Begravningen av alla offer har dragit ut på tiden, och nyhetsbyrån AFP:s reporter i staden Mai-Kadra i norra Etiopien vittnar om gräsliga scener med tiotals döda människor kastade på hög.

Annons

Så vem var det som höll i vapnen? Frågan har blivit en del i ett maktspel.

Brist på information

Sedan inbördeskriget i den upproriska regionen Tigray i norra Etiopien bröt ut i början av november har premiärminister Abiy Ahmeds budskap till omvärlden varit tydligt: Håll er borta. Med tillträdesförbud för utländska observatörer och få journalister och hjälparbetare på plats är det svårt för medier och människorättsorganisationer att skildra vad som händer på marken då regeringsstyrkor avancerar in i Tigray för att kämpa ned soldater från Tigreanska folkets befrielserörelse (TPLF).

Blockerade telefonlinjer och internetuppkopplingar har ytterligare bidragit till bristen på pålitlig information. I vakuumet har vitt skilda berättelser tagit form om vad som egentligen hände i Mai-Kadra natten mellan den 9 och 10 november.

"Definitivt en massaker"

– Det rör sig definitivt om en massaker. Vi har fått rapporter om att folk, främst män, slagits eller knivhuggits ihjäl under loppet av flera timmar, säger Laetitia Bader, ansvarig för Afrikas horn på Human Rights Watch (HRW).

Etiopiens människorättskommission (EHRC), med band till regeringen, har besökt staden, och anklagar i sin rapport en tigreansk ungdomsmilis för att ha utfört massmordet i maskopi med den lokala polisen. Enligt kommissionen dödades så många som 600 personer.

En rad vittnen som Amnesty International har pratat med talar om tigreanska styrkor lojala mot TPLF, som ska ha dödat amharer i staden. Rapporten blev snabbt upplockad av regeringen, som använt massakern som en del i att rättfärdiga offensiven i Tigray.

Annan bild

I flyktinglägren i Sudan är bilden en helt annan. Där vittnar tigreanska flyktingar som flytt Mai-Kadra om hur regeringstrogna styrkor gått till attack.

– Etiopiska soldater och amharamiliser kom till staden och öppnade eld, i luften och mot människor, säger den 29-årige jordbrukaren Marsem Gadi, som nu befinner sig i läget Um Raquba i östra Sudan, till AFP.

– Jag såg civilklädda män attackera folk med knivar och yxor. På gatan låg döda kroppar, fortsätter han.

I Mai-Kadra vittnar amharer i stället om hur deras tigreanska grannar vänt sig mot dem då striderna kom närmare.

Annons

– Milismän och poliser attackerade oss med skjutvapen, och civila med macheter. Hela staden är inblandad, säger den 23-årige drängen Misganaw Gebeyo, som ligger i en sjukhussäng med bandagerat huvud.

Halshögg hans vän

Han beskriver för AFP hur han gömde sig i sitt hem, och tvingades bevittna hur mördarna högg huvudet av hans vän med en machete. Till sist hittade de även honom. Trots svåra skärsår överlevde han.

– De ville utrota amharerna, säger han.

På Human Rights Watch är man än så länge försiktig med att slå fast skuldfrågan, men konstaterar att förövarna troligen tillhörde en lokal milis.

– Det måste till en oberoende internationell utredning av vad som hänt. Det här är inte första fallet av våld mellan olika etniska grupper, säger Laetitia Bader.

Kan förvärras

De synbart motstridiga vittnesmålen från amharer och tigreaner kan båda vara sanna, enligt Amnestys utredare Fisseha Tekle. Mycket tyder på att massakern var en i en rad av etniskt motiverade attacker och motattacker, och människorättsgruppen varnar nu för att situationen i konfliktområdet kan förvärras ytterligare.

– Vi har inte hela bilden klar för oss, säger han, och tillägger att händelserna i Mai-Kadra mycket väl kan utgöra ett krigsbrott.

Pontus Ahlkvist/TT

Tigreaner i Pretoria i Sydafrika protesterar mot kriget i Tigray.
Tigreaner i Pretoria i Sydafrika protesterar mot kriget i Tigray.Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Fakta: Tigray

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons