Annons

Ovanliga protester mot myndigheterna i Kuba

Omkring 150 personer protesterade vid Kubas kulturdepartement under fredagen till stöd för en grupp konstnärer, en ovanligt stor protest för det kommunistiska landet.
Publicerad 28 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Protester utanför Kubas kulturdepartement.
Protester utanför Kubas kulturdepartement.Foto: YAMIL LAGE/AFP/TT

Demonstranterna krävde dialog kring begränsningarna för yttrandefriheten i landet efter ett tillslag mot det regimkritiska konstnärskollektivet Movimiento San Isidro (MSI) tidigare i veckan.

Nederländernas och Tjeckiens regeringar, liksom Amnesty och andra rättighetsgrupper uttryckte på fredagen oro för de mänskliga rättigheterna i Kuba.

Annons

Flera medlemmar i MSI har under de senaste två veckorna hungerstrejkat i protest mot gripandet av en rappare. I torsdags utrymde myndigheterna rörelsens lokaler då man menade att coronaregler inte efterlevdes. Flera personer greps för att senare släppas. MSI hävdar att myndigheterna använde covid-19 som en förevändning för att tvinga dem att avsluta sin protest.

– Sättet som de behandlas på har oroat oss länge, liksom att vår egen frihet hotas, säger Yunior Garcia, skådespelare och arrangör till fredagens protest.

– Men det som hände i går (torsdag) var droppen som fick bägaren att rinna över, fortsätter han.

Movimiento San Isidro bildades 2018 som en protest mot ökad censur inom kultursektorn, rörelsen är uppkallad efter ett kvarter i de gamla delarna av Havanna där man håller till. Flera av rörelsens medlemmar har gripits vi flera tillfällen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons