Annons

Svensk succé – Skottheim tog första pallplatsen

Tre svenskor topp-5. Det blev svensk succé i skidskyttepremiären där Johanna Skottheim tog karriärens första pallplats när hon slutade trea i Kontiolax.
Strax bakom sig hade hon Elvira Öberg och Linn Persson som blev fyra och femma.
– Att det skulle komma nu, det hade jag inte på känn, säger Skottheim efter tredjeplatsen.
Publicerad 28 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Johanna Skottheim tog karriärens första pallpalts när hon slutade trea i skidskyttepremiären i Kontiolax.
Johanna Skottheim tog karriärens första pallpalts när hon slutade trea i skidskyttepremiären i Kontiolax.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter två bom försvann chanserna på en pallplats för det på förhand största svenskhoppet Hanna Öberg. Skidskyttestjärnan blev till slut sjua efter en bra avslutning i distansloppet som inledde världscupsäsongen.

Men även om inte Öberg nådde hela vägen fram blev det blev stor svensk succé ändå. De svenska förhoppningarna flyttades först till Linn Persson som efter fyra nollor åkte i mål i en tidig ledning.

Annons

Från målfållan fick Persson se hur Denise Herrmann tog över ledningen – och sedan hur italienska storstjärnan Dorothea Wierer klev förbi tyskan.

"Lite stressad"

Därefter återstod två möjliga hot mot Perssons tredjeplats – och det var från två svenskor. Johanna Skottheim var felfri efter tre skjutningar och dessutom utmanade Elvira Öberg, efter en bom och ursnabb åkning.

Det blev en oerhört spännande avslutning där Elvira Öberg först petade ner Persson – och sedan själv blev nerpetad av Skottheim som imponerade mest av alla. Med pressen på sig satte hon även alla skott i det avslutande skyttet.

– När jag åkte mitt fjärde varv blev jag lite stressad, men när jag kom in till vallen försökte jag tänka "det finns ingenstans jag hellre hade varit än att få stå här och skjuta för fyra nollor", säger Skottheim till TT.

Skottheim tog därmed karriärens första pallplats – tio sekunder före fyra Elvira Öberg som också hon stod för sitt främsta resultat i karriären, och ytterligare två före Linn Persson på femte plats.

– Det var jättehäftigt. Jag ville ju toppa fjärdeplatsen från förra året när jag hade en riktigt bra dag, men att det skulle komma redan första dagen... Nej, det hade jag inte på känn, säger Skottheim.

Imponerande svensk insats

Den svenska insatsen är därmed en av de bästa någonsin – med totalt fem åkare (Mona Brorsson blev elva efter en bom) topp-11.

– Det är fantastiskt, man kan inte säga någonting annat. Skyttet håller sådan hög nivå i dag, och skidåkningen med. Vi är ett bra lag, säger Skottheim.

Premiärhelgen i Kontiolax fortsätter med sprinttävlingar under söndagen – något som vanligtvis brukar passa Skottheim bättre än distans.

– Jag ska försöka njuta ett tag till faktiskt. Sedan hoppas jag egentligen att jag får sova bra i natt, jag brukar ha lite sömnproblem när jag presterar bra, och att jag kan flyta vidare på det här glädjeruset.

Annons

Marie Carlsson/TT

De svenska damerna stod för en imponerande laginsats i skidskyttepremiären med tre åkare topp-5: Linn Persson blev femma, Elvira Öberg fyra och Johanna Skottheim slutade på tredje plats.
De svenska damerna stod för en imponerande laginsats i skidskyttepremiären med tre åkare topp-5: Linn Persson blev femma, Elvira Öberg fyra och Johanna Skottheim slutade på tredje plats.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons