Annons

Tiotusentals färre operationer under pandemin

90 000 färre operationer och behandlingar. Det är facit av coronapandemins första våg i Sverige.
Nu kan den ökade smittspridningen göra det svårt att ta igen de uppdämda vårdbehoven.
Publicerad 28 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flest patienter väntade i somras på operation inom ortopedi. Arkivbild.
Flest patienter väntade i somras på operation inom ortopedi. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Specialistvården genomförde drygt 90 000 färre operationer och andra behandlingar inom vårdgarantin under mars till och med augusti i år, jämfört med samma period tidigare år, enligt Socialstyrelsen.

"Det betyder att tre av tio operationer och övriga behandlingar inom specialistvården inte genomfördes", säger Sevim Barbasso Helmers, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Det är också fler patienter som fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar, framförallt när det gäller planerade operationer och behandlingar.

Ortopedi och kirurgi

Flest patienter väntade i augusti inom områdena ortopedi, ögonsjukvård och allmän kirurgi. Inom området öron-näsa-hals har närmare sju av tio patienter väntat i över 90 dagar.

"Varje patient räknas. Utifrån det kan vi konstatera att hälso- och sjukvårdens kapacitet inte har varit tillräcklig för att möta alla patienters vårdbehov under våren och sommaren", säger Sevim Barbasso Helmers.

Även besöken till primärvården, exempelvis vårdcentraler, gick ner kraftigt under våren. Från mars till och med maj minskade antalet besök med i genomsnitt 15 procent. Att minskningen inte är större beror delvis på att de digitala vårdbesöken ökade under perioden.

Risk för mer inställt

I mitten av oktober var operationerna i stort tillbaka på normalnivå. Men det betyder inte att regionerna hinner beta av vårdkön, enligt Socialstyrelsen.

"Smittspridningen har dessutom ökat på nytt och det kan innebära att regionerna ännu en gång behöver ställa om och ställa in planerad vård", säger Sevim Barbasso Helmers.

Alla patienter söker heller inte vård trots att de behöver det, konstaterar hon.

Fakta: Uppdrag från regeringen

Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att följa de uppdämda vårdbehoven som orsakas av covid-19. Myndigheten har därför analyserat hur besök, väntetider, vårdköer, operationer och övriga behandlingar har påverkats sedan pandemin bröt ut i mars.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons