Annons

Bolsonaros kandidater förlorar i lokalval

Brasiliens president Jair Bolosonaro har anledning att förfäras över resultatet i landets lokalval. Den traditionella högern vinner däremot mark.
Publicerad 30 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Coronapandemin påverkat valet i Brasilien. Bilden från en vallokal i Rio de Janeiro.
Coronapandemin påverkat valet i Brasilien. Bilden från en vallokal i Rio de Janeiro.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Brasiliens största städer São Paulo och Rio de Janeiro har båda valt kandidater från den traditionella mitten och högern, framför de alternativ som Bolsonaro gett sitt stöd.

I kontinentens största metropol São Paulo får Bruno Covas bekvämt sitta kvar som borgmästare, medan Eduardo Paes tar över motsvarande post i Rio de Janeiro från Bolsonaro-allierade Marcelo Crivella.

Annons

– (Valets andra omgång) bekräftar vad vi redan såg i den första omgången: en förlust för Bolsonarosidan, säger statsvetaren Leonardo Avritzer vid delstatsuniversitetet i Minas Gerais.

Traditionella högern vinnare

Han får stöd av statsvetarkollegan Flávia Biroli vid Brasílias universitet.

– Mittenhögern och högern är vinnare, vilket inte är samma sak som Bolsonarohögern, konstaterar hon.

Den omstridde Bolsonaro, som brukar kallas "Tropikernas Trump", är halvvägs in i sin mandatperiod och står inför omval år 2022. Lokalvalen antas ge en fingervisning om Bolsonaros popularitet, och resultaten ger presidenten få anledningar att fira. I den första valomgången var det endast ett fåtal av de kandidater som han ställt sig bakom som gick vidare.

Bakslag för vänstern

Samtidigt har det stora socialdemokratiska partiet PT svårigheter. PT, som går kräftgång i opinionen efter riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff 2016 och fängslandet av hennes korruptionsdömde föregångare Luiz Inacio "Lula" da Silva året därpå, tog för första gången i landets historia inte hem en enda borgmästarplats i landets 26 delstatshuvudstäder.

São Paulo-borgmästaren Bruno Covas kallar sin framgång en seger för vetenskapen och måttfullheten, en illa dold pik mot Bolsonaro, som avfärdat den grasserande coronasmittan som "en liten influensa". Covid-19 har hittills skördat 172 000 människors liv i Brasilien, den näst högsta dödssiffran i världen efter USA:s.

Fakta: Brasilien

Fakta: Brasilien

Federal republik i Sydamerika med omkring 210 miljoner invånare. Landet tar upp nästan halva kontinentens yta. Stats- och regeringschef är presidenten, som väljs för en fyraårsperiod och kan sitta högst två mandatperioder.

Sedan år 2018 leds landet av den hårdföre högerpresidenten Jair Bolsonaro.

Ekonomin är den största i Latinamerika och den nionde största i världen. Brasilien har en omfattande tillverkningsindustri, med produkter som maskiner, fordon, förädlade trävaror och kemikalier. Även jordbruket är en viktig näringsgren, med stora kaffe- och sockersektorer.

Inkomstfördelningen i Brasilien är bland de mest ojämlika i världen, och landet präglas av djupa sociala klyftor.

Amazonas, som till största delen ligger i Brasilien, är planetens största sammanhängande regnskogsområde.

São Paulo är Brasiliens och Sydamerikas största stad med omkring 12 miljoner invånare, långt fler om man räknar hela storstadsområdet. Andra större städer är Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador och huvudstaden Brasília.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons