Annons

22 dog i vulkanutbrott – flera åtalas

Över 20 människor miste livet och många brännskadades svårt när vulkanen White Island i Nya Zeeland fick ett utbrott förra året. Var det fel att låta turister besöka ön när varningsnivån nyligen hade höjts?
Nu åtalas 13 olika parter för tragedin.
Publicerad 30 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Rök stiger upp från vulkanön White Island i Nya Zeeland, några dagar efter det ödesdigra utbrottet i december 2019.
Rök stiger upp från vulkanön White Island i Nya Zeeland, några dagar efter det ödesdigra utbrottet i december 2019.Foto: Mark Baker/AP/TT

Efter en utredning utpekas 10 organisationer och tre individer som ansvariga för de 22 dödsfallen för snart ett år sedan.

– Den här djupt tragiska händelsen var oväntad, men det betyder inte att den inte hade gått att förutse, säger Phil Parkes, chef för Nya Zeelands tillsynsmyndighet för arbetsplatsolyckor, Worksafe, som har gjort utredningen.

Annons

Sammanlagt befann sig 47 människor på vulkanön, framför allt australiska turister, när tragedin skedde i december 2019. White Island, eller Whakaari som den också heter, är Nya Zeelands mest aktiva vulkan och risknivån för ett potentiellt utbrott hade höjts veckorna före turisternas besök. De åtalade parterna anklagas därför för att ha brustit i sitt säkerhetsansvar.

– Offren, både anställda och turister, hade alla en skälig förhoppning om att de kunde åka till ön i tron att de inblandade organisationerna uppfyllde sin skyldighet att ansvara för deras liv och säkerhet, säger Phil Parkes.

Exakt vilka organisationer som åtalas har ännu inte offentliggjorts, men troligtvis rör det sig om turistarrangörer och möjligtvis även statliga myndigheter som kontrollerar turistresorna till vulkanen.

Organisationerna riskerar böter på motsvarande nästan 9 miljoner kronor, medan de åtalade personerna kan dömas till böter på upp till 1,8 miljoner kronor. Fallet ska upp i rätten den 15 december.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons