Annons

Branschen sågar Tillväxtverket: "Bedrövligt"

Företagarorganisationerna Almega och Företagarna är mycket kritiska till hur Tillväxtverket har fladdrat kring beskedet om aktieutdelningar.
– Det är bedrövligt, säger Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.
Publicerad 30 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Almega och Företagarna är kritiska till Tillväxtverkets beslut kring beskedet om aktieutdelningar. Arkivbild.
Almega och Företagarna är kritiska till Tillväxtverkets beslut kring beskedet om aktieutdelningar. Arkivbild.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Åström syftar bland annat på att myndigheten för cirka en månad sedan flaggade för att aktieutdelning skulle bli förbjudet hela nästa år, om företaget mottagit statligt permitteringsstöd någon gång i år. Utdelningen, som grundas på intjäningen 2020, skulle då vara dopad av skattebetalarnas pengar, resonerade Tillväxtverket.

Så var det inte sagt från början, det fanns bara ett förbud gällande 2020, och Almega protesterade vilt mot att ett sådant förslag skulle bli retroaktivt mot företagen.

Kritisk till hattandet

Annons

Nu backade Tillväxtverket tillbaka från de tankarna, men Andreas Åström är ändå mycket kritisk till hattandet i processen.

– Massor av företag kämpar för sin överlevnad och då fladdrar Tillväxtverket fram och tillbaka, fortsätter han.

Reglerna som sådana, som myndigheten nu slagit fast, har vissa fördelar, enligt Almega. Det blir till exempel möjligt att betala aktieutdelning redan i december om stöd bara togs emot under en kortare tid i våras.

– Det finns små förbättringsdelar, men de är för små, säger Åström.

"Har skadat planeringen"

Företagarens vd Günther Mårder välkomnar Tillväxtverkets beslut eftersom möjligheten till aktieutdelningar påverkar viljan att investera i företag, och dessutom utgör en betydande del av den egna lönen för många småföretagare. Men organisationen är precis som Almega kritisk till processen som lett fram till dagens besked.

– Det har varit flera turer fram och tillbaka, vilket jag är övertygad om har skadat planeringen hos svenska småföretagare. Det har fött en rädsla för att använda stödet, säger Mårder och fortsätter:

– Jag tror att grunden till det är att de som fattar besluten har väldigt låg erfarenhet själva av eget företagande.

"Inte ett företagsstöd"

Företagarna ser dessutom kritiskt på bilden av permitteringsstödet som ett företagsstöd. Organisationen argumenterar för att det i själva verket är ett stöd till de anställda som annars hade sagts upp.

– Företaget borde egentligen gå på uppsägningsinstrumentet och säga upp medarbetare som inte behövs i verksamheten. Det vore en stor skada för samhället och skulle skjuta över risk på våra sociala försäkringssystem, på a-kassa och på individen. Då är det bättre att det är staten och företagen som bär den kostnaden, säger Mårder.

Olle Lindström/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons