Annons

Kina: Australien överreagerar på omstridd bild

Publicerad 1 december 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under en presskonferens i Peking i februari.
Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under en presskonferens i Peking i februari.Foto: Andy Wong/AP/TT

En australisk soldat som leende håller en blodig kniv mot ett afghanskt barns hals.

Fotomontaget, som lagts ut på Twitter av det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, har väckt ilska från bland andra Australiens premiärminister Scott Morrison.

Annons

En överreaktion, enligt Kinas ambassad i Canberra.

"Ilskan och raseriet från en del australiska politiker och medier bygger på feltolkning av och överreaktioner på Zhaos Twitterinlägg", skriver ambassaden i ett uttalande.

Det digitalt framställda motivet i bilden anspelar på en pågående process mot 19 australiska soldater som misstänks för krigsbrott i Afghanistan. "Chockad över australiska soldaters mord på afghanska civila och fångar", skriver Zhao Lijian.

Australiens regering framförde i måndags en protest mot inlägget till Kinas ambassadör Cheng Jingye och Morrison har krävt att Twitter tar bort bilden. Företaget svarar dock att inlägget inte bryter mot dess riktlinjer.

Relationerna mellan Canberra och Peking har de senaste åren blivit alltmer ansträngda. Australien har bland annat kritiserat vad man ser som Kinas aggressiva maktutövning runt om i Asien, medan Kina strypt importen av flera australiska varor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons