Annons

Miljoner vaccindoser kan behöva kastas snart

Miljoner doser kan behöva slängas om inte Hongkong får bättre fart på covid-vaccineringarna snart, varnar en samordnare.
Publicerad 25 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hongkongs ledare Carrie Lam. Hon har sagt nej till förslag om att använda olika former av bonusar för att locka folk till vaccinbåsen.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Hon har sagt nej till förslag om att använda olika former av bonusar för att locka folk till vaccinbåsen.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Staden har haft svårt att locka folk att ta sprutorna mot covid-19. Mindre än var femte vuxen har tagit första dosen. Anledningen är både allmän misstro mot myndigheter när Kinas regim bekämpar demokratiska krafter, falska rykten på nätet, plus en avslappnad attityd mot pandemin i den relativt virusfria staden.

Men om några månader går hållbarhetstiden ut för miljoner doser från Pfizer-Biontech. Därmed är det bråttom att få upp vaccinationstempot, säger Thomas Tsang, som ingår i mångmiljonstadens vaccinsamordningsgrupp.

Annons

– De kan inte användas när de gått ut, och de lokala vaccinationscentralerna för Biontech kommer, enligt nuvarande planer, att stänga efter september, säger han till radiostationen RTHK.

Att staden skulle få tag i nya leveranser av det vaccinet ser Tsang inte som troligt.

– Det vi har nu verkar vara det vi får i år.

Hongkong har köpt 7,5 miljoner doser från Pfizer/Biontech. Lika många var beställda av Astra Zenecas vaccin, men efter alla tvivel kring det preparatet revs den affären upp. Det återstående alternativet är därmed 7,5 miljoner doser från Sinovac, men i och med att det är kinesiskt kan det vara mindre populärt bland Peking-skeptiska Hongkong-bor.

En del politiker har öppnat för att skicka oanvända doser till bättre behövande länder. Men det börjar alltså bli bråttom, och Pfizer/Biontechs vaccin är känsligt att förvara och transportera.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons