Annons

Ryssland: Vi behövs i Transnistrien

Publicerad 30 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Maia Sandu har valts till president i Moldavien och vill att Ryssland drar tillbaka sina soldater från utbrytarregionen Transnistrien.
Maia Sandu har valts till president i Moldavien och vill att Ryssland drar tillbaka sina soldater från utbrytarregionen Transnistrien.Foto: Roveliu Buga/AP/TT

Ryssland tycker inte att det är en bra idé att dess soldater ska dra sig tillbaka från utbrytarregionen Transnistrien – vilket Moldaviens tillträdande president Maia Sandu vill.

Kreml hoppas på en fortsatt konstruktiv dialog kring dess fredsbevarande trupper, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Annons

– Ryssland fyller en väldigt viktig funktion, säger han.

– Och en förändring av status quo. . . skulle såklart leda till en allvarlig destabilisering.

Maia Sandu vann presidentvalet tidigare i november och är mer vänd åt väst än den sittande presidenten Igor Dodon, men hon säger sig samtidigt vilja utveckla Moldaviens relation till Ryssland. Sandu vill inte se utländska soldater på moldaviskt territorium och har öppnat för att de ryska ska ersättas av observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Ryskspråkiga separatister utropade självständighet för Transnistrien 1992, men det erkänns inte av något annat land.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons