Annons

Tio åtalas för Bryssel-dåd

Tio personer, däribland svenske Osama Krayem, kommer att ställas inför rätta för terrorn i Bryssel i mars 2016.
Rättegången väntas starta först under hösten nästa år.
Publicerad 5 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Offren för terrordåden i Bryssel i mars 2016 hedras bland annat på en minnestavla vid tunnelbanestationen Maelbeek. Arkivfoto.
Offren för terrordåden i Bryssel i mars 2016 hedras bland annat på en minnestavla vid tunnelbanestationen Maelbeek. Arkivfoto.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Totalt 35 personer dödades och över 300 skadades när tre islamistiska självmordsbombare slog till mot Bryssels flygplats och en av stadens tunnelbanestationer under morgonen den 22 mars 2016.

Nu är tiden mogen för att ställa förövarnas medhjälpare inför rätta.

Annons

"Attentaten i Bryssel: Tio anklagade hänförs till domstol. Tre avförs", meddelar Eric Van Duyse från den belgiska federala åklagarmyndigheten via Twitter.

Beslutet följer på en inledande domstolsförhandling som hölls i december då totalt 13 personer granskades. Tre av dem avförs nu officiellt, sedan utredarna redan en längre tid ansett att de inte haft med terrordåden att göra.

Gripen svensk

Bland dem som ställs inför rätta finns Malmö-födde Osama Krayem, som greps i en lägenhet i Bryssel bara ett par veckor efter attentaten och sedan dess suttit häktad i Belgien i snart fyra år.

Även Krayem misstänks ha planerat att spränga sig själv i luften i tunnelbanan. Olika uppgifter har dock förekommit om huruvida han ångrade sig i sista stund eller om hans bomb inte fungerade.

Bland övriga åtalade finns franske medborgaren Salah Abdeslam, som även fanns på plats vid terrordåden i Paris i november 2015. Dessutom åtalas belgisk-marockanske Oussama Atar, trots att han redan misstänks vara död sedan drygt två år tillbaka.

Atar ses ändå som en nyckelperson och har pekats ut som den som planerade båda de två dåden i Paris och Bryssel.

Väntar på Paris

Rättegången i Bryssel kommer inte att inledas förrän tidigast under hösten 2022.

Orsaken är att man först vill invänta den franska rättegång som beräknas komma i gång i september om terrordåden i Paris, där såväl Krayem som Abdeslam finns bland de anklagade.

Wiktor Nummelin/TT

Rättegången kring terrordåden i Bryssel 2016 kommer av säkerhets- och utrymmesskäl att hållas i militäralliansen Natos gamla högkvarter. Arkivfoto.
Rättegången kring terrordåden i Bryssel 2016 kommer av säkerhets- och utrymmesskäl att hållas i militäralliansen Natos gamla högkvarter. Arkivfoto.Foto: Sylvain Plazy/AP/TT
Fakta: Terrorn i Bryssel

Klockan 07.58 den 22 mars 2016 utlöste självmordsbombare två explosioner på Bryssel-flygplatsen Zaventem. Drygt en timme senare, klockan 09.11 sprängde sig ytterligare en, i en tunnelbanevagn vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Totalt dödades 32 personer, utöver de tre gärningsmännen. Två av dödsoffren var svenskar: en yngre kvinna bosatt i Bryssel och en äldre kvinna på besök hos anhöriga i staden. Över 300 personer skadades. Ytterligare två tilltänkta gärningsmän tros ha avbrutit sitt deltagande och försökt gömma sig, men kunde gripas drygt två veckor senare. En av dem är en svensk medborgare.

Gärningsmännen tillhörde terrorrörelsen IS, med nära kopplingar till förövarna av de blodiga attackerna i Paris den 13 november 2015. En rättegång mot de gripna och andra inblandade i Belgien väntas komma i gång tidigast 2022, då man först vill invänta rättegången kring dåden i Paris.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons