Annons

Guvernör stoppar frisläppande av Mansonmedlem

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom låter livstidsdömda Leslie Van Houten sitta kvar i fängelset.
Publicerad 1 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Leslie Van Houten i en bild från 2017.
Leslie Van Houten i en bild från 2017.Foto: Stan Lim/AP/TT

Leslie Van Houten dömdes till döden för att 1969 har knivmördat Rosemary och Leno LaBianca i deras hem i Los Angeles. Hon var 19 år och den yngsta medlemmen av sekten som kontrollerades av Charles Manson. Straffet blev 1978 omvandlat till livstid.

Den nu 71-åriga Van Houten fick sin nådeansökan godkänd av styrelse för villkorlig frigivning i juli, men guvernören anser att hon fortfarande innebär en fara för samhället.

Annons

"Men tanke på den extrema natur i brottet som hon var inblandad i , så tror jag inte att hon tillräckligt har visat att hon kommit till insikt om orsakerna som ledde henne till att delta i den ondsinta Manson-familjens dödande", skriver Newsom.

Det är fjärde gången som en guvernör i Kaliforniens blockerar ett frisläppande av Van Houten. Newsom gjorde själv det en gång förra året.

Leslie Van Houten uppges ha skött sig exemplariskt under sina fem årtionden i fängelse. Hennes advokat säger att avslaget kommer att överklagas.

Sektledaren Charles Manson avled i fängelse 2017, han var då 83 år gammal.

Fakta: Manson och hans familj

Fakta: Manson och hans familj

Charles Manson föddes 1934 i Cincinnati och dog 2017 i Bakersville i Kalifornien, där han avtjänade ett livstidsstraff.

Efter att ha släppts fri från ett fängelsestraff 1967 samlade han följare kring sig.

"Familjen" bildade ett kollektiv på en gård utanför Los Angeles, där Manson manipulerade sina följare med droger, bisarra föreläsningar och övervakade orgier. Manson menade att världen stod inför ett raskrig som han namngav efter The Beatles låt "Helter skelter", och att det var han och "familjen" som skulle starta kriget och sedan, när kriget var över, få härska över USA:s alla svarta.

Mansonfamiljen dödade fem personer under natten mellan den 8 och 9 augusti 1969: Steve Parent, Abigail Folger, Wojciech Frykowski, Jay Sebring och den höggravida Sharon Tate i hennes hus på Ceilo Drive i Hollywood. Natten därpå dödade de makarna Leno och Rosemary LaBianca i en annan del av Los Angeles. Manson deltog inte själv i morden, men beordrade dem.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons