Är regeringen Johnsons jordbruksreform en triumf för den biologiska mångfalden eller en katastrof för brittiska bönder? Det beror på vem man frågar.
Officiellt handlar reformen om något behjärtansvärt: den engelska landsbygden och djurlivets möjlighet till återhämtning. Storbritannien består i så hög grad av jordbruksmark att det är ett problem inte bara för biologisk mångfald utan också för klimatet. Industriellt jordbruk står för en avsevärd andel av utsläppen.
I den största omvälvningen för brittiskt jordbruk på 50 år kommer bidrag för att äga land fasas ut till 2028, med början 2021, då bidraget för större landägare sjunker med 25 procent. Bland dem märks Drottning Elizabeth II, hertigen av Westminster och prins Khalid bin Abdullah al Saud, så det drabbar ingen fattig. Mindre markägare får en försiktigare reduktion på fem procent. 2028 kommer bidragen att vara helt borta. Ett annat bidrag för att sluta med jordbruk kommer införas. Eventuella underskott ska ersättas med import av livsmedel.
Brittiska bönder får genom reformen konkurrera med EU:s bönder, som ibland är hårt subventionerade. Just att rika markägare som inte behöver bidrag får dem är en invändning även mot EU:s jordbrukspolitik. Den nya, stränga brittiska migrationspolitiken kommer att göra det svårare för brittiska bönder att få tag på arbetskraft.
Visst brittiska bönder tror att regeringen Johnson egentligen vill göra mer mark tillgänglig för utländska byggherrar genom reformen. De menar att den ”återförvildning” Johnson efterfrågar betyder att man omdefinierar vad marken får användas till. Det kan röra sig om en konspirationsteori grundad i besvikelsen att en verksamhet med små marginaler nu får det ännu svårare. Men det är en intressant tankegång att det skulle handla om att göra det lättare att använda mark till annat.
Hur det går för jordbruksreformen är intressant inte bara på grund av att biologisk mångfald är ett gemensamt europeiskt projekt, utan också för att få europeiska länder har en jordbrukspolitik som inte är bunden till EU.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN