Annons

Ukraina och Ryssland i bitter soppstrid

Ordet "borsjtjbråk" är nog för de allra flesta en okänd glosa.
Dock inte för den ukrainske stjärnkocken Jevhen Klopotenko, som hamnat mitt i en bitter fejd om ursprunget till den populära slaviska soppan.
Publicerad 1 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Den omstridda soppan borsjtj görs på rödbetor. Arkivbild.
Den omstridda soppan borsjtj görs på rödbetor. Arkivbild.Foto: Cara Anna/AP/TT

Den 33-årige Kievkrögaren med avgångsbetyg från prestigefyllda matlagningsskolan Le Cordon Bleu föreslog nyligen att borsjtj – som görs på rödbetor och äts med syrad grädde – skulle erkännas som en del av Ukrainas kulturarv.

Det passerade inte obemärkt i Ryssland, där soppan för många är en lika självklar del av matkulturen som korv för tyskarna eller piroger för polackerna.

Annons

– Jag vill helst inte kalla det ett krig om borsjtj, men i själva verket är det just vad det är, säger Klopotenko.

Kan bli kulturarv

Krögaren tröttnade på att restauranger över hela världen kallar borsjtj för en rysk soppa, så för några veckor sedan tog han med en gryta borsjtj till Ukrainas kulturdepartement för att övertyga ledningen om att skicka in en ansökan till Unesco om att få rätten klassad som ett kulturarv, precis som den napolitanska pizzan eller det georgiska vinet.

Departementet nappade och förbereder nu det hela. Till ryssarnas stora förtret.

Borsjtj är "en av Ryssland mest berömda och omtyckta rätter, och en symbol för det traditionella köket", skriver ryska regeringen på Twitter.

Borsjtj förenar

Klopotenko ser soppan som i princip det enda som definierar det ukrainska köket, eftersom allt annat är rester av Sovjettiden. Sovjet "svalde" Ukraina, "tuggade och spottade ut", enligt kocken.

– Jag insåg att borsjtj är vad som förenar oss. Vi må vara olika, vi äter olika typer av borsjtj och använder olika recept, men det är borsjtj.

Han får eldunderstöd av den ukrainska etnologen och historikern Olena Sjtjerban , som tycker att det är "absurt" att koppla ihop borsjtj med Ryssland.

– Borsjtj är det andra jag åt i livet, efter modersmjölken. Vi slutar med bröstet och börjar med borsjtj, säger hon.

Pontus Ahlkvist/TT

Fakta: Borsjtj

Fakta: Borsjtj

Borsjtj är en slavisk rödbetssoppa, vars ursprung varierar beroende på vem man frågar.

Den äts traditionellt med smetana – syrad grädde – och kan även innehålla ingredienser som vitkål, morot, palsternacka, rotselleri och lök.

Vissa uppskattar några droppar rödvinsvinäger på slutet, för den goda smakens skull.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons