Ekonomi

Unilever testar fyradagarsvecka

Unilever låter sina anställda få ledigt en dag i veckan i Nya Zeeland. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den multinationella dagligvarutillverkaren Unilever testar fyradagarsvecka för sina anställda i Nya Zeeland. Bolaget hoppas på att dra lärdomar som hela arbetsstyrkan kan få nytta av.
PREMIUM

Alla 81 anställda vid kontoren i Nya Zeeland kommer att kunna delta i försöket, som inleds nästa vecka och pågår i ett år framåt. Anställda får betalt för fem dagar, men jobbar bara fyra.

– Vi vill inte att gruppen ska få väldigt långa dagar, utan att det ska innebära väsentliga förändringar i sättet de arbetar på, säger landschefen Nick Bangs.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Världsbanken finansierar vaccin till Libanon

Gatorna ekar tomma i Libanons huvudstad Beirut då landet stängts ner för att hindra smittspridning. Bild från i fredags.
Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världsbanken satsar 34 miljoner dollar, motsvarande över 280 miljoner kronor, i ett covidvaccinprogram i Libanon.

Banken säger i ett uttalande att det är första gången som man finansierar upphandlingen av vaccin.

Libanon, med drygt 6 miljoner invånare, har sedan årsskiftet registrerat omkring 5 500 nya bekräftade fall av covid-19 dagligen, uppger Världsbanken.

Förra torsdagen införde man en strikt nedstängning av landet över elva dagar i ett försök att hindra smittspridningen.

Världsbankens projekt har som mål att komma i gång med vaccinationer i bärjan av februari.

Ekonomi

Skogen står stadig – värdet ökar mest i norr

Utsikt över Vindelfjällen från Ammarnäs, en småort i Sorsele kommun. Skogsmark i norr värderas långt under den i söder, men har fått ett uppsving på senare år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi På ett år har värdet på skogsmark i norra Sverige stigit med 7,5 procent. Den stabila ägandeformen har fått ett uppsving på senare år – men risken är att stora investerare tränger undan unga som vill köpa mark för att de älskar skogen.

Den som 1995 köpte sig ett stycke skog i södra Sverige har gjort en bra affär.

Värdet på skogsmark har generellt stigit kraftigt de senaste årtiondena och i de södra delarna av landet har priserna på marken mer än dubblerats.

Men i fjol var det marken i norr som ökade mest i värde procentuellt, visar en ny rapport av fastighetsmäklaren Ludvig & Co, som tidigare hette LRF Konsult.

I område "norr", där företaget räknar in Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, ökade priserna med 7,5 procent. I mellersta Sverige gick priserna trots barkborreangrepp upp 6,5 procent och i syd låg värdet i princip oförändrat, upp 0,2 procent.

– Priserna har jämnas ut något och det känns fullt rimligt att marknaden köper skog i norra Sverige, säger Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & Co.

Trots detta är skogsmarken i södra Sverige mer än dubbelt så dyr jämfört med i norr, vilket beror på högre tillväxt, befolkningstäthet och närhet till exempelvis industrier.

Få unga köpare

Riksbankens uppköp av värdepapper, samt prognoser om en fortsatt låg reporänta framöver, gynnar skogsbranschen. Skogsägare får också generellt ett bra pris på virket och ersätts för gallring, säger Helin.

Men det är framför allt redan stora ägare som köper på sig mer skog. Enligt undersökningen, som baseras på de fastigheter som har förmedlats av mäklaren, var 71 procent av köparna i fjol personer som äger mark sedan tidigare.

Medelåldern hos säljarna var 69 år och hos köparna 52 år.

– Drivna ungdomar som älskar skog och som vill köpa skog har mycket svårare att ta sig in på marknaden än tidigare, och det är en nackdel, säger Helin.

En större aktör som har gått in och köpt skogsmark på senare år i norra Sverige är Sylvestica, en skogsfond grundad av banken SEB, Hesselmanska stiftelsen och skogsföretaget CRK.

På tre år har fonden investerat i skog för mer än 2,5 miljarder kronor.

Bland annat köpte den i november 40 000 hektar i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

"Bra och förnybart"

Säljare var skogsägarföreningen Norra skog, där Torgny Hardselius är styrelseordförande. Han tror att prisuppgången har att göra med att företag vill investera långsiktigt och ur en klimat- och hållbarhetssynpunkt.

– Långsiktigt så är det ju bra. Mark är mark, den ligger ju där och har ett fast värde och i en framtid tror jag det kommer bli ännu större. Förut har man värderat skogen som står på marken, nu ser vi en till parameter i att skogsmarken kommer in i värderingen.

Hardselius säger att köparna prioriterar vitt skilda saker. Vissa fokuserar på ett högt kassaflöde, andra vill att fastigheten ska öka i värde och några vill ha avsättningar för naturändamål eller driva kontinuitetsbruk.

– I den allmänna debatten är det här någonting som är bra och förnybart.

En betydande del av köparna är kapitalstarka investerare som ser skogen som en stabil ägandeform, vilket enligt föreningen haussat upp priserna. Andra är vanliga Svenssons som kan ha intresse för jakt och fiske.

Ökat med 40 procent

Att skogsägande blivit populärt visar sig inte minst runt storstadsregionerna. 2010 var priset på skogsmark kring Mälardalen, Stockholm och Sörmland 478 kronor per kubikmeter. Under 2020 steg priset till 742 kronor – en ökning med 40 procent.

– Det är någonting vi känner av i hela Sverige där vi har storstäder, och särskilt under coronapandemin. Eftersom man vet att man kommer att jobba hemma till stor del så är det inte lika viktigt att ha nära till jobbet och därför har intresset för att köpa en gård på landet med lite skog ökat. Det påverkar också priset, säger Markus Helin.

TT: Är priset på skog övervärderat?

– Man kan säga att marknaden har alltid rätt. Sedan får man alltid räkna med att priserna kommer att gå upp och ned, och priset på skog kommer någon gång att gå ned. Över tid är jag övertygad om att skog är en bra investering, men den som köper skog kan inte räkna med att priset kommer att gå upp i all oändlighet, svarar Helin.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Dessa köpte skog i fjol

Några siffror ur rapporten om skogsmarkpriser i fjol:

71 procent av köparna hade mark sedan tidigare och 29 procent var förstagångsköpare.

Medelåldern på säljare var 69 år och köpare 52 år. Omkring 5 procent av köparna var 20–29 år, och runt 7 procent av säljarna var 90 år eller äldre.

Av de som köpte skogsmark för första gången var 74 procent män och 26 procent kvinnor. För tillköp var andelen män ännu större, 79 procent mot 21 procent kvinnor.

Källa: Ludvig & Co

Ekonomi

Mat på nätet – ett allt dyrare alternativ

PRO har jämfört matpriserna på nätet för bland annat hemleverans i olika delar av landet. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi I pandemitider väljer allt fler att handla sin mat på nätet. Trots ökad konkurrens har dock inte priserna gått ned – snarare tvärtom. Här är regionerna där priserna har stigit allra mest.

Varje år gör Pensionärernas riksorganisation (PRO) en genomgång av matpriserna genom att låta medlemmarna undersöka matpriser på en förutbestämd matkasse. Covidpandemin har dock förändrat förutsättningarna radikalt och därför har nu den senaste granskningen koncentrerats till näthandel, något som har ökat radikalt det senaste året, även bland äldre konsumenter.

Ett ökat utbud av aktörer är dock i det här fallet inte lika med en prispress. En jämförelse med 2019 års genomgång visar i stället att utslaget på ett riksgenomsnitt har nätmat blivit tre procent dyrare, med stora geografiska skillnader.

Stora regionala skillnader

I exempelvis Jämtlands län är matkassen 7,5 procent dyrare än i Uppsala län. Den som klickade hem varorna för hemleverans i Jämtland fick betala 963 kronor i snittpris, medan den som valde samma varor i Uppsala bara behövde betala 897 kronor.

– Samtidigt som e-handeln nu har ökat så är det alarmerande att maten inte har blivit billigare på nätet. Om nu fler ska kunna använda sig av det här måste det också bli lägre priser, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

– Eftersom utbudet ökar och fler använder sig sig av hemleverans borde det, som inom andra branscher, innebära en prispress, men det är ju också så att butiker tjänar mer på att kunderna hämtar matkassen själva i butiken, säger Ola Nilsson, sakkunnig vid PRO.

Båda två lyfter det faktum att med tanke på smittläget är det också att föredra för många – inte bara äldre – att kunna få varor levererade hem.

– Priset ska inte avskräcka att använda sig av den här tjänsten. Sedan är det inte alla som rent praktiskt kan hämta varor i en butik, påpekar de båda.

Skillnad på tillgänglighet

Tillgängligheten är dock den stora utmaningen. Undersökningen visar att en av fem i Sverige saknar tillgång till hemleverans och inte överraskande är täckningsgraden som sämst i den norra delen av landet.

– Det är väldigt stora skillnader. I Norrbotten har du till exempel bara fem butiker som du kan handla i. Då är det naturligtvis inte ett alternativ för många, säger Christina Tallberg.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Distrikten med dyrast och billigast matkassar för hemleverans

Distrikten som hade de dyraste matkassarna med snittpris, samt hur många butiker i distriktet som ligger till grund för priset.

PRO-distrikt Antal butiker Snittpris

1. Jämtlands län 5 963,97

2. Medelpad 6 957,85

3. Blekinge 7 945,58

4. Jönköping 19 939,26

5. Kronoberg 16 939,15

6. Västerbotten 9 936,53

7. Skaraborg 15 935,41

8. Norrbotten 5 929,59

9. Värmland 18 927,82

10. Norrbotten 5 929,59

Distrikten som hade de billigaste matkassarna med snittpris, samt hur många butiker i distriktet som ligger till grund för priset.

1. Uppsala län 96 897,01

2. Skåne 40 897,75

3. Stockholms län 92 898,69

4. Södermanland 16 906, 33

5. Örebro län 14 906,34

6. Gävleborg 19 906,37

7. Hallands län 24 906,39

8. Östergötland 22 907,88

9. Södra Älvsborg 16 909,15

10. Östergötland 22 907,88

Källa: PRO.

Ekonomi

Asiens börser gläds över USA:s maktskifte

Börserna i Asien inledde handelsdagen uppåt. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tokyobörsen inledde handelsdagen med ett glädjeskutt efter det att Joe Biden svurits in som ny president i USA. Nikkei 225-indexet ökade nära 0,9 procent, medan det bredare Topixindexet steg 0,7.

I Hongkong, där börsen gått stadigt på plus de senaste fem dagarna, inleddes torsdagens handel något mer försiktigt och Hang Seng-indexet rörde sig sidledes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Oklara villkor för resenär utan vaccinpass

Ett dopp i Medelhavet? Kanske, om vi vaccinerats och fått papper på det. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/TT
Ekonomi
Ekonomi Flera turistländer vill införa krav på vaccinintyg för inresande. För svenska resenärer är det oklart vad de eventuella passkraven kan innebära, men researrangörerna hoppas på att coronatest ska duga lika bra.
PREMIUM

Turistländerna i Sydeuropa vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen, och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis föreslog i ett brev till EU-kommissionen häromveckan att EU ska ordna gemensamma vaccinpass. På så vis kan den som är vaccinerad få resa helt fritt, resonerar han.

Men i Sverige är vaccinpass än så länge långt bort. Ingen myndighet har än så länge fått i uppdrag att ta fram några pass, även om E-hälsomyndigheten getts ett samordningsuppdrag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Skattemiljarder på spel efter förlorad EU-dom

Finansminister Magdalena Andersson (S) riskerar minskade skatteintäkter. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Många skattemiljarder står på spel sedan Skatteverket och svenska staten förlorat ett viktigt EU-mål om så kallade räntesnurror.
Uppskattningsvis kan det handla om ett skattebortfall på fyra miljarder kronor.
PREMIUM

Frågan som hänskjutits från Högsta förvaltningsdomstolen till EU:s domstol för ett förhandsavgörande handlar om huruvida ett svenskt bolag får göra skatteavdrag för ränteutgifter till ett bolag i koncernen i ett annat land.

Skatteverket hävdar att affären har som huvudsakligt upplägg att undkomma skatt. Mottagaren av motsvarande ränteintäkter gick med förlust, och därmed kunde intäkten kvittas mot förlusten så att ingen skatt uppstod – sammantaget alltså en lägre skattekostnad inom koncernen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Brommaflyg väntar på Eneroth

Alla som undrar över Bromma flygplats framtid säger sig vänta på att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ska berätta om resan går till Arlanda eller om flygen blir kvar på Bromma. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedavia vill avveckla, pandemin har nästan nollat flyget på Bromma, och bolaget BRA som haft 90 procent av passagerarna där öppnar för flytt.
Men regeringen avgör framtiden för en av landets större flygplatser. Ett besked kan komma inom kort, erfar TT.
PREMIUM

– Alla väntar på Eneroth, säger miljöpartisten Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, som sedan länge har velat se en nedläggning.

Men infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill för dagen inte säga något om när regeringen kan tänkas sätta ner foten om Bromma, som klassas som en av landets tio viktigaste flygplatser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fondbolag läckte uppgifter om kunder

Person- och bankuppgifter har läckt ut till privatpersoner via fondbolaget Indecap som ägs till en majoritet av Sveriges sparbanker, skriver Katrineholms-Kuriren. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Uppemot 52 000 kunders person- och bankuppgifter har läckt ut via fondbolaget Indecap som ägs av en majoritet av Sveriges sparbanker. Fondbolaget ska enligt Katrineholms-Kuriren under morgonen mejlat en fondrapport till sina kunder.

– Men när man öppnar den så kommer det upp 52 365 rader med vilken bank man har, vilket kontor man har, vilken rådgivare man har, ens namn, personnummer, vilket datum man är upplagd, hur mycket pengar man har, och så vidare, säger en av kunderna, Niclas Zazis, till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL