Annons

Övervakningsfilm sägs visa iransk kidnappning

Turkisk underrättelsetjänst har släppt vad man uppger är övervakningsbilder som visar hur svensk-iraniern Habib Chaab i oktober lurades och kidnappades för att sedan föras från Turkiet till Iran.
Publicerad 17 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Irans president Hassan Rouhani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rouhani. Arkivbild.Foto: Iranska presidentens kontor/AP/TT

På övervakningsbilderna, som Sky News har tagit del av, syns flera personer som man pekar ut som medskyldiga till kidnappningen. Det rör sig bland annat om en kvinna som påstås vara den som har "lockat" Chaab till Turkiet.

Några av de anklagade personerna ses bland annat handla buntband i olika storlekar i en järnaffär. Det finns även filmat material av Chaab, både när han anländer till Turkiet och när han tar sig till en bensinstation där det uppges att han hade stämt möte med kvinnan. Chaab ska i samband med det mötet ha släpats in i en skåpbil och drogats innan han fördes över gränsen till Iran.

Annons

Svenska UD har bekräftat att Chaab sitter fängslad. Iransk tv ska ha visat ett inslag där han framför ett erkännande av brott. Erkännandet tros ha varit framtvingat, enligt bedömare.

Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt inom separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation i Iran.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons