Annons

KD: Reformera försörjningsstödet

Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Försörjningsstödet har delvis blivit ett slags kommunal a-kassa, enligt Kristdemokraterna. Arkivbild.
Försörjningsstödet har delvis blivit ett slags kommunal a-kassa, enligt Kristdemokraterna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Kristdemokraterna vill reformera det svenska bidragssystemet, särskilt försörjningsstödet. I stället för kommunerna bör staten ta ansvar för kostnaderna genom en individuell dagpenning, skriver riksdagsledamöterna Jakob Forssmed och Sofia Damm på Svenska Dagbladets debattsida.

Försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag och som ska fungera som ett yttersta skyddsnät, har delvis blivit till ett slags kommunal a-kassa, anser debattörerna.

Försörjningsstöd bör enligt KD inte gå till arbetsföra personer utan då ska staten kliva in. Dagpenningen ska då kopplas till personen och inte hushållet, samt till den enskildes behov av utbildning och åtgärder för att bli "matchningsbar" på arbetsmarknaden. "Samhällsgemenskapen hotas om vi inte får arbetsföra personer ur bidragsberoende", skriver KD-politikerna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons