Annons

L vill skärpa lagen om blåljusattacker

Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberalerna vill skärpa lagstiftningen för brott som begås mot blåljuspersonal, skriver partiledare Nyamko Sabuni i en debattartikel i Svenska Dagbladet som Ambulansförbundet och Brandmännens riksförbund ställer sig bakom.

Liberalerna vill bland annat att ambulans- och räddningstjänstpersonal ska omfattas av lagen om hot eller våld mot tjänsteman, att våld mot blåljuspersonal ska leda till minst sex månaders fängelse, och att blåljuspersonal tidigt får ta del av information för att lättare kunna ta beslut om att begära polisiärt understöd.

Annons

Partiet vill även att det inte ska krävas tillstånd för att montera övervakningskameror på blåljusfordon, och ge blåljuspersonal anonymiserade uppgifter på tjänstelegitimationen samt i rapporter och journaler för att skydda dem från att bli uppsökta av kriminella.

"För oss är det glasklart. Hot och våld mot blåljuspersonal är oacceptabelt och ska leda till direkta konsekvenser", skriver undertecknarna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons