Inrikes

Man häktad misstänkt för mord i Åstorp

Polis och avspärrningar vid en fastighet i Åstorp efter att en person har hittats död. Personen hittades av en privatperson som slog larm, skriver polisen på sin hemsida.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den man som tidigare anhölls misstänkt för mord på en kvinna i Åstorp har häktats, rapporterar P4 Kristianstad.

Kvinnan, som var i 50-årsåldern, hittades i en bostad i Åstorp av en privatperson i lördags. Den mordmisstänkte är i 20-årsåldern och är misstänkt på sannolika skäl.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man hittad med misstänkt skottskada

En man har hittats med en trolig skottskada i Botkyrka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En skadad man har hittats i Alby i Botkyrka. Enligt polisen bedöms han vara skottskadad.

– Vi håller på att utreda och pratade med målsägande innan han fördes till sjukhus, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

En patrull har åkt till sjukhuset för att prata mer med honom. Det är inte känt vilka skador han har fått.

Polisen larmades vid 17-tiden om ett gäng ungdomar som rörde sig i området kring Alby centrum. Drygt en halvtimme senare hittades den skadade mannen inomhus i samma område.

En misstänkt brottsplats har hittats utomhus. Den har spärrats av för en teknisk undersökning.

Polisen har inte gripit någon misstänkt.

Inrikes

Kvinna skadad av puck – får 300 000 kronor

En kvinna som skadats av en puck får 300 000 kronor i ersättning efter förlikning i Östersunds tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 30-årsåldern skadades av en puck i en ishall i Krokoms kommun. Nu får hon 300 000 kronor i ersättning.

Olyckan inträffade hösten 2018. Kvinnan stod i en kurva som saknade skyddsnät när hon träffades av en puck i ansiktet. Hon fick skador i ansiktet och i ena ögat, rapporterar l okala medier.

Kvinnan hade krävt drygt 1,3 miljoner i ersättning av stiftelsen som driver ishallen. Men efter förlikning i Östersunds tingsrätt ska stiftelsen betala 300 000 kronor.

Inrikes

Morddömda ungdomar kan få längre straff

Regeringen ska utreda en översyn av lagen om sluten ungdomsvård, berättade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff på onsdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Maxtiden för sluten ungdomsvård kan bli längre.
Regeringen vill utreda om dagens gräns på fyra år är tillräcklig.
– Det måste till en tillräckligt kraftfull reaktion från samhällets sida vid grova brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Hur lång maxtiden bör vara vill han inte gå in på.

Johansson menar att lagstiftningen om sluten ungdomsvård, LSU, behöver moderniseras för att vara mer anpassad till dagens brottslighet.

Ministern pekar på att fler unga mellan 15 och 18 år döms till sluten ungdomsvård för mycket grova brott, till exempel mord, samt att dessa ofta har ett kriminellt nätverk runt sig.

Öka säkerheten

Utredaren ska även se över kvaliteten och säkerheten inom LSU.

– Vi har sett en situation av ökande problem med den slutna ungdomsvården på senare år, inte minst när det gäller säkerheten, säger Johansson.

– Vår bedömning är den att Statens institutionsstyrelse (Sis) måste göra samma resa som Kriminalvården gjorde för 15 år sedan när den väldigt kraftigt skärpte säkerheten.

Utredaren ska även titta på möjligheten till villkorlig frigivning när det gäller LSU, vilket saknas i dag. Även utslussningen efter att den slutna ungdomsvården är slut ska ses över.

Johansson tror att eventuella lagändringar kan vara på plats i början på nästa mandatperiod.

Det andra regeringspartiet Miljöpartiet står bakom utredningen.

– Vi ser ett behov av en översyn av lagstiftningen. Grova våldsbrott överlag är ett av de största samhällsproblemen i dag, säger partiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling.

Flytt till Kriminalvården

Enligt en enkät från DN finns det en politisk majoritet i riksdagen för att låta Kriminalvården ta över ansvaret för den slutna ungdomsvården från Sis. Det vill inte justitieministern.

– Det är ett stort steg att ta att sätta 15-åringar i fängelse, det finns en stor risk att man då bjuder in eller ökar risken för en längre kriminell karriär. Att arbeta inom ramen för den organisation som vi har i dag tycker jag är klokare, säger Morgan Johansson.

– Vad vi behöver ha är åtgärder här och nu, så fort som möjligt. Skulle vi ha tagit det stora greppet och gjort om hela påföljdssystemet då är det en mycket större uppgift.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, som vill att ansvaret flyttas över till Kriminalvården, tycker det är "tondövt" att regeringen inte tar med den frågan i sin utredning, när det nu ser ut att finnas politisk majoritet för en sådan förändring.

– Jag är lite rädd för att om vi inte vågar göra förändringar nu riskerar vi om några år ha en ännu värre gängkriminalitet än i dag, säger Forssell.

– Om man ändå ska tillsätta en utredningen som tittar på den slutna ungdomsvården tycker jag det är väldigt märkligt, snudd på oseriöst, att då inte också titta på vem som ska ansvara för den.

Han är även kritisk till att regeringen inte uttryckligen ger i uppdrag att höja maxtiden, utan att man endast ska utreda om den bör höjas.

Marc Skogelin/TT

Peter Wallberg/TT

Alice Nordevik/TT

Johan Forssell (M) tycker att Kriminalvården ska få ta över ansvaret för den slutna ungdomsvården. Arkivbild.
Johan Forssell (M) tycker att Kriminalvården ska få ta över ansvaret för den slutna ungdomsvården. Arkivbild.
Foto: Tove Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Sis-hem

På Sis särskilda ungdomshem placeras barn och unga enligt LVU eller om de dömts till sluten ungdomsvård enligt LSU.

LVU är en tvångsåtgärd till följd av sociala problem, medan en placering med stöd av LSU är ett straff för unga förbrytare mellan 15 och 17 år.

Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott. Den maximala strafftiden är fyra år.

Det finns 22 särskilda ungdomshem med totalt cirka 700 vårdplatser. Till skillnad från HVB-hem kan platserna hos Sis låsas.

Framöver kommer Råby ungdomshem, Fagareds ungdomshem, Bärby ungdomshem, Sundbo ungdomshem, Johannisbergs ungdomshem och Tysslinge ungdomshem att ha renodlade LSU-avdelningar.

Inrikes

Man skjuten till döds av polis i Härnösand

En man har skjutits till döds av polisen i Härnösand.
Foto: Niclas Thunborg/TT
Inrikes
Inrikes En man i 50-årsåldern har skjutits till döds av polisen i samband med en insats i Härnösand, uppger polisen.
PREMIUM

Polisen larmades vid 06-tiden på onsdagen om en knivskärning i en fastighet. Två män hittades skadade.

En misstänkt man var kvar i fastigheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Halv miljon höns avlivas – hemvärnet kallas in

Runt en halv miljon värphöns måste avlivas på en gård i småländska Mönsterås kommun sedan fågelinfluensa konstaterats på anläggningen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Runt en halv miljon höns ska avlivas på en gård i Mönsterås kommun sedan fågelinfluensa konstaterats på anläggningen. Till sin hjälp tar Jordbruksverket runt 30 soldater från hemvärnet, rapporterar lokala medier.

– Vi fick förfrågan från Jordbruksverket om stöd med personal. Vi har sagt ja, och vår konkreta uppgift är att paketera fåglarna efter avlivning och lägga fåglarna i containrar för vidare transport, säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen, till SVT Nyheter Småland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Polis ville ha tågrabatt – åtalas för muta

En polis åtalas, sedan han försökt få rabatt på SJ i utbyte mot sina tjänster. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen kontaktade SJ och erbjöd sig hjälpa till ombord på deras tåg – i utbyte mot rabatterat årskort eller ombokningsbara biljetter.

Nu åtalas han misstänkt för tagande av muta alternativt tjänstefel, rapporterar Smålands-Tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sexlek med kniv övergick i mordförsök

En kvinna döms till tio års fängelse efter att en sexlek med kniv urartat. Arkivbild.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Inrikes
Ystad
PREMIUM

En sexlek med kniv slutade med att en man i Skåne fick livshotande skador. Nu döms en kvinna till tio års fängelse för mordförsök, rapporterar Ystads Allehanda.

Under rättegången har kvinnan beskrivit att hon var väldigt berusad och tappade kontrollen. Till en början fick partnern ytliga stick, men de blev sedan djupare. Mannen blev knivhuggen i magen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

206 nya dödsfall med covid-19

Snabbtest för covid-19. Arkivbild
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ytterligare 206 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 10 797 smittade avlidit i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL