Annons

SCB: S tappar rejält i opinionen

Socialdemokraterna tappar drygt 4 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning jämfört med maj-mätningen. Liberalerna ligger fortfarande under riksdagsspärren.
Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Statsminister Stefan Löfven (S) fick se en kraftig uppgång för Socialdemokraterna i SCB:s majundersökning. Sedan dess har partiet tappat igen. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) fick se en kraftig uppgång för Socialdemokraterna i SCB:s majundersökning. Sedan dess har partiet tappat igen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraternas starka uppgång i SCB:s maj-mätning efter vårens pandemihantering har nu halverats. I maj fick S 33,7 procent, vilket var en uppgång med 8,7 procentenheter jämfört med november-mätningen 2019.

I mätningen för november i år tappar S ungefär hälften av den uppgången och landar på 29,4 procent. Det är drygt en procentenhet över valresultatet 2018.

Annons

”Vårt fokus just nu ligger inte på opinionssiffror utan på att hantera pandemin och det allvarliga läge vi befinner oss i. Men siffror strax över vårt valresultat tycker jag är godkänt med tanke på att vi är mitt i en tuff mandatperiod med ett nytt samarbete och ett svårt parlamentariskt läge", säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Viktiga samhällsproblem

Socialdemokraterna har gjort nettoförluster till gruppen "vet ej" samt till Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Moderaterna får 22,1 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 2 procentenheter. Partisekreterare Gunnar Strömmer tror att uppgången beror på att man fokuserar på viktiga samhällsproblem som brottslighet och arbetslöshet, samt att allt fler väljare nu ser ett alternativ till den rödgröna regeringen.

– Vårt fokus ligger på att leverera så bra svar det bara går på de samhällsproblemen, säger Strömmer.

Frågan är vilken roll coronapandemin kan spela för valet 2022.

– Regeringen verkar vara upptagen med att skylla på alla andra. Om det inte är kommunernas fel, så är det regionernas, är det inte regionernas fel så är det myndigheternas och är det inte myndigheternas så är det den svenska förvaltningsmodellens fel, säger Strömmer.

Vänsterpartiet uppåt

Moderaterna har fått väljare från S, KD och L.

Sverigedemokraternas uppgång på senare tid i andra opinionsundersökningar bekräftas inte av SCB. Partiet får 17,6 procent, vilket inte är någon säkerställd förändring vare sig från maj-mätningen eller valet.

Vänsterpartiet har haft medvind i opinionen en längre tid, vilket nu bekräftas av SCB. 9,3 procent är en statistiskt säker uppgång med 1,1 procentenhet.

Liberalerna tycks fortfarande vänta på sitt lyft. Partiet får 3,0 procent, vilket fortfarande är farligt långt under riksdagsspärren. Det är inte någon säkerställd förändring jämfört med maj-mätningen men en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalets 5,5 procent.

Annons

Centerpartiet ökar jämfört med maj-mätningen och når 7,6 procent, men det är samtidigt en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalets 8,6 procent.

Män-kvinnor

Kristdemokraterna får 5,4 procent, ett tapp både i förhållande till maj-mätningen och riksdagsvalet, i båda fallen statistiskt säkerställda nedgångar.

Miljöpartiet redovisar inga statistiska förändringar med sina 4,2 procent, vare sig i förhållande till maj-mätningen eller valet.

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns partisympatier märks tydligast i stödet för SD, där 10,8 procent av kvinnorna sympatiserar med partiet medan stödet från männen är 24,4 procent.

För S är det fler kvinnor (33,5 procent) som stödjer partiet än män (25,2 procent).

Miljöpartiet lever farligt bland männen, där bara 1,8 procent stödjer partiet. Siffran för kvinnorna är 6,7 procent. Även Vänsterpartiet har högre stöd bland kvinnor än bland män.

Owe Nilsson/TT

Opinionssiffror från SCB
Opinionssiffror från SCBFoto: Ingela Landström/TT
Fakta: Geografiska skillnader

Fakta: Geografiska skillnader

S är störst i Mellersta och övre Norrland med 39,1 procent.

Minst stöd får S i Östra Mellansverige med 26,0 procent.

SD är störst i Sydsverige med 22,6 procent.

Minst stöd får partiet i Stockholms kommun med 8,0 procent.

M är störst i Stockholms län exklusive kommun med 28,9 procent.

Minst är partiet i Mellersta och övre Norrland med 16,0 procent.

V är störst i Stockholms kommun med 18,3 procent.

Minst stöd får partiet i Sydsverige med 6,1procent.

MP är störst i Stockholms kommun med 7,7 procent.

Minst är MP i Norra Mellansverige med 1,4 procent.

C är störst i Småland med öarna med 10,4 procent.

Minst stöd får C i Stockholms län exklusive kommun med 5,4 procent.

Liberalerna är störst i Stockholms kommun med 5,4 procent.

Minst är partiet i Småland med öarna med 1,2 procent.

KD är störst i Småland med öarna med 7,9 procent.

Minst är partiet i Stockholms kommun med 2,5 procent.

Källa: SCB

Fakta: Undersökningen

Fakta: Undersökningen

Undersökningen genomfördes i november 2020 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 173 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svar från dessa personer samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

I likhet med tidigare undersökningar används alla tillgängliga telefonnummer, både till mobila och fasta telefoner, för att kontakta de utvalda personerna.

Av urvalet har 28,7 procent ej anträffats, 2,5 procent har varit förhindrade att medverka och 17,6 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 48,8 procent. Det totala antalet svarande är 4 692, vilket motsvarar 51,2 procent. En mer utförlig bortfallsredovisning tillgängliggörs i samband med publiceringen den 8 december.

Data samlades in under perioden 2 november till 26 november.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons