Annons

Ny utredning om högerextrema tyska militärer

Den tyska militära underrättelsetjänsten utreder misstänkta kopplingar mellan flera försvarsanställda och en ökänd högerextrem grupp.
Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Annegret Kramp-Karrenbauer är Tysklands försvarsminister. Arkivbild.
Annegret Kramp-Karrenbauer är Tysklands försvarsminister. Arkivbild.Foto: Kay Nietfeld/DPA/AP/TT

Underrättelsetjänsten (Mad) meddelar att "flera misstänkta" personer vid en militärenhet i staden Ulm i södra Tyskland utreds.

De kan vara kopplade till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner Förbundsrepubliken Tysklands legitimitet. I stället svär de trohet till det tyska rike (1871–1945) som upplöstes när de allierade ockuperade Tyskland efter landets nederlag i andra världskriget.

Annons

En civilanställd vid enheten har tagit livet av sig. Enligt mediebolagen ARD och SWR var han huvudmisstänkt i utredningen – något som ingen myndighet bekräftat.

Avslöjandet är ett i raden av skandaler om högerextrema nätverk inom polisen och militären i Tyskland.

I somras beslutade försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer att upplösa ett av fyra kompanier i det militära specialförbandet KSK och att omstrukturera resten.

Då hade en utredningsgrupp fastslagit att KSK präglas av en "giftig ledarskapskultur" och att förbandet inte kan "fortsätta existera i sin nuvarande form".

Enligt Mad misstänks totalt ungefär 600 soldater i den tyska försvarsmakten för högerextremism.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons