Utrikes

Österrikiska skidliftar får snart öppna igen

Sebastian Kurz är Österrikes förbundskansler.
Foto: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Skidorter i Österrike spelade stor roll för spridningen av coronaviruset i Europa i början av året. Nu kommer österrikiska skidliftar att få öppna igen på julafton – men hotell, barer och restauranger på orterna får fortsätta hålla stängt, meddelar regeringen.

– Vår förväntan är att vi kan trycka ned smittspridningen fram till jul så att vi kan fira en värdig jul och att utomhussporter – nyckelordet är skidåkning – kommer att vara möjliga, säger förbundskansler Sebastian Kurz.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

De hoppas på ett enat USA

Javier Lugo (till vänster) Rubia Garcia (mitten) och Nick Larsen ser på Bidens installationstal.
Foto: Mattias Lundblad/TT
Utrikes
Utrikes Joe Biden har svurits in som USA:s president, och Donald Trump har lämnat Vita huset.
– Det här känns som början på en ny era i USA, säger Ashley Norie, en av dem som följde installationsceremonin i Washington DC.

Solen värmer upp Washington efter en kylig förmiddag. Vid avspärrningarna mot kongressområdet står Rubia Garcia, 34, och lyssnar på Joe Bidens installationstal på sin telefon. En annan Bidenanhängare dyker upp med en portabel högtalare, och snart ljuder den nya presidentens röst över trottoaren:

"Att övervinna våra utmaningar, att återupprätta Amerikas själ, kräver så mycket mer än ord, och det kräver det svåraste av allt i en demokrati: enighet”

– Du har ett hårt arbete framför dig på den punkten Joe, säger Rubia Garcia och torkar en tår ur ögonvrån.

– Men jag hade önskat att han varit lite hårdare i retoriken mot dem som attackerade Kapitolium den 6 januari, tillägger hon.

Försöker nå ut

Rubia Garcia har förståelse för vad hon beskriver som Bidens försiktiga retorik.

– Han försöker nå ut till dem som röstade på Trump, men som inte accepterar våldsamheterna.

Rubia Garcia reste till Washington från New Orleans, mest för Kamala Harris skull.

– Jag ville bara andas samma luft som den första kvinnliga vicepresidenten, även om jag inte kan vara nära henne. Det är en väldigt historisk händelse, säger hon

Även Ashley Nori följde installationsceremonin på sin telefon, en bit från polisavspärrningarna vid kongressområdet.

"Otroligt lycklig"

– Det var en väldig sorglig dag när Trump vann för fyra år sedan, men nu känner jag mig otroligt lycklig, säger hon.

I Washington DC, där drygt nio av tio väljare röstade på Biden, är de flesta nöjda med maktskiftet.

Helikoptern Marine One, med Donald Trump ombord, svepte ett varv över kongressområdet och försvann i väg i horisonten på onsdagsmorgonen.

– Jag är glad att han försvinner, konstaterade Robbie Shyver, 33, på torget Columbus Circle vid kongressområdet, strax efter det att Trump lämnat Vita huset.

– Han var en väldigt splittrande president. Joe Biden kommer inte kunna ställa allt tillrätta, men det är ett första steg.

Det är glest på gatorna i Washington DC, få i lokalbefolkningen är ute. Däremot syns desto fler soldater i nationalgardet – över 25 000 är på plats i huvudstaden – och poliser med förstärkningsvapen.

Lugnt i huvudstaden

FBI har varnat för hot mot Washington DC under installationsdagen. Men än så länge har allt varit lugnt, utöver ett falskt bombhot mot Högsta domstolen.

– Jag hoppas att Biden kan ena landet och att läget kan bli mer normalt igen, säger Robbie Shyver.

I vanliga fall brukar hundratusentals människor fylla National Mall, det stora grönområdet runt Vita huset och kongressbyggnaden Kapitolium i Washington, då en ny president svär eden. Men på onsdagen var Washington DC snudd på en spökstad, bortsett från en stor närvaro av militär, polis, och journalister.

Borgmästaren Muriel Bowser hade uppmanat folk att stanna hemma, med anledning av pandemin och risken för nya oroligheter.

Jonas Cullberg/TT

Washingtonbon Robbie Shyver.
Washingtonbon Robbie Shyver.
Foto: Mattias Lundblad/TT

Utrikes

President Biden: låt oss enas mot hatet

Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president. Till höger USA:s första dam, Jill Biden.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden inledde sin mandatperiod med en vädjan.
– Vi måste enas för att bekämpa våra fiender: ilska, förbittring, hat, extremism, sade Biden i sitt första tal.
Vicepresident Kamala Harris skriver historia som landets första kvinna på posten.

Washington DC och USA stod i stort sett stilla klockan tolv på dagen lokal tid då Joe Biden svors in som president på Kapitoliums trappa.

I mörk rock och ljusblå slips stod Biden till slut framför Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Bibeln som han höll handen har tillhört familjen sedan förrförra århundradet, men i sitt tal blickade Biden framåt, nästan bara framåt.

– Demokratin är skör, sade han och konstaterade att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land, politiska motståndare måste överbryggas.

– Vi måste få ett slut på detta ociviliserade (inbördes)krig mellan röda och blå, fortsatte han med hänvisning till färgerna för republikaner och demokrater.

Men aldrig, under talet, nämnde han sin företrädare vid namn.

Tyst moment

Sedan ville Biden att de omkring tusen inbjudna, bland dem tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, att tystna för en bön:

– Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över dem som avlidit detta år i pandemin, sade Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalsången som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch. Annars inga flagranta utspel; inga fyrverkerier eller storslagna symboler kantade ceremonin.

Jennifer Lopez framträdde med två sånger och Garth Brooks sjöng Amazing grace.

Joe Biden lyfte sedan handen, och upprepade eden som gör honom till USA:s president efter en turbulent tid för den amerikanska demokratin.

– Vi alla, vi detta folk, söker ett bättre land, sade Biden från trappan till Kapitolium.

– Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka, fortsatte han i sitt tal.

Då hade Kamala Harris, efter tidsschema, svurit eden inför Högsta domstolens domare Sonia Sotomayor.

Hög säkerhet

Ceremonin inleddes av officianten:

– Välkomna till USA: 59:e installationsceremonin, sade senator Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota.

– Det här är ögonblicket då vi ska vårda det vi har. För två veckor sedan tog sig en mobb in här, och försökte förstöra. Men i dag är en dag då demokratin reser på sig, skakar av sig dammet och fortsätter mot målet: rättvisa åt alla, fortsatte Klobuchar i sitt inledningstal, som innehöll ovanligt starka politiska utspel för en presidentceremoni.

River upp företrädarens arv

Timmarna efter sitt tillträde väntas den 78-årige demokraten sätta sitt namn på en rad presidentordrar som river upp delar av det politiska arv som Trump lämnar efter sig. Bland annat ska Biden återansluta USA till Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO) och stoppa "murbygget" mot Mexiko, Trumps benämning på förstärkningen av olika barriärer längs USA:s södra gräns.

Två viktiga personer saknades vid ceremonin, och frånvaron var talande för dessa tider:

Tidigare presidenten Jimmy Carter, 96 år, hade lämnat återbud på grund av coronapandemin och risken att bli smittad.

Och så avgående president Donald Trump som bojkottade ceremonin och i stället flög till sitt privatboende i Florida. Trumps frånvaro gjorde honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltog vid ceremonin.

Grim Berglund/TT

Kamala Harris svärs in som USA:s vicepresident.
Kamala Harris svärs in som USA:s vicepresident.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Lady Gaga sjunger den amerikanska nationalsången.
Lady Gaga sjunger den amerikanska nationalsången.
Foto: Saul Loeb/AP/TT
Tidigare president George W Bush med fru Laura Bush.
Tidigare president George W Bush med fru Laura Bush.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
President Donald Trump och hans hustru Melania Trump anländer till Palm Beach, Florida.
President Donald Trump och hans hustru Melania Trump anländer till Palm Beach, Florida.
Foto: Greg Lovett/AP/TT

Utrikes

Joe Biden – formad av erfarenhet och sorg

USA:s 46:e president Joe Biden.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han har flera gånger försökt – och misslyckats – med att bli president. Men nu har Joe Biden, som har en lång politisk karriär bakom sig och ett privatliv kantat av tragedier, till slut blivit USA:s president.

En förlegad mittenpolitiker – eller en man som med sin långa politiska erfarenhet kan ena ett polariserat USA? 78-årige Joe Biden har anklagats för att vara sömnig och oinspirerad men också hyllats för att vara stabil och "en man av folket".

– De flesta beskriver honom som en hedersknyffel, en känslomässig och samförståndsinriktad person, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, till TT.

Till skillnad från sin rival, republikanen Donald Trump, som gick direkt från affärsman till president, har Joe Biden sakta men säkert jobbat sig uppåt inom politiken.

Demokraten lyfter gärna fram sina arbetarklassrötter och en uppväxt under enkla förhållanden i Scranton i Pennsylvania i det så kallade rostbältet. Men han bodde bara där tills han var tio år, sedan fick pappan jobb som bilförsäljare i Wilmington i Delaware.

I dag är mannen som gärna kallas "medelklass-Joe" miljonär många gånger om.

Ung senator

Biden gick i katolska skolor och har examen i juridik. Han jobbade några år på advokatbyrå innan han bytte bana. 1972 blev han som en av de yngsta någonsin vald till senator i Delaware, några dagar före sin 30-årsdag. Det blev starten på nästan fyra årtionden i Kapitolium i Washington DC, där kongressen har sitt säte och där Biden ägnade sig åt frågor om nedrustning, rättsväsende, klimat och energi.

Men firandet blev kortvarigt. Den 18 december, en månad efter det att Biden blivit vald, tog hans fru Neilia med sig barnen Naomi, Beau och Hunter för att köpa en julgran. Neilia och Naomi kom aldrig hem igen. De omkom i en bilolycka och sönerna skadades svårt.

Ingenting skulle någonsin bli detsamma. Över en natt förvandlades Biden till en politiker vars karriär för alltid skulle vara rotad i tragedi.

Den unge senatorn svors in vid sönernas sjukhussängar. De tillfrisknade och åren efter sågs Biden i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan från Washington DC till Wilmington för att natta sina barn. Han fick smeknamnet "Amtrack Joe" och blev något av en förespråkare för tågtrafik.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Jacobs och fick dottern Ashley. 1988 var han själv nära att dö av ett åderbråck i hjärnan.

1987 gjorde han sin första satsning för att ta sig till Vita huset i valet ett år senare, en kampanj som blev ett magplask då det visade sig att han plagierat ett tal av en brittisk politiker. 2007/2008 gjorde han ytterligare ett försök att bli president, men slutade i stället som Barack Obamas vicepresident i åtta år.

Beau Biden följde i sin pappas politiska fotspår. Men den stigande stjärnan inom Demokraterna avled på grund av en hjärntumör 2015, 46 år gammal.

Sonens död var ännu ett hårt slag för Biden. Han berättar så ofta om de hjärtskärande detaljerna i sin historia att de, trots hans uppenbara sorg, också har blivit en del av hans politiska varumärke. Hans förmåga att trösta och lyssna beskrivs ibland som en superkraft.

– Han är bra på att visa medkänsla. Man får en känsla av att han tycker om sina medmänniskor och att han menar allvar när han säger att han ska ena landet och bli alla amerikaners president, säger Henriksson.

Känd för sina grodor

Men Biden är inte bara en tröstande kraft. Han är frispråkig, har gjort sig känd för oöverlagda uttalanden och tycks ofta ovillig att visa ånger.

Biden har under presidentvalkampanjen anklagats för att uttala sig arrogant om svarta väljare och ta deras röst för given. Han tvingades också bemöta anklagelser om sexuella trakasserier från en tidigare anställd, vilket han förnekar. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Hans andra son Hunter Biden har också hamnat i storpolitikens centrum med anledning av sitt tidigare välbetalda styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag. Trump pressade Ukraina att utreda Bidens affärer i landet, vilket ledde till att Trump ställdes inför riksrätt men friades.

När Biden installerade i Washington DC vid lunchtid lokal tid på onsdagen blev han den äldste presidenten hittills i USA.

– Han är inte den Biden som han var för 20–30 år sedan. Han är inte ung och det märks, säger Karin Henriksson.

Men han nog förberett sig noga för presidentskapet och är redo att sätta i gång.

Sofia Eriksson/TT

Joe Biden med sönerna Joseph 'Beau' Biden (till vänster) och Hunter Biden (till höger). Till vänster om dem framlidna hustrun Neilia Biden, som omkom i en bilolycka 1972.
Joe Biden med sönerna Joseph "Beau" Biden (till vänster) och Hunter Biden (till höger). Till vänster om dem framlidna hustrun Neilia Biden, som omkom i en bilolycka 1972.
Foto: AP/TT
Joe Biden meddelar att han drar sig ur som presidentkandidat 1987 sedan det framkommit att han plagierat ett tal. Arkivbild.
Joe Biden meddelar att han drar sig ur som presidentkandidat 1987 sedan det framkommit att han plagierat ett tal. Arkivbild.
Foto: Ron Edmonds/AP/TT

FAKTA

Fakta: Joe Biden

Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.

Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Utsågs i augusti förra året formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år.

En profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund.

Trots sin frispråkighet har Biden gjort förhållandevis tama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Utrikes

Löfven: Trumps tid äntligen över

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes
Utrikes

Statsminister Stefan Löfven (S) skickar sina gratulationer till president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris.

"Jag gratulerar Biden och Harris varmt. Regeringen ser mycket fram emot ett nära samarbete med deras administration", säger Löfven i ett skriftligt uttalande på Facebook.

"Trumps tid i Vita huset är äntligen över. Hans presidentskap kan sammanfattas med kaos, splittring, hot och hat. Det är en väckarklocka för vad som kan hända när hat och extremism släpps in i värmen", skriver han vidare.

Löfven säger bland annat att Biden har ett antal stora utmaningar framför sig, "inte minst vad det gäller pandemin och ekonomin".

"Den svåra uppgiften att ena ett splittrat USA är något presidenten måste genomföra tillsammans med hela det amerikanska samhället. Jag känner Joe Biden från hans tid som vicepresident, och är övertygad om att han är rätt person för denna uppgift".

Löfven pekar på att relationerna med USA är viktiga för Sverige. Och regeringen ser stora möjligheter att ytterligare bredda och fördjupa "det goda samarbetet mellan våra länder".

Utrikes

Trump: Ha ett bra liv, vi ses snart

USA:s avgående president Donald Trump och hans fru Melania Trump har flugit, kanske för sista gången, med det amerikanska presidentplanet Air Force One.
Foto: Luis M Alvarez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump har flyttat ut ur Vita huset och lämnat Washington DC. Men expresidenten som aldrig erkände valförlusten gav sina anhängare på flygbasen Joint Base Andrews en allra sista hälsning.
– Ha ett bra liv, vi ses snart, sade han.

Donald Trump avslutade stilenligt, med ett sista presidenttal under förflyttningen från presidenthelikoptern till Air Force One.

– Det har varit fyra fantastiska år. Ni har varit fantastiska, det har varit ett privilegium att vara er president, sade Trump framför en vajande fanborg av amerikanska flaggor.

Han avbröts av en talkör, som hyllade honom.

– Jag kommer alltid att stödja er. Framtiden för detta land har aldrig verkat vara bättre. Jag hoppas att nästa regering fortsätter med detta arbete.

– Vi älskar er, fortsatte han till anhängarna på plats.

"Kommer tillbaka"

I sitt tal konstaterade han att ekonomin och börsen aldrig har varit bättre, och han verkade tala utan manus. Trump tackade vicepresidenten Mike Pence och kongressen "som vi samarbetat med, åtminstone delar av den".

Trump nämnde också coronapandemin, och hur man enligt den avgående presidenten lyckats klara av krisen. Sedan avslutade han:

– Vi kommer tillbaka, på något sätt. Ha ett bra liv, vi ses snart.

Bredvid honom stod frun Melania Trump, och till tonerna av YMCA med Village People gick han till presidentplanet, som för troligen sista gången lyfte med Donald Trump.

Planet landade på flygplatsen i West Palm Beach i Florida någon dryg timme senare. Den före detta första ladyn Melania hade då bytt om till något mer semesteraktigt och somrigt. Donald Trump verkade dock bära samma röda slips.

De båda färdades sedan till det egna residenset och hotellanläggningen Mar-a-Lago i Palm Beach.

Kvar i Vita huset, som det avgående presidentparet nu lämnat, fanns ett brev adresserat till paret Biden som flyttar in. Sådan är den moderna traditionen, och den bröt inte Trump emot. Däremot är det inte känt vad som står i brevet, rapporterar AFP.

Grim Berglund/TT

President Donald Trump och fru Melania anländer till West Palm Beach, Florida, för färd vidare mot Mar-a-Lago.
President Donald Trump och fru Melania anländer till West Palm Beach, Florida, för färd vidare mot Mar-a-Lago.
Foto: Greg Lovet/AP-TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Minst tre döda när hus exploderade i Madrid

Poliser spärrar av området runt explosionsplatsen.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tre personer omkom i en kraftig husexplosion i centrala Madrid, enligt myndigheterna. Allt pekar mot en gasolycka.

En av de omkomna är en 85-årig kvinna som kom gående på gatan när det smällde, enligt tidningen El Mundo. De två övriga är män, med okända åldrar.

Dessutom saknas en man som höll på med reparationsarbete av en panna som kan ha varit explosionens nollpunkt, berättar en talesperson för räddningstjänsten skriver El País.

Elva personer skadades, varav en 26-årig man allvarligt.

Hundar letade tidigt på onsdagskvällen efter eventuellt fler offer i rasmassorna.

Stor förödelse

Katolska kyrkan äger femvåningshuset på Toledo-gatan som vid 15-tiden praktiskt taget blåstes ut helt. Smällen hördes vida omkring.

En rökplym steg upp över distriktet La Latina i den spanska huvudstaden. I sociala medier spreds snabbt bilder på bortsprängda väggar på flera våningsplan. På gatan skadades flera fordon av nedstörtande betong och tegelstenar. En bollplan invid huset låg täckt av husrester.

Stadens borgmästare José Luis Martínez Almeida bekräftade på eftermiddagen att det var en gasolycka, skriver lokala medier.

Äldre evakuerades

Huset ligger på baksidan av kyrkan Virgen de la Paloma. De övre våningarna användes som bostäder för präster.

En evakuering från ett intilliggande äldreboende genomfördes. Ingen av de äldre kom till skada, enligt El País. Även hotell på gatan evakuerades.

En skola i närheten var stängd för dagen.

Efter explosionen brann det inne i det förstörda huset. Räddningstjänsten lät det vara eftersom en insats skulle kunna riskera byggnadens stabilitet, berättade borgmästaren som inte utesluter en kontrollerad rivning senare.

Lars Pedersen/TT

Räddningstjänsten släckte en brand som brutit ut i samband med explosionen.
Räddningstjänsten släckte en brand som brutit ut i samband med explosionen.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Utrikes

TT-FLASH: Biden nu USA:s president

Utrikes
Utrikes Demokraten Joe Biden har svurits in som USA:s 46:e president.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Harris svors in som vicepresident

Tillträdande president Joe Biden och hustru Jill anländer till USA:s kongress.
Foto: Win McNamee/Pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s första kvinnliga vicepresident har svurits in. Kamala Harris svor eden inför domare Sonia Sotomayor.
PREMIUM

Vicepresidenten svors in direkt efter det att Lady Gaga sjungit nationalsången. Därefter uppträdde Jennifer Lopez.

Allt går exakt efter tidsschema inför tolvslaget lokal tid, då USA:s näste president ska sväras in.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL