Inrikes

FN-rapport: Krävs mer klimatanpassning

Bild från ett översvämmat samhälle i norra Sumatra, Indonesien, efter kraftiga regn i slutet av förra året. Arkivbild.
Foto: Binsar Bakkara/AP/TT
Inrikes
Inrikes Tiden håller på att rinna ut för en stor del av klimatarbetet.
En viktig del handlar om att skydda samhällen mot framtida torka, översvämningar och skyfall. Men arbetet går än så länge alldeles för långsamt, enligt en ny FN-rapport.
PREMIUM

Anpassningar för att klara klimatförändringarna beskrivs som en av grundpelarna i Parisavtalet – vid sidan av att snabbt minska utsläppen av växthusgaser.

För även om utsläppen hejdas, så är klimatförändringarna redan i rullning, och de beräknas ge dramatiska effekter på både samhällen och ekosystem över stora delar av jorden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Muterade viruset bland personal på Stenafärja

Det muterade coronaviruset har upptäckts hos flera som arbetar ombord på Stena Scandinavica, som normalt går mellan Göteborg och Kiel. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/TT
Inrikes
Inrikes

Flera ur personalen på Stena Scandinavica, som normalt går mellan Göteborg och Kiel, har konstaterats smittade med det muterade coronaviruset. Utbrottet upptäcktes i mitten på januari när fartyget låg i en torrdocka i Odense.

Nio av de 63 personerna i besättningen testade positivt för covid-19. Ungefär hälften av dem visade sig sedan ha den nya virusmutationen, uppger Stena Lines presschef Carl Mårtensson för SVT Väst.

Stena Scandinavica har nu återvänt till Göteborg. Fartyget har totalsanerats så att det kan komma i väg på sina turer med ny besättning på söndag.

– De smittade kommer att sitta isolerade tills dess att de testas negativt, säger Carl Mårtensson.

Inrikes

Över 400 gravstenar välta på kyrkogård

Norra begravningsplatsen i Solna har utsatts för vandalisering den senaste månaden. Senast i lördags vältes omkring 100 gravar.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Norra begravningsplatsen i Solna, norr om Stockholm, har utsatts för omfattande vandalisering den senaste månaden. Enligt Dagens Nyheter har över 400 gravstenar välts under perioden.

Nu höjs säkerheten på kyrkogården.

– Man får en stor sorg i hjärtat, det är verkligen att våldföra sig på det innersta i människan, säger Svante Borg, chef på kyrkogårdsförvaltningen, till tidningen.

Han säger att det inte finns några tecken på att vandaliseringen skulle vara riktad mot någon specifik tro, med tanke på blandningen av gravstenar som välts.

Polisen har inte frihetsberövat någon, men efter en brottsplatsundersökning har flera dna-prover tagits och analyser inväntas. Brotten rubriceras som brott mot griftefrid.

Den senaste vandaliseringen skedde i lördags, då omkring 100 gravstenar vältes, men det var bara en av flera incidenter. Många av gravstenarna är ännu inte resta.

Inrikes

Åklagaren vill se dagsböter för Estonia-dyk

Den åtalade journalisten Henrik Evertsson (till vänster) och hans advokat Johan Eriksson i Göteborgs tingsrätt, där rättegången mot Evertsson och hans kollega hålls.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Åklagaren yrkar på att de två filmare som lät en robot dyka vid Estonias vrak ska dömas till dagsböter för att ha brutit mot gravfriden.
De åtalade nekar till brott – dels för att de var på en tysk båt, dels med hänvisning till yttrandefriheten.

Journalisten Henrik Evertsson ville söka mer kunskap om varför färjan Estonia förliste. Därför filmades vraket med en dykrobot.

– Vi hade ett behov av att göra just den här informationshämtningen, säger Evertsson när han förhörs i tingsrätten.

Henrik Evertsson och en kollega till honom är åtalade för att ha brutit mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak på Östersjöns botten. I dag hölls rättegången i Göteborgs tingsrätt.

På en tysk båt

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Evertsson, angav flera skäl till att de åtalade ska betraktas som oskyldiga. Filmteamet befann sig på en tysk båt, som avgått från tysk hamn – och Tyskland har inte skrivit under den särskilda Estonialagen. Därmed trodde man sig inte göra något brottsligt.

Men kammaråklagare Helene Gestrin tolkar lagen annorlunda.

– Vem som helst som bryter mot gravfriden kan åtalas, säger åklagare Gestrin i rätten.

Hon vill att de två åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter. Beloppet föreslås bli högre för Henrik Evertsson, eftersom han ledde dykverksamheten.

Filmteamets dykningar har gett ny information om Estonia, påpekar Evertssons advokat.

– Det är en uppenbart en ursäktlig åtgärd, som man gör för yttrande- och informationsfrihetens skull, säger Johan Eriksson till tingsrätten.

"Omfattande diskussion"

Dykningarna ägde rum i september 2019, på den plats i Östersjön där Estonia förliste 1994. Filmmaterialet användes sedan i dokumentärserien "Estonia – fyndet som förändrar allt", som visades på Discovery.

Bilderna visar bland annat ett stort hål i skrovet som tidigare inte varit känt.

– Det har lett till, får man säga, en omfattande diskussion, konstaterar åklagaren Helene Gestrin.

Statens haverikommission kontaktade filmteamet och fick ta del av deras material, och nu granskas katastrofen på nytt, av myndigheter i flera länder.

Släpptes fram

En omständighet som togs upp under rättegången var att ett finländskt kustbevakningsfartyg, vid namn Turva, flyttade sig för att släppa fram filmteamets båt till vrakplatsen.

– Vi hade absolut respekterat om hon hade visat någon myndighetsutövning på platsen, säger Henrik Evertsson om Turvas agerande.

Filmteamet var också noga med att ha stöd av den största föreningen för anhöriga till katastrofens offer.

– Man skulle inte filma inne i fartyget, eller på något sätt filma så att det skulle bli etiskt oacceptabelt, säger advokat Johan Eriksson i sin beskrivning av hur filmteamet resonerade.

Lagen kan ändras

Dykandets syfte och resultat kan eventuellt vägas in om Göteborgs tingsrätt finner de åtalade skyldiga, och kan då ligga till grund för ett lämpligt straff. Maxstraffet för brott mot gravfriden är två års fängelse, men det är mycket osannolikt att tingsrätten landar där.

I samband med myndigheternas nya intresse för katastrofen har regeringen beställt ett förslag om hur lagen om gravfrid kan ändras, för att tillåta nya undersökningar.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i Tallinn kvällen före, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Fartyget kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då Estonia sjönk måste utredas ytterligare.

Efter att dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" sänts på Discovery har haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland inlett en ny granskning.

Inrikes

Tollarpsmordet: 22-åring får 14 års fängelse

Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter de att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu döms en 22-årig man till 14 års fängelse för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unga kvinnan hittades död i en å elva dagar efter det att hon försvann från sitt hem i skånska Tollarp i november 2019.
Nu har en 22-årig barndomsvän fällts för mordet. Han döms till 14 års fängelse.

Ett stort antal frivilliga hjälpte till med att söka efter den 20-åriga kvinnan sedan hon försvunnit. Elva dagar senare hittades hon mördad i Vramsån, som löper genom det lilla samhället.

Nu döms en 22-årig barndomsvän till 14 års fängelse för mordet. Eftersom mannen, som hela tiden har nekat till brott, var under 21 år när brottet begicks kan inte rätten döma ut ett strängare straff, skriver Kristianstads tingsrätt i ett pressmeddelande.

Jacka med kniv

Kvinnan försvann från sitt hem den 22 november 2019 och misstankarna riktades tidigt mot den nu 22-årige mannen. Hemma hos honom hittades offrets peruk, som fortfarande var blöt efter mordet.

Nära mordplatsen hittades en jacka som tros tillhöra den misstänkte och i fickan hittades en kökskniv, som antagligen kommer från offrets bostad.

Det är bevisat att mannen kort tid efter mordet befann sig nära den sannolika brottsplatsen, skriver rätten i sin dom.

"Tingsrätten har noggrant värderat den omfattande bevisningen och kommit fram till att åtalet är styrkt", säger rådmannen Petter Anefur i ett pressmeddelandet.

Åklagaren Kristina Amilon lyfte i rätten fram att offret utsatts för ett 30-tal stickskador och att hon även hade avvärjningsskador.

Inte psykiskt störd

– Det ger stöd för att hon kämpat för sitt liv. Det rör sig om ett besinningslöst våld hon blivit utsatt för, sade åklagaren Kristina Amilon under den sista förhandlingsdagen, enligt Kristianstadsbladet.

Rätten skriver i sin dom att offret har utsatts för "upprepat och kraftigt våld och måste ha lidit svårt och ha haft dödsångest".

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att 22-åringen inte var allvarligt psykiskt störd, varken då mordet skedde eller under själva undersökningen.

Daniel Kihlström/TT

Inrikes

L även oense om vem som ska bestämma

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni utesluter inte en medlemsomröstning om Januariavtalet, men även den frågan splittrar partiet. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna är inte bara oeniga om hur partiet ska förhålla sig till januariavtalet. Även frågan om vem som ska avgöra detta splittrar partiet.

Partiledaren Nyamko Sabunis hot om att bryta januariavtalet och beredskap att gå till ett extraval har på allvar väckt liv i splittringen inom Liberalerna kring vilken regering man ska stödja och vilka partier man kan samarbeta med (läs SD).

Ända sedan en klar majoritet i Liberalernas partiråd för två år sedan körde över minoriteten som ville se Ulf Kristersson som statsminister har frågan legat och pyrt.

När landsmötet sedan valde en partiledare från minoritetslinjen var det bara en tidsfråga innan motsättningen skulle komma upp till ytan.

Upp till ytan

Efter två långa möten i förra veckan med först riksdagsgruppen och sedan partistyrelsen och riksdagsgruppen står det klart att den nu kommit upp och det med besked.

Efter mötet i fredags tonade partisekreteraren Juno Blom ned spänningarna och framhöll att flera möten är inplanerade och att väljarna ska få besked i god tid före 2022.

Frågan är bara vem som ska bestämma partiets linje. Nyamko Sabuni uteslöt inte i en intervju i Svenska Dagbladet i förra veckan att medlemmarna till sist kan få avgöra frågan i en medlemsomröstning, något som 120 partimedlemmar nyligen föreslog i en debattartikel.

Vanlig strategi

– Jag utesluter ingenting i det här skedet. Jag ser det inte som fel att vid avgörande frågor och vägval låta medlemmarna säga sitt, sade hon.

Det kan vara ett sätt att runda partirådet, där hon vet att en majoritet är motståndare till att partiet försätter sig en i situation där man ger Sverigedemokraterna inflytande över en framtida regering.

– En ganska vanlig politisk strategi, i en rad sammanhang, är att den potentielle förloraren i ett visst forum försöker få frågan avgjord i ett annat forum. Här förefaller det onekligen vara precis så som Sabunigruppen agerar, givet att partirådet fortsatt stöder januariavtalet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Inte rimligt

Enligt stadgarna är det partirådet eller landsmötet som bestämmer politiken. Medlemsomröstningar är bara vägledande. Men det kan bli svårt för något av de beslutande organen att negligera ett tydligt besked i någon riktning från medlemmarna.

Men flera av Sabunis kritiker är kritiska till tanken.

– Eftersom januariavtalet ingicks efter ett beslut i partirådet utgår jag ifrån att partiledningen stöder att frågan om en fortsättning av januariavtalet också avgörs med ett partiråd, säger riksdagsledamoten Tina Acketoft (L).

Nina Lundström (L), som också sitter i riksdagen, är mycket kritisk till tanken på att låta en medlemsomröstning avgöra.

Stark signal

– Jag anser att beslut som fattas av landsmöte och partiråd endast kan ändras av landsmöte eller partiråd. En medlemsomröstning är enligt min uppfattning inte rimlig. Jag anser att det är olämpligt både angående januariavtalet och samarbete med SD, säger hon till TT.

Det förbund som var först med att använda medlemsomröstningar, bland annat inför valet av just Nyamko Sabuni, var Östergötland. Där är man inte främmande för att göra det igen i frågan om Januariavtalet.

– Vi är positiva till att genomföra en medlemsomröstning om vi hamnar i det läget. Det är syvende och sist de valda ombuden som företräder förbundet, men det vore en väldigt stark signal som man borde lyssna in, säger ordförande Patrik Karlsson.

Owe Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Vad konflikten handlar om

Två tredjedelar av Liberalernas partiråd röstade för januariavtalet och att släppa fram Stefan Löfven som statsminister för två år sedan.

Trots att Nyamko Sabuni politiskt stod på samma sida som den förlorande tredjedelen valdes hon till partiledare.

Hon har sagt att hon ska hedra januariavtalet så länge de andra partierna gör det. Men nyligen hotade hon att bryta det, om inte regeringen drar tillbaka sina tilläggsförslag till Migrationskommitténs förslag till ny migrationspolitik.

Liberalerna är överens om att tillägget om humanitär grund för uppehållstillstånd är för långtgående men splittrade i frågan om det ska vara skäl för att bryta januariavtalet.

I grunden handlar det dock om synen på Sverigedemokraterna och vilket inflytande man är beredd att ge dem för att stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Inrikes

Nya bud: Vårdpersonal behöver inte stanna hemma

Gränsen mellan Sverige och Norge på bron i Svinesund. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/
Inrikes
Inrikes Den stängda gränsen mot Norge har ställt polisen inför en svår uppgift.
Samtidigt fanns farhågor om att vårdpersonal kunde behöva stanna hemma från jobbet – men enligt nya bud från Folkhälsomyndigheten behövs inte det.

Vid midnatt natten till måndagen infördes ett inreseförbud mellan Norge och Sverige.

Arbetspendling är visserligen undantagen, men det fanns ändå farhågor om att stängningen skulle kunna slå hårt mot vården i exempelvis Värmland.

Det första beskedet från smittskyddet var att vårdpersonal som bor med någon som pendlar till Norge bör stanna hemma från jobbet.

Under måndagsförmiddagen kom dock ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten – de vårdanställda får gå till jobbet även om de bor med någon som pendlar till Norge, rapporterar värmländska medier.

Svårt för polisen

Samtidigt har den stängda gränsen dock inneburit risk för personalproblem inom gränspolisen.

Gränsen mot Norge är lång, med många möjliga övergångar.

– Vi har fått omdisponera personal för att hålla gränsövergångarna och kontrollera trafiken. Det kräver ju mycket folk, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika, till TT.

– Vi har löst det akut, men vi får se hur vi löser det framöver. Det kommer ju att gälla några veckor, så vi måste säkerställa att vi har personaltäckning.

Muterat virus

Anledningen till regeringens beslut om inreseförbud från Norge är den norska spridningen av den muterade virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Inreseförbudet från Norge gäller till och med den 14 februari, samtidigt som inreseförbuden från Storbritannien och Danmark förlängts till samma datum.

För de boende i de svensk-norska gränstrakterna innebär dock förbudet egentligen ingen större förändring, konstaterar Katharina Hagerud på informationsorganet Grensetjänsten.

– Vi får en del samtal från dem som ska arbetspendla in till Sverige. Men annars är det ju stängt in till Sverige, säger hon till TT.

– När det gäller inresor till Norge är det ju väldigt strängt sedan tidigare, Norge stängde ju ner redan i mars på många sätt.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

Kviga som hänger med hästar måste hänga med kor

Högsta förvaltningsdomstolen prövar inte kvigan Hildas kompishäng. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Kvigan Hilda i Vännäs har sedan hon var kalv bara haft hästar som kompisar. Men nu måste hon börja hänga med artfränder. Högsta förvaltningsdomstolen väljer nämligen att inte pröva kammarrättens tidigare dom i målet.

Enligt den nya djurskyddslagen från 2019 måste nötdjur ha andra nöt som sällskap. Länsstyrelsen utfärdade därför ett förläggande, som Hildas ägare Marika Andersson överklagade – först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten. Hon har även bett om dispens från Jordbruksverket. Men nu har alltså Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt.

Inrikes

Man anhållen för våldtäktsförsök i Eskilstuna

En man har gripits misstänkt för två våldtäktsförsök i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har anhållits misstänkt för två våldtäktsförsök i Eskilstuna under måndagsmorgonen, uppger polisen på sin hemsida.

Polisens larmades vid 08.45 efter att mannen överfallit en kvinna i 40-årsåldern i stadsdelen Nyfors, och några minuter senare ska mannen ha försökt överfalla en flicka i tonåren. Ingen av kvinnorna ska ha skadats allvarligt.

Flera patruller kallades till platsen och mannen kunde senare gripas i närområdet efter hjälp från vittnen. Även tekniker och hundpatrull har arbetat på platsen för att säkra spår.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL