Annons

Vapen från Rosenbad funnet hos åtalad pojke

Ett av de vapen som stals från Regeringskansliet förra året har återfunnits hos en 16-åring som står åtalad för mordförsök.
Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den stulna pistolen från Regeringskansliet hittades vid en husrannsakan i Sundsvall.
Den stulna pistolen från Regeringskansliet hittades vid en husrannsakan i Sundsvall.Foto: Polisen

Vapnet, en Glock 17, hittades i en lägenhet i Sundsvall vid en husrannsakan strax före jul förra året. I lägenheten befann sig flera personer, däribland en 16-åring som nu står åtalad för mordförsök i ett annat ärende.

Efter kontakt med polisen i Stockholm fick Sundsvallspolisen bekräftat att vapnet var ett av dem som stulits från Regeringskansliet några veckor tidigare. Det framgår i ett förundersökningsprotokoll för ett annat ärende, där 16-åringen står åtalad för mordförsök efter en skjutning i Järfälla i maj i år.

Annons

I polisförhör uppger pojken att han hade tagit sig till Sundsvall via tåg från Uppsala där han satt på HVB-hem. När han fick tag på vapnet vill han inte uppge, men han säger att han har köpt det.

"Det var inte billigt" säger han som svar på vad han betalade. På frågan om vad han skulle ha pistolen till svarar han "man vet aldrig".

Det var Dagens Juridik som i november förra året avslöjade att sex pistoler och specialammunition hade stulits från Regeringskansliet. Vapnen ska ha varit till för skyddsvakter på Regeringskansliet.

Till Sundsvalls-Tidning säger åklagare Jenny Clemedtson, som åtalat pojken för mordförsök efter skjutningen i Järfälla, att det är oklart om det faktiskt är pojken som tagit med sig det stulna vapnet till Sundsvall.

– Antingen har han faktiskt tagit dit vapnet eller så tar han på sig brott åt andra. Det är intressant att fråga sig – och utredningen pågår, säger hon till ST.

Det var inte det stulna vapnet från Regeringskansliet som användes vid skjutningen i Järfälla.

Marc Skogelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons